Rohingya-aktivisti paavin varovaisista puheista: ”Olemme hyvin pettyneitä”

Kuva: Lehtikuva

Paavi Franciscus piti erittäin varovaisen puheen tiistaina Myanmarissa, eikä käyttänyt lainkaan rohingya-sanaa. Paavin on odotettu ottavan vierailunsa aikana kantaa rohingya-muslimien tilanteeseen, mutta ensimmäisessä puheessaan pääkaupunki Naypyidawissa hän lähinnä kierteli aihetta.

Franciscus sanoi muun muassa, että rauha voidaan saavuttaa vain ”oikeudenmukaisuudella ja kunnioittamalla ihmisoikeuksia”. Hän myös kehotti kunnioittamaan kaikkia etnisiä ryhmiä.

Franciscus on toistuvasti puolustanut rohingya-muslimeja, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet häntä ottamaan asian esille Myanmarissa.

– Olemme hyvin pettyneitä, että hän ei maininnut rohingya-kriisiä, sanoi puheen pakolaisleirillä Bangladeshissa kuunnellut rohingya-aktivisti Mohammad Zubair.

Myanmarin katolisen kirkon on kerrottu ohjeistaneen paavia välttämään jo rohingya-sanankin käyttöä, koska aihe on herkkä muslimivastaisen ja kansallismielisen buddhalaisliikkeen alueella. Myanmarin asukkaista reilu prosentti on katolilaisia.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin.

Paavi tapasi tiistaina Myanmarin johtajan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyin. Suu Kyi on saanut kansainvälistä kritiikkiä siitä, ettei ole puuttunut rohingya-vähemmistön tilanteeseen.

Suu Kyi vakuutti tiistain puheessaan hallituksen rakentavan kansakuntaa suojelemalla kaikkien oikeuksia, lisäämällä suvaitsevaisuutta ja varmistamalla kaikkien turvallisuuden.

Hänkään ei maininnut puheessaan rohingya-muslimeja. Hän kuitenkin sanoi Rakhinen osavaltion kriisin olevan yksi ”monista hallituksen kohtaamista haasteista”.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin. Monet paenneista ovat kertoneet joutuneensa muun muassa raiskausten ja tuhopolttojen kohteeksi.

Armeija on sanonut kohdistavansa toimensa Rakhinessa vain kapinallisiin. Paavi tapasi maanantaina kenraali Min Aung Hlaingin, joka vakuutti Franciscukselle, ettei Myanmarissa ole syrjintää.

Franciscus pitää keskiviikkona Yangonissa messun ja matkustaa torstaina Bangladeshiin.

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta