Riskimittari helpottaa löytämään eniten apua tarvitsevat kotihoidon asiakkaat

Riskimittari auttaa arvioimaan, tarvitsevatko vanhukset esimerkiksi kuntoutusta tai tehostettua hoitoa.

Tampereella on kehitetty riskimittari, joka ennustaa säännöllisen kotihoidon asiakkaan hoidon tarpeen kasvua. Mittari tunnistaa asiakkaat, joiden terveydentila on vaarassa heikentyä vuoden sisällä niin paljon, että he saattavat joutua ympärivuorokautiseen hoitoon. Tiedon avulla näiden asiakkaiden kunnon alenemista voidaan ehkäistä esimerkiksi kuntoutuksella ja tehostetulla hoidolla.

Mittariin on valikoitu yli 400 muuttujasta 11–12 riskitekijää. Apuna on käytetty muun muassa RAI-arvioita, sairausdiagnooseja sekä päivystyskäyntien ja sairaalajaksojen määrää.

Viidenneksellä korkea tai kohonnut riski

Mittarin mukaan tamperelaisista säännöllisen kotihoidon asiakkaista noin viisi prosenttia on korkeassa riskissä ja 15 prosenttia kohonneessa riskissä joutua ympärivuorokautiseen hoitoon vuoden sisällä. Heidän auttamiseen asiakasohjaus ja kotihoito kiinnittävät erityistä huomiota.

Riskimittarin ovat kehittäneet yhdessä Kotitori sekä Tampereen kaupungin asiakasohjaajat.

Kotitori on Tampereen kaupungin palveluintegraattori, jonka palvelun tuottaja on Luona Hoiva Oy kumppaninaan Nordic Healthcare Group. Kotitori antaa kotona asuville ikäihmisille ja heidän omaisilleen ohjausta ja neuvontaa, vastaa lähitorien kehittämisestä ja koordinoinnista sekä järjestää kotihoidon ja asiakasohjauksen väestövastuualueellaan. Lisäksi sen tehtävänä on muun muassa kehittää kotona asumista tukevia palveluja.

Keskustelua aiheesta

Moottoripyöräverosta suivaantunut entinen PS-vaikuttaja kuntavaaleihin – nyt SDP:n listoilta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Perussuomalaisista viime vuoden lopulla eronnut nokialainen valtuutettu Mika Laakso lähtee ehdokkaaksi kuntavaaleihin – nyt sosialidemokraattina. Asia varmistui maanantaina.

Nokian sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö ottaa ilomielin Laakson riveihinsä.

– On hienoa saada Mika Laakso mukaan demareiden ehdokaslistalle. Hän on osoittanut yhteistyökykynsä ja sitoutumisensa yhteiseen tekemiseen nokialaisten hyväksi vuosien aikana, Nokian Demarien kunnallistoimikunnan varapuheenjohtaja Arja Laitinen toteaa.

Laakso toimi yli kahdeksan vuotta Nokian kaupunginvaltuustossa perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtajana sekä kaksi vuotta Nokian kaupunginhallituksessa 2. varapuheenjohtajana. Hän oli myös perustamansa Nokian perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja sekä useita vuosia perussuomalaisten Pirkanmaan piirihallituksessa.

Mika Laakso totesi perussuomalaisista erotessaan olleensa usein puoluejohdon kanssa eri mieltä asioista, mutta silti puolustaneensa perussuomalaisia ajatuksia.

Kuppi meni niin sanotusti nurin perussuomalaisten venkoilusta moottoripyöräveron kanssa.

– Tähän vedän kuitenkin rajan. Moottoripyörät ja niihin liittyvä elämäntapa, veljeyden ja yhteenkuuluvuuden tunne, ovat minulle moninverroin tärkeämpiä kuin puoluepolitiikka, Laakso perusteli tuolloin Ylelle.

JHL:n vaalikiertue alkaa ensi viikolla

Kuva: Kari Hulkko
Päivi Niemi-Laine on JHL:n puheenjohtaja.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto ry (JHL) valitsee 120 jäsenisen edustajistonsa jäsenvaalilla 13.–28. maaliskuuta. Paikkaa edustajistossa tavoittelee 1074 ehdokasta. Pirkanmaalta edustajistoon valitaan 12 jäsentä, ja paikkaa tavoittelee 108 ehdokasta.

Jäsenten vaali-intoa herätellään valtakunnallisella kiertueella viikoilla 8 – 11, jolloin järjestetään eri kunnissa yli 230 tilaisuutta. Pirkanmaalla järjestetään yhteensä 23 tilaisuutta 20 eri kunnassa.

Kiertueen aikana on tarkoitus tavoittaa mahdollisimman monen kunnan alueelta JHL:n jäseniä ja työntekijöitä. Jäseniltä kerätään myös evästyksiä ja tarinoita siitä, millaisia päätöksiä uusi edustajisto voisi tehdä, jotta jäsenillä olisi entistä paremmat olosuhteet tulevaisuuden työelämässä. Jäsenten esittämistä asioista toimitetaan kooste, joka jaetaan valituille edustajille ja muille hallinnon edustajille. JHL haluaa tälläkin tavoin edistää jäsenten sanan kuulumista päätöksenteossaan.

Tilaisuuksiin osallistuu myös edustajistovaaliehdokkaita, joille jäsenet voivat kertoa suoraan ajatuksiaan työpaikkansa ja työelämän kehittämiseksi.

Starttikahvit tiistaina

Jäsenille tarjotaan vaalikiertueen starttikahvit Pirkanmaalla 21. helmikuuta kello 9. – 17.00 JHL:n aluetoimistolla, Rautatienkatu 10, Tampere. Mukana starttikahveilla on myös liiton toimialajohtaja Håkan Ekström iltapäivällä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto kantaa erityistä huolta siitä, millaiseksi tulevaisuuden työpaikat muodostuvat, kun ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluissa on tapahtumassa itsenäisen historiamme suurin rakenteellinen muutos.

– Vakiintuneet työolot ja työpaikat tulevat olemaan suuressa muutoksessa ja kukaan ei voi olla enää varma työnsä tulevaisuudesta olipa sitten töissä julkisella tai yksityisellä sektorilla. Siksi tarvitsemme työsuhteisiin turvaa erilaisin siirtymävaiheen ratkaisuin, jotta yksilöllisiltä murhenäytelmiltä vältyttäisiin”, JHL:n Pirkanmaan aluepäällikkö Nina Heikkilä sanoo.

JHL – tieto:

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry on suurin julkisen alan ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät kuntien, seurakuntien ja valtion, sekä yksityisten hyvinvointialojen palveluksessa

JHL on yli 200 000 jäsenen liitto

JHL neuvottelee yli 100 työ- ja virkaehtosopimusta

JHL:n jäsenet edustavat noin 2500 ammattinimikettä

JHL toimii koko maassa, työpaikkakohtaisia yhdistyksiä on 630 ja sillä on 13 aluetoimistoa

JHL:n palveluksessa on noin 250 henkilöä

JHL:n korkein päättävä elin on viiden vuoden välein jäsenvaalilla valittava edustajisto.

JHL:n edustajistoon kuuluu 120 jäsentä ja se valitsee 24 jäsenen hallituksen.

JHL:n puheenjohtajana toimii Päivi Niemi-Laine ja varapuheenjohtajana toimialajohtaja Håkan Ekström. Toisena toimialajohtajana toimii Teija Asara –Laaksonen.

Keskustelua aiheesta

Ratikkalinjan ja varikon rakentamisesta johtuvat meluilmoitukset hyväksyttiin

Kuva: Tampereen kaupunki/IDIS Design Oy
Ennenkuin ratikka kulkee Tampereella sutjakkaasti ja vähin äänin, se edellyttää reitin rakentamista. Siitä taas aiheutuu melua, joista tehdyt ilmoitukset on hyväksytty.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö on hyväksynyt kolme Raitiotieallianssin tekemää ympäristönsuojelulain edellyttämää, häiritsevästä tilapäisestä melusta tehtyä ilmoitusta. Ilmoitukset koskevat linjan koko rakennusaikaa 15.2.2017 – 31.7.2021 ja kaikkea raitiotielinjan ja varikon rakentamiseen liittyvää toimintaa, josta saattaa aiheutua erityisen häiritsevää melua tai tärinää.

Raitiotielinja rakennetaan raitiotien yleissuunnitelman mukaisesti Pyynikintorilta TAYSille ja Hervantaan. Reitin rakentamisen yhteydessä tehdään paikoin muun muassa kaivantojen pontituksia ja kanaalilouhintaa.

Paalutusta tehdään Teiskontien ja Tekunkadun välisen, Kekkosentien ylittävän sillan sekä Suutalasta Hallilaan vievän, vt 9:n ylittävän sillan rakentamisen yhteydessä. Hallilan ohittavalla osuudella reitti joudutaan pitkälti louhimaan, ja louhetta myös murskataan. Raitiotiereitin rakentamisessa häiritsevää melua aiheuttavat työt tehdään pääasiassa arkisin maanantaista perjantaihin klo 7–18.

Varikkokin edellyttä louhintaa

Raitiovaunuvarikko rakennetaan Ruskoon Hervannantien ja Kauhakorvenkadun kulmaan. Alueella tehdään mittavia louhintoja ja murskausta. Varikkoaluetta rakennettaessa erityisen häiritsevää melua aiheuttavat työt tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7 –20 ja lauantaisin 7–18.

Poikkeustapauksissa, esimerkiksi liikenneturvallisuussyistä, voidaan joitakin työvaiheita joutua suorittamaan myös muina aikoina. Poikkeavista työajoista tiedotetaan asukkaille etukäteen.

Töiden aloitus edellyttää paikoin, esimerkiksi Hallilassa ja Hervannassa Tohtorinpuistossa, asemakaavojen ja muiden mahdollisten päätösten lainvoimaisuutta.
Päätökset meluilmoituksista ovat nähtävänä 17.3.2017 saakka verkossa www.tampere.fi/ilmoitustaulu.

Keskustelua aiheesta

SDP:n Pia Viitasesta Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Pirkanmaan kansanedustajat valitsi puheenjohtajakseen Pia Viitasen neuvottelukuntansa kokouksessa maanantaina Tampereella. Puheenjohtajuusvuoro siirtyi SDP:lle perussuomalaisilta.

Varapuheenjohtajaksi valittiin Tiina Elovaara (ps.). Muiksi jäseniksi työvaliokuntaan valittiin Pauli Kiuru (kok.), Pertti Hakanen (kesk.), Olli-Poika Parviainen (vihr.), Anna Kontula (vas.) ja Sari Tanus (kd.).

Neuvottelukunnan sihteerinä toimii Pirkanmaan liiton edunvalvontapäällikkö Jouni Koskela.

Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunnan tehtävänä on edunvalvonta ja maakunnan painoarvon lisääminen valtakunnallisessa päätöksenteossa.

Pirkanmaan liitto hoitaa kansanedustajien neuvottelukunnan käytännön toimintaa järjestämällä kokouksia, muita kokoontumisia ja vierailuja. Neuvottelukuntaa varten liitto valmistaa myös ajankohtaismateriaalia ja hoitaa neuvottelukunnan sihteerin tehtävät.

Keskustelua aiheesta

Vuores-projekti päättyi – projektijohtajasta ”vapaaherra”

Pertti Tamminen (keskellä) keskittyy eläkevuosina kesäasuntoon, metsänhoitoon ja museoautoon.

Vuodenvaihteessa päättyi yksi suurimpia Tampereen kaupungin hankkeita – Vuores-projekti. Vuoreksen rakentamisesta tehtiin ensimmäiset suunnitelmat jo vuonna 1997. Vaikka projekti päättyi, Vuoreksen rakentaminen jatkuu. ”Pikku kaupunki luonnon kainalossa” on houkutellut tähän päivän mennessä vajaat 3 000 asukasta. Lopullinen asukasmäärä liikkuu 13 000 – 15 000 ihmisen välillä.

Vuonna 2002 Tampereen kaupunki perusti projektijohtajan vakanssin. Virkaan valittiin diplomi-insinööri Pertti Tamminen. Projekti käynnistyi. Seuraavan vuoden marraskuussa hyväksyttiin Vuoreksen osayleiskaava. Lainvoiman se sai vasta kolme vuotta myöhemmin. Syynä monet valitukset.

Kättä väännettiin muun muassa liito-oravien tulevaisuudesta, hulevesien mahdollisista hatoista ja Särkijärven sillan vaikutuksesta itse järveen. Elettiin valituksesta toiseen ja kunnianloukkausta lähenevät kiihkeät puheenvuorot seurasivat toisiaan. Päävalittajina kolme miestä, joilla kaikilla oli mökkinsä Vuoreksen vaikutuspiirissä, joskin eri järvien rannalla.

– Kritiikki rassasi aikanaan. Stressinkin puolelle homma meni. Etenkin epäasiallinen ja valheellinen argumentointi harmittivat. Mutta vähitellen niihinkin tottui, varsinkin, kun näki, ettei todellisia valitusperusteita löytynyt, eikä projekti ollut vaarassa, Tamminen muistelee.

Mäyränmäki ensimmäisenä

Vuonna 2008 kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyi Mäyränmäessä. Seuraavan vuoden heinäkuussa alkoi talojen rakentaminen, ja sitä seuraavana vuonna ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle.

Tämän jälkeen hanke eteni Vuoreksen keskustaan. Vuonna 2011 Särkijärven silta ja Vuoreksen puistokatu vihittiin käyttöön. Samana vuonna valmistui alueen ensimmäinen kerrostalo.

Seuraavana vuonna palvelut paranivat. Sale avasi päivittäistavarakaupan, ja päiväkoti aloitti liikekeskus Klaavassa. Vuonna 2012 oli vuorossa myös asuntomessut. Vuoreksessa oli noin 600 asukasta. Ensimmäiset oppilaat riensivät koulukeskukseen elokuussa 2013. Vuoden 2014 lopulla asukkaita oli noin 1 200 ja tämän vuoden alussa suunnilleen 2 800.

Myös Vuoreksen palvelujen määrä on kasvanut asukasmäärän myötä. Viime syksynä alueella aloittivat muun muassa uusi palvelusetelipäiväkoti sekä yksityinen ryhmäperhepäiväkoti. Kaupallisia palveluita Vuoreksessa on esimerkiksi kaksi lähikauppaa, kampaamoja, lounaskahvila ja pizzeria. Vuorekseen kulkee Tampereen joukkoliikenteen linja 5, jolla on 2-4 vuoroa tunnissa. Myös harrastusmahdollisuudet ovat lisääntyneet.

Vajaat 30 vuotta kolsulttina

Miltä vastuu Vuoreksesta ja kaikesta edellämainitusta tuntui projektijohtajasta?

– Vastuu oli megaluokkaa Edellinen iso kaupunkirakennehanke oli Hervanta, joka ei kaikin osin ollut onnistunut. Nyt oli pakko onnistua paremmin, Tamminen sanoo.

Voimaa tehtävän toteuttamiseen hän kertoo saaneensa sen mielenkiintousuudesta.

– Vuores, kansainvälisestikin merkittävä hankekokonaisuus, oli mahdollisuus, joka tulee eteen kerran elämässä. Erittäin hieno ja kiehtova tehtävä. Olen nauttinut varsinkin näistä viimeisistä vuosista, jolloin pitkäjänteinen työ alkaa näkyä konkreettisesti.

Projektijohtajalla on toki kokemustakin, mistä saattoi ammentaa. Ennen Vuoresta hän oli ollut 26 vuotta konsulttitoimiston palveluksessa ja siitä ajasta 16 vuotta aluetoimiston vetäjä. Tammisen mielestä noiden vuosien mieluisimpia työtehtäviä olivat muun muassa Aitolahti-Teiskon rantaosayleiskaava ja Rauman yleiskaava. Hän oli tiiminsä kanssa voittamassa myös Tampellan arkkitehtikilpailua.

Työkokemuksen perusta on rakennettu tietysti koulutuksen varaan.

– Vaikka olenkin lyhyen matikan miehiä, sain vuonna 1969 päähäni pyrkiä Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen, maanmittausosastolle, koska tuolloin eräs erikoistumismahdollisuus oli yhdyskuntasuunnittelu/kaavoitus. Se kiinnosti. Pääsin yllättäen sisään, Tamminen kertoo.

Koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi oli kolmaskin tekijä, joka teki Tammisesta Vuoreksen projektijohtajan.

– Ihminen haluaa haasteita. Ajattelin, että sillä kokemuksella, joka minulla oli, voisin pärjätäkin. En keksinyt parempiakaan ehdokkaita, joten …, Tamminen toteaa pilke silmäkulmassa.

Monia suunnitelmia tekeillä ja tehtynä

Vuores on tullut tunnetuksi monista uusista innovaatioista ja niiden kehittämisestä. Ecocity -projektissa keskitytään kestävän kehityksen malleihin, kumppanuuskaavoituksessa työhön osallistuvat kaavoittajien lisäksi alueen rakentajat ja asukkaat, ympäristötaide ”sulattaa” tai integroi taiteen osaksi ympäristöä, jätteenkeruulla on testattu ja toteutettu uutta tekniikkaa.

Ja vanhojen palvelujen rinnalle on tullut uusia. Vuoreksen julkisia lähipalveluita keskitetään Vuores-taloon muodostettavaan lähitoriin. Alakoulun lisäksi Vuores-talolla sijaitsevat jo päiväkoti, neuvola ja suun terveydenhoito. Suunnitteilla on tilojen osoittaminen nuorisopalveluille sekä kirjastolle. Vuores-talon laajennus valmistuu vuonna 2019, minkä jälkeen Vuoreksessa voidaan käydä koulua myös yläluokilla.

Vuoreksen Isokuusen alueelle suunnitellaan uutta pienten lasten yksikköä, joka rakennetaan mahdollisesti vaiheittain. Suunnitelman mukaan yksikköön tulee 160-paikkainen päiväkoti sekä tilat esi- ja alkuopetukselle.

Tyytyväinen mies

Tamminen sanoo olevan Vuorekseen tyytyväinen.
– Tyytyväisyys on yllätys minulle itsellenikin, koska olen varsin usein ylikriittinen. Tärkeimmät tavoitteet ovat toteutuneet tai toteutumassa.

Projektijohtaja Pertti Tamminen on jäämässä eläkkeelle. Aivan kokonaan hän ei kuitenkaan Vuoresta vielä jätä. Hän hoitaa osa-aikaisesti tämän vuoden ajan Vuoreksen puurakentamista. Ensimmäiset kaksi puukerrostaloa ovat parhaillaan tekeillä. ”Puukaupunginosa” tulee Vuoreksen keskustan ja Särkijärven sillan väliselle alueelle.

Keskustelua aiheesta