Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Riski sille, ettei ratkaisua löydetä, on kasvanut” – Britannian tulevaisuuden toiveet herättävät EU:ssa yhä hämmennystä

EU-mailla on vielä paljon kysymyksiä Britannian hallituksen tulenarasta tulevaisuuspaperista, joka julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen viime viikolla. Eurooppaministerit pyytävät Britannialta selvyyttä useista kohdista pääministeri Theresa Mayn paperissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian brexit-linjausta arvioitiin Brysselissä perjantaina eurooppaministerien kokouksessa.
Pääneuvottelija Michel Barnier arvioi, että Britannian ehdotus avaa mahdollisuuden rakentavaan keskusteluun tulevasta suhteesta.

EU:n päähuomio on kuitenkin vielä erosopimuksessa, joka pitää saada valmiiksi viimeistään lokakuussa.

Suomea kokouksessa edustanut suurlähettiläs Marja Rislakki arvioi, että riski eroneuvotteluiden epäonnistumiselle on kasvanut Britannian sisäpoliittisen tilanteen takia.

– Yritämme EU:n puolella kaikin tavoin löytää ratkaisun aikataulussa, mutta täytyy myös todeta, että riski sille, ettei ratkaisua löydetä, on kasvanut, Rislakki arvioi.

Komissio hoputti jäsenmaita viimeksi torstaina valmistautumaan myös siihen, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.

rosopimuksessa on tarkoitus sopia erityisesti kolmesta asiasta: Irlannin rajan pysymisestä avoinna, saarivaltion taloudellisista velvollisuuksista ja kansalaisten oikeuksista.

Lisää aiheesta

Lisäksi teossa on poliittinen julistus Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta, mutta varsinaiset neuvottelut uudesta suhteesta alkavat EU:n mukaan vasta eron jälkeen.

Kova ryöpytys jatkuu.

Britanniassa on käyty yhä kovaa kamppailua siitä, pehmentääkö pääministeri May liikaa maan eroa EU:sta.

Linjariidan takia eronnut ex-ulkoministeri Boris Johnson rummutti torstaina, että “vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa brexitiä”, AFP kertoi.

Britannian hallitus sopi kaksi viikkoa sitten linjapaperista, jossa pehmennetään kovimpia vaatimuksia erosta.

Tulevaa suhdetta hahmottavassa paperissa mainitaan perustaksi assosiaatiosopimus. Maa toivoo yhteistä vapaakauppa-aluetta, jotta kauppa jatkuisi mahdollisimman sujuvasti Britannian ja EU:n välillä ilman tulleja ja rajatarkastuksia.

Näin myös Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena turvattaisiin.
Britannia olisi tämän takia valmis hyväksymään yhteisen sääntökirjan tuotteiden ja tavaroiden vaatimuksista.

Saarivaltio pitää edelleen kiinni periaatteesta, että ihmisten vapaata liikkumista rajoitetaan. EU-kansalainen saisi tulla Britanniaan töihin vain tietyin edellytyksin. Tämä on vaikea pala eurooppalaisille, joille ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus kulkevat käsi kädessä.

EU:n perusperiaate on, että ihmiset, tavarat, pääomat ja palvelut liikkuvat unionin alueella vapaasti, eikä näitä neljää oikeutta voi erottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE