Politiikka

Rinteelle tukea lapsiperheiden järjestöltä: ”Tervetullut avaus ja herättely”

Lehtikuva / Trond H. Trosdahl
– Nuoria lapsiperheitä on syytä ruveta tukemaan, jotta he voisivat lähestyä omia lapsitoiveitaan, valtakunnallinen Lapsiperheden Etujärjestö -yhdistys linjaa.
Lehtikuva / Trond H. Trosdahl
– Nuoria lapsiperheitä on syytä ruveta tukemaan, jotta he voisivat lähestyä omia lapsitoiveitaan, valtakunnallinen Lapsiperheden Etujärjestö -yhdistys linjaa.
Lehtikuva / Trond H. Trosdahl
– Nuoria lapsiperheitä on syytä ruveta tukemaan, jotta he voisivat lähestyä omia lapsitoiveitaan, valtakunnallinen Lapsiperheden Etujärjestö -yhdistys linjaa.

Antti Rinteen avaus lasten saantiin on tervetullut ja erityisesti herättely myös isompien lapsilukujen tarpeeseen, toteaa Lapsiperheiden Etujärjestö (Lape) kannanotossaan.

Edellytyksiä lasten saantiin on parannettava, järjestö tähdentää SDP:n puheenjohtajan tavoin.

– Suomalaiset haluavat keskimäärin 2,44 lasta. Syntyvyys on enää 1,5 lasta/nainen. Tilanne on sekä suomalaisten tahdon että yleisen edun vastainen. Suomalaiset saavuttavat lapsilukutavoitteestaan vain 60 prosenttia. On korkea aika perehtyä suomalaisten lasten lukumäärää koskeviin tavoitteisiin sekä niihin tekijöihin jotka ylläpitävät syntyvyyttä ja estävät lasten syntymää, Lape perustelee.

Lasten saannissa julkishallinto voi järjestön mukaan vaikuttaa parhaiten toimeentuloon liittyviin edellytyksiin.

– Valitettavasti lapsilisiä on kuitenkin pääosin leikattu vuodesta 1995 alkaen niin, että lapsilisien ostovoima on jo laskenut 1990-luvun tasolle, jolloin lapsilisien päälle sai vielä tuntuvia lapsivähennyksiä verotuksessa.

Vuonna 1994 nämä vähennykset siirrettiin osittain lapsilisiin.

– Aikaisemmat verovähennykset ovat siis leikkautuneet jo kokonaan pois. Ensi vuoden alusta leikkautuvat myös ne lapsivähennykset, joilla viime hallituskaudella loivennettiin jonkin verran silloin tehtyä lapsilisäleikkausta.

Lape muistuttaa, että lapsemme maksavat vanhuusajan eläkkeemme ja pääosan sosiaaliturvaamme.

– Koska jakovaran määrään vaikuttaa maksavan ikäluokan koko, palkkasumma ja työllisyysaste, niin erityisesti lapsettomien on tarpeen huolehtia siitä, että kertyneiden eläkkeiden maksajia on myös heitä varten. Siihen tarvitaan lisää lapsia, myös isoja perheitä.

– Alhainen syntyvyys on ikärakenteen vääristymän ja huoltosuhteen romahduksen syy. Tämä muutos yhä pahenee ja johtaa muun muassa julkisen ja yksityisen talouden romahdukseen sekä hyvinvointivaltion rakenteiden katoamiseen. Tilanne on kuitenkin korjattavissa. Nuoria lapsiperheitä on syytä ruveta tukemaan, jotta he voisivat lähestyä omia lapsitoiveitaan.

Järjestön mukaan sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka on rakennettava kestäville perhearvoille.

– Jos yhteiskunnasta puuttuu lasten riemu ja parku, siltä puuttuu hyvä tulevaisuus, se päättää kannanottonsa.

Lapsiperheiden Etujärjestö ry (Lape) on vuonna 2001 perustettu valtakunnallinen yhdistys, joka keskittyy lapsiperheiden edunvalvontaan.

Nuoria lapsiperheitä on syytä ruveta tukemaan, jotta he voisivat lähestyä omia lapsitoiveitaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa viime viikolla, että syntyvyyden alenema on tekijä, joka on otettava vakavasti poliittisessa päätöksenteossa.

– Valtakuntaan tarvitaan laaja-alainen perhepoliittinen strategia, jonka pohjalta Suomen tulevaisuuden kysymyksiä ratkotaan, hän ehdotti.

Tämä ja kaikki muu teemaan liittyvä puheessa hukkui kuitenkin ”synnystalkoot”-kohun alle. Sosiaalinen media otti termistä kaiken ja vähän enemmänkin irti.

Rinne pahoitteli sanavalintaa jo Kouvolassa ja muistutti, että Suomessa syntyy tänä vuonna ensimmäisen kerran sitten 1860-luvun nälkävuosien alle 50 000 lasta.

– Kyllä tämän pitää herättää tulevaisuuden näkökulmasta mietintöjä, hän sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat