Rinteellä on vakiovastaus: ”Jos et pysty tätä hyväksymään…”

Jukka-Pekka Flander
Antti Rinteen mielestä SDP:n sisällä kaivataan yhä lisää arvopoliittista keskustelua.
Jukka-Pekka Flander
Antti Rinteen mielestä SDP:n sisällä kaivataan yhä lisää arvopoliittista keskustelua.
Jukka-Pekka Flander
Antti Rinteen mielestä SDP:n sisällä kaivataan yhä lisää arvopoliittista keskustelua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne myöntää, että suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ei ole helppo kysymys puolueen sisällä.

– Tarvitsemme entistä enemmän sisäistä keskustelua arvoista, kun kannattajista osa suhtautuu asiaan hyvin kriittisesti ja osa on hyvin liberaaleja, Rinne korosti lauantaina Helsingin sosialidemokraattien seminaarissa.

SDP päivittää parhaillaan kotouttamisohjelmaansa vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen.

Hän muistutti, että sosialidemokraattien arvopohjan mukaan hädässä olevia autetaan. Rinne painotti sitä, että paremman elämän puolesta muualle lähteminenkään ei ole kiellettyä tai väärin.

– Mutta tässä tilanteessa meidän pitää tasapainoilla. Olen varma, että Suomi kestää 10 000–15 000 uutta suomalaista vuosittain, kunhan turvapaikanhaku sujuu järjestäytyneesti ja ihmisten taustat selvitetään.

Rinne sanoo ymmärtävänsä hämmennyksen, kun yhtäkkiä paikkakunnalle tulee toisesta kulttuurista paljon ihmisiä. Hän on saanut sähköpostiinsa paljon viestejä, joissa todetaan: ”Äänestän ilman muuta demareita, jos tiukennatte suhtautumista maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin”.

Rinteella on vakiovastaus tällaisiin viesteihin:

– Puolue lähtee siitä, että hädässä olevia autetaan ja siinä ei ole pelivaraa. Jos et pysty tätä hyväksymään, silloin sinä et kuulu tähän porukkaan.

Rajojen rakentaminen ei ole oikea ratkaisu.

Pohjoismaisten sosialidemokraattien yhteiskokous Samak torstaina ja perjantaina jätti Rinteen hämmentyneeksi. Häntä hätkähdytti, kuinka Ruotsin ja erityisesti Tanskan ja Norjan veljespuolueet ovat tiukentaneet asennettaan turvapaikanhakijoihin.

– Yllättävä kannanmuutos menee aatteellisesti väärään suuntaan.

Hän odottaakin, että Pohjoismaat keskustelevat yhteisesti, miten turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähitulevaisuudessa, koska pakolaisuuden syyt vain lisääntyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia.

Rinteen mielestä rajojen rakentaminen – sosialidemokraattien hyväksymänä – Tanskan ja Ruotsin välille ei ole oikea ratkaisu.

– Vuosikymmeniä on tehty työtä sen eteen, että yhtenäisellä pohjoismaisella talousalueella ihmiset, palvelut ja tavarat voivat liikkua vapaasti. Rajatarkastukset vaarantavat taloudellisenkin kehityksen.

Hän pelkää pahoin, että kohta samaa keskustelua ”rajat kiinni” käydään Suomessakin.

– Meidän pitää uskaltaa sanoa, että haluamme jatkaa pohjoismaista mallia, jossa hyvinvointi ja ihmisten turvallisuus taataan muulla tavoin kuin rajatarkastuksilla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat