Internationellt

Rohingyer riskerar sina liv för att ta sig till Malaysia

En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh. (Arkivbild: IPS)

Förra veckan räddades närmare 400 utsvultna och uttorkade rohingyer som befann sig på en båt utanför Bangladeshs kust. Minst 32 personer ombord på båten var döda. Personer som arbetar nära flyktinglägren i Cox’s Bazar uppger att många rohingyer varje månad ger sig ut på livsfarliga resor med förhoppningen att ta sig till Malaysia.

IPS

Arbetarbladet

 

Flyktingarna som räddades förra veckan hade befunnit sig på båten i två månaders tid innan de undsattes av den bangladeshiska kustbevakningen. Det har ännu inte framkommit om flyktingarna gett sig av från hemlandet Myanmar, eller från något av de läger i Cox’s Bazar i Bangladesh, där över en miljon rohingyaflyktingar bor efter att ha undflytt förföljelsen och våldet i grannlandet.

 

Vad som dock står klart är att rohingyer i flera års tid med hjälp av människosmugglare försökt ta sig till Sydostasien sjövägen. Det saknas officiell statistik över hur många flyktingar som ger sig i väg på den farliga resan, men en lokal kriminalreporter som arbetar i distriktet Cox’s Bazar uppger att det handlar om tusentals personer – varje månad.

 

– Runt 350 personer deltar vid varje resa från Cox’s Bazar, och det handlar om mellan sex och sju sådana resor som genomförs varje månad. Det betyder att mellan 1 500 och 2 000 personer i månaden i genomsnitt smugglas till Malaysia, säger reportern, som inte vill bli citerad med sitt namn, till IPS.

 

I februari i år drunknade minst 15 rohingyer i samband med att en överfull fiskebåt med rohingyaflyktingar som var på väg mot Malaysia sjönk i Bengaliska viken, cirka en mil utanför kusten i Cox’s Bazar. 72 flyktingar och 3 människosmugglare kunde räddas från båten.

 

I mars avslöjade bangladeshisk polis människosmugglare i Cox’s Bazar som var på väg att hjälpa 15 rohingyer att fly vidare till Malaysia.

 

Flyktingarna som försöker ta sig vidare till Malaysia gör det med förhoppningen att kunna få en inkomst och ett bättre liv. Samtidigt har det visat sig att de arbetstillfällen de utlovats i verkligheten inte existerar”

 

Rohingyerna i Myanmar brukar beskrivas som en av världens mest förföljda minoritetsgrupper. År 2017 tvingades fler än 750 000 personer fly undan en statlig våldskampanj mot den muslimska gruppen, i vad FN senare kom att beskriva som ”folkmords-liknande” attacker från militären. Men redan innan dess befann sig hundratusentals rohingyer i flyktingläger i grannlandet Bangladesh.

 

Flyktingarna som försöker ta sig vidare till Malaysia gör det med förhoppningen att kunna få en inkomst och ett bättre liv. Samtidigt har det visat sig att de arbetstillfällen de utlovats i verkligheten inte existerar. Det förekommer uppgifter om att människosmugglare i Malaysia med hjälp av lokala agenter försöker locka i synnerhet unga flickor från flyktinglägren.

 

– Det finns personer inne i flyktinglägren som letar upp unga vackra flickor, säger Nurul Islam Majumder vid polisen i Cox’s Bazar till IPS.

 

Han hävdar att flyktingarna lockas av löften om att få arbeten eller att kunna gifta sig till ett bättre liv.

 

– Sedan förs offren till kusten varifrån de sänds till Malaysia via båtar, säger Nurul Islam Majumder.

 

Polisen Nurul Islam Majumder berättar att personalen på hans polisstation i Ukhiya hittills i år har fått fem nya fall som berör människosmuggling, och att myndigheterna gör sitt bästa för att bekämpa fenomenet.

 

Nyligen meddelade FN:s flyktingorgan, UNHCR, att de tillsammans med de lokala myndigheterna arbetar för att öka kunskaperna bland flyktingarna om de risker som människosmugglingen innebär.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE