Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rokotepakko sekoitti hoitoalan – “Maalaisjärki on lakia sovellettaessa loppunut”

Maaliskuun alussa, kesken kiivaimman influenssakauden voimaan tullut uusi tartuntatautilaki velvoittaa hoitoalalla työskentelevät ottamaan influenssarokotteen paikoin jopa irtisanomisen uhalla. Tehyn työympäristöasiantuntijan Anna Kukan mukaan velvoite koskee valtavaa joukkoa alan työntekijöitä ja opiskelijoita, ja rokoteaiheiset yhteydenotot työllistävät juuri nyt kovasti.

– Paljon muuta en tällä hetkellä ehdi hoitamaan kuin tätä rokoteasiaa, Kukka sanoo.

Ongelma ei hänen mukaansa ole lain velvoite, vaan työpaikkojen kirjavat tulkinnat.

– Maalaisjärki on lakia sovellettaessa loppunut, mikä on aiheuttanut ylilyöntejä muun muassa menettelyohjeissa ja työntekijöiden terveystietojen käsittelyssä.

Kukan mukaan lähiesimiehiä on paikoin velvoitettu työterveyshuollon sijaan selvittämään työntekijöiden rokotuksia ja heidän sairastamiaan sairauksia. Myös työntekijöiden rokotustietoja on käsitelty ja säilytetty ohjeiden vastaisesti työpaikoilla. Lisäksi rokotesuojan ehdottomuudesta on yksittäisten työntekijöiden kohdalla ollut erilaisia näkemyksiä ja niitä koskevissa lääketieteellisissä arvioissa puutteita.

Erityisestä syystä työntekijä voi olla myös rokottamaton.

– Eniten yhteydenottoja on tullut kotihoidosta, joka ei lähtökohtaisesti kuulu säädöksen soveltamisalaan. Isotkin työnantajat ovat ilmoittaneet, että rokotusta edellytetään kaikilta tehtävästä riippumatta ja rokottamattomille työntekijöille on järjestetty kuulemistilaisuuksia, joissa on selvitetty työssä jatkamisen mahdollisuuksia.

Kukan mukaan valtaosa työntekijöistä on ottanut rokotuksen aivan normaalisti. Niissä yksiköissä, joissa potilaiden vastustuskyky on alentunut, on työntekijöiltä edellytetty rokotesuojaa jo pitkään ennen lainmuutosta.

– Laki velvoittaa käyttämään näissä yksiköissä vain työntekijöitä, joilla on rokotesuoja. Erityisestä syystä työntekijä voi olla myös rokottamaton. Erityinen syy voi olla esimerkiksi työntekijän oma terveydentila. Suurimmassa osassa tapauksista ihminen voisi silti jatkaa työssään, mutta nyt työnantaja on tulkinnut, että heillä on sataprosenttinen velvollisuus taata, että kaikki ovat rokotettuja.

“Ei voi olla tarkoitus, että tällä on vaikutuksia voimassaoleviin työsuhteisiin.”

Kukan mukaan Tehy kannattaa rokotuksia, ja on hyvä, että rokotuksia tarjotaan kattavasti työntekijöiden ja potilaiden turvaamiseksi. Tehy on myös mukana #minäsuojaanpotilasta-kampanjassa.

– Kyse on nyt menettelytavoista. Totesimme lausunnossamme, kun säädöstä valmisteltiin, että tämä tulee johtamaan tulkintaristiriitoihin. Sote-alalla on valtavasti erilaisia, julkisia ja yksityisiä työnantajia sekä erilaisia yksiköitä ja tehtäviä. Ei voi olla tarkoitus, että tällä on vaikutuksia voimassaoleviin työsuhteisiin, Kukka sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE