Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne vakavana Saksan tilanteesta: “Ymmärrän hyvin Frank-Walter Steinmeierin huolen siitä, että 1930-luvun tapahtumat eivät lähde toistumaan”

Antti Rinteen mielestä Saksan demarien on onnistustuttava hallitusneuvotteluissa niin, että syntyy selkeä näköala nykyistä oikeudenmukaisempaan yhteiskuntakehitykseen.

Saksassa Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) ei onnistunut saamaan hallitusta pienten puolueiden kanssa kasaan. Sosialidemokraattien ei pitänyt hallitukseen lähteä (SPD).

Nyt kuitenkin neuvotellaan kristillisdemokraattien ja Saksan demarien välillä. SPD:n sisältäkin alkoi jo tulla painetta puolueen puheenjohtajalle Martin Schulzille lähteä sittenkin hallitusneuvotteluihin. Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier oli tärkeässä roolissa Schulzin mielenmuutoksessa.

Suomessa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistuttaa, että Saksan vaalien tulos oli hankala sekä Angela Merkelin CDU:n että SPD:n kannalta. SPD hävisi selvästi CDU:lle.

– Molemmat ison koalition puolueet menettivät merkittävästi kannattajiaan ja tekivät historiansa huonoimpia tuloksia. On selvää, että tällaisessa tilanteessa toiseksi suorin puolue SPD teki linjauksen, että vaalitulosta pitää kunnioittaa sillä tavalla, että oppositio kutsuu.

Kristillisdemokraattien epäonnistuttua pienten puolueiden kanssa tilanne on kuitenkin nyt Rinteenkin mielestä erilainen. Rinne katsoo varsin vakavana Saksan ja Euroopan historiaan.

– Nyt kysymys kuuluu, miten tällainen tilanne vaikuttaa historiaperspektiivistä Saksan yhteiskunnan toimintalogiikkaan. Kyllä minä ymmärrän hyvin Frank-Walter Steinmeierin huolen siitä, että 1930-luvun tapahtumat eivät lähde toistumaan. Silloinhan yhteiskunnan poliittinen epävakaus, useat uusintavaalit peräkkäin, johtivat siihen, että pikku hiljaa luottamus demokratiaan ja demokratian toimivuus asettui uhan alle ja Hitler pääsi diktaattorina nousemaan, Rinne pohdiskelee.

– Hyvin ymmärrän tämän historian perspektiivistä, että presidentti on huolissaan siitä, mitä tuleman pitää, jos ei poliittinen tilanne vakaudu. Siinä mielessä vetoomus SPD:lle, että he lähtisivät yrittämään hallitusyhteistyötä uudelleen, on perusteltu, hän jatkaa.

Lisää aiheesta

“Tällaisiin asioihin kiinnittää hallitusneuvotteluissa huomiota.”

Antti Rinne toivoo, että uusi neuvottelutilanne Saksassa johtaa siihen, että maassa päästään sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan kehitykseen.

– Saksassa on paljon osa-aikatyötä, hyvin lyhyitä työsuhteita. Ihmiset saattavat joutua tekemään 4–5 työtä selkeästi yli normaalin säännöllisen työajan kuukaudessa, jotta tulevat ylipäätään toimeen. Tästä ei ole monta vuotta, kun Saksassa oli 2 miljoonaa ihmistä, joiden tuntipalkka oli alle 5 euroa. Työtunteja ei ollut taattu millään tapaa. Tätä kehitystä päästään toivottavasti Saksassa korjaamaan. Uskon, että SPD tällaisiin asioihin kiinnittää hallitusneuvotteluissa huomiota, Rinne arvioi.

Schulz ei siis hallitukseen halunnut ja joutui taipumaan.

– Kansanvaltaisissa puolueissa on se hyvä puoli, että johtajat pääsevät keskustelemaan oman joukkonsa kanssa. Sitten porukalla mietitään, mikä on kansakunnan näkökulmasta oikein, mikä on puolueen näkökulmasta oikein ja tämän jälkeen yhdessä tehtyä päätöstä viedään eteenpäin, Rinne kommentoi.

Porvaripolitiikan apumieheksi ei pidä lähteä.

Myös sitä voidaan pohtia, millaista viestiä Saksan sosialidemokraattisen toiminta nyt antaa muulle Euroopalle ja muiden maiden sosialidemokraattisille puolueille.

– Minusta se osoittaa hyvää vastuullisuutta, jos se johtaa siihen, että SPD:n vaaleja ennen ilmaistuja tavoitteita voidaan mittavassa määrin lähteä toteuttamaan CDU:n ja SPD:n yhteisessä hallituksessa, Rinne sanoo.

– Jos vastuullisuus tarkoittaa vain sitä, että lähdetään ikään kuin porvaripolitiikan apumieheksi ja jatketaan sellaisella linjalla, sitten minun mielestäni kyllä pitää kovasti harkita Saksassakin, mitä tehdään.

– Kyllä tässä ajassa on nyt selkeästi poliittisen järjestelmän kannalta tärkeätä, että kun vaaleja ennen luvataan toteuttaa asioita, niistä pitää pitää kiinni. Jos ei niitä pysty toteuttamaan riittävässä määrin ja menemään mukaan hallituksen, sitten pitää pysyä poissa hallituksesta.

Rinne tiivistää, että SPD:n on ajettava vakaampaa ja oikeudenmukaisempaa Saksaa ja Eurooppaa.

Miten lopulta käy, Antti Rinne?

Peikko, joka Saksan hallitusneuvottelujen takana vaanii ja synnyttää historiamielikuvia, on tietenkin oikeistopopulistinen, jyrkän linjan puolue AfD. Sen kannatus nousi vaaleissa. Senkin vuoksi uusintavaaleja ei välttämättä haluta nähdä.

– Kyllä minun mielestäni AfD:n nousu kertoo Saksassa myöskin siitä, että epäoikeudenmukaisuuden ja osattomuuden kokemus sekä näköalattomuus tulevaisuudesta vahvistaa populistisia äärinationalistisia liikkeitä. Se on vaarallista kehitystä. Sen takia vastuullisten puolueiden, ovat ne oikealta tai vasemmalta, pitää kyetä oikeudenmukainen hyvinvointivaltiokehitys turvaamaan, Rinne sanoo.

Mutta jatkaako Saksassa näidenkin vaalien suuri koalitio, CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n ja SDP:n hallitus?

– Jos olisin Schultzin housuissa, se riippuu hyvin pitkälti siitä, voidaanko sosialidemokraattien tavoitteita viedä eteenpäin riittävässä määrin Merkelin pysyessä kanslerina, Antti Rinne vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE