Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Rohkeutta ja arvopohjaista politiikkaa tarvitaan juuri nyt

Jukka-Pekka Flander

Kulunut vaalikausi on ollut täynnä kriisejä, joita ei vielä vaalikauden alussa ollut näköpiirissä ja joiden ratkomiseen on kulunut aikaa ja resursseja. Kuitenkin suurista, arkeamme koskettaneista kriiseistä huolimatta Marinin hallitus on saanut monia tärkeitä asioita edistettyä ja saavuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja, Vaasa

Olemme päässeet hyvin alkuun kuluneen neljän vuoden aikana, mutta työtä on vielä tehtävänä oikeudenmukaisemman hyvinvointiyhteiskunnan puolesta.

Kylmä leikkauslinja ei tule ensi vaalikaudellakaan toimimaan, vaan työllisyyden ja tuottavuuden kasvattaminen ovat paras ja inhimillisin tapa ryhtyä tasapainottamaan taloutta. Työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen ja työhyvinvoinnin kasvattaminen ovat muun muassa rakennuspalikoita kestävämmän suunnan takeeksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ovat monet hallitukset yrittäneet, mutta siinä epäonnistuneet. Vasta nykyinen hallitus onnistui saamaan ison, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspilareita uudistaneen muutoksen maaliin.

Toki aina isoissa uudistuksissa vauhtiin pääseminen ja muutosten positiivisten tulosten näkeminen kestää aikansa, mutta isompien hartioiden voimin toimivat palvelut pystytään takaamaan paremmin myös tulevaisuudessa.

LAPSIPERHEISTÄ huolehtiminen on kaikissa yhteiskunnallisissa tilanteissa tärkeää. Sipilän hallituksen tekemä virhe subjektiivisen varhaiskasvatuksen rajoittamisesta on korjattu ja oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen on palautettu jokaiselle lapselle riippumatta vanhempien työssäkäynnistä.

Tänä syksynä varhaiskasvatusmaksuja on alennettu pysyvästi, jolloin entistä useammalla perheellä lapsen osallistuminen varhaiskasvatukseen on mahdollista taloudellisestikin. Pienemmät varhaiskasvatusmaksut tukevat lapsiperheitä myös muiden hintojen noustessa.

Uutiset ja tilastot lasten ja nuorten mielenterveyden haasteista on otettava vakavasti. Asian ratkaiseminen on keskeistä ennen kaikkea inhimillisesti, jotta ongelmat eivät pitkity ja normaaliin elämään kiinni pääseminen vaikeudu.

Ongelmien kasvamisella ja jatkumisella voi olla lisäksi kauaskantoisempia yhteiskunnallisia seurauksia työllisyysasteen kannalta, jos nuoret eivät jaksa tai pysty opiskelemaan ja työskentelemään tulevaisuudessa.

TYÖLLISYYSASTEEN kasvattamiseksi myös osatyökykyisten mahdollisuuksia on parannettava, kuten tällä hallituskaudella on jo tehty esimerkiksi Työkanavan perustamisen kautta. Pitää pyrkiä myös muuttamaan aktiivisesti asenteita, etteivät ne toimi työhaluisten ihmisten rajaesteinä.

Ensi vaalikaudella ihmisten turvallisuuden tunnetta täytyy edelleen vahvistaa arkipäiväisistä asioista huolehtimalla. Energianhintoihin pitää vaikuttaa niin kansallisesti kuin EU-tasolla ja ihmisten hyvinvoinnin tukemista täytyy jatkaa uusilla avauksilla. Onneksi sosialidemokraateilla on pitkä historia isojen yhteiskunnallisten ratkaisujen löytäjinä.

Rohkeutta ja arvopohjaista politiikkaa tarvitaan juuri nyt. Vain pitkäjänteisillä ja eteenpäin katsovilla uudistuksilla, jotka kunnioittavat ja huomioivat ihmisiä, voimme pitää hyvinvointivaltiomme ehjänä pystyssä myös jatkossa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE