Ulkomaat

Rohingya-aktivisti paavin varovaisista puheista: ”Olemme hyvin pettyneitä”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Paavi Franciscus piti erittäin varovaisen puheen tiistaina Myanmarissa, eikä käyttänyt lainkaan rohingya-sanaa. Paavin on odotettu ottavan vierailunsa aikana kantaa rohingya-muslimien tilanteeseen, mutta ensimmäisessä puheessaan pääkaupunki Naypyidawissa hän lähinnä kierteli aihetta.

Franciscus sanoi muun muassa, että rauha voidaan saavuttaa vain ”oikeudenmukaisuudella ja kunnioittamalla ihmisoikeuksia”. Hän myös kehotti kunnioittamaan kaikkia etnisiä ryhmiä.

Franciscus on toistuvasti puolustanut rohingya-muslimeja, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet häntä ottamaan asian esille Myanmarissa.

– Olemme hyvin pettyneitä, että hän ei maininnut rohingya-kriisiä, sanoi puheen pakolaisleirillä Bangladeshissa kuunnellut rohingya-aktivisti Mohammad Zubair.

Myanmarin katolisen kirkon on kerrottu ohjeistaneen paavia välttämään jo rohingya-sanankin käyttöä, koska aihe on herkkä muslimivastaisen ja kansallismielisen buddhalaisliikkeen alueella. Myanmarin asukkaista reilu prosentti on katolilaisia.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin.

Paavi tapasi tiistaina Myanmarin johtajan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyin. Suu Kyi on saanut kansainvälistä kritiikkiä siitä, ettei ole puuttunut rohingya-vähemmistön tilanteeseen.

Suu Kyi vakuutti tiistain puheessaan hallituksen rakentavan kansakuntaa suojelemalla kaikkien oikeuksia, lisäämällä suvaitsevaisuutta ja varmistamalla kaikkien turvallisuuden.

Hänkään ei maininnut puheessaan rohingya-muslimeja. Hän kuitenkin sanoi Rakhinen osavaltion kriisin olevan yksi ”monista hallituksen kohtaamista haasteista”.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin. Monet paenneista ovat kertoneet joutuneensa muun muassa raiskausten ja tuhopolttojen kohteeksi.

Armeija on sanonut kohdistavansa toimensa Rakhinessa vain kapinallisiin. Paavi tapasi maanantaina kenraali Min Aung Hlaingin, joka vakuutti Franciscukselle, ettei Myanmarissa ole syrjintää.

Franciscus pitää keskiviikkona Yangonissa messun ja matkustaa torstaina Bangladeshiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat