Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Rokoteyhtiön lupaukset päätyivät luupin alle – Marin: ”Tällaisesta tilanteesta, jossa nyt olemme, ei ole aiemmin ollut mitään viitetietoja”

LEHTIKUVA / HANDOUT / MARKKU ULANDER
Vasemmalta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

EU:ssa on herättänyt suurta närää rokoteyhtiö AstraZenecan ilmoittamat ongelmat koronarokotteiden toimittamisessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Reutersin lähteen mukaan AstraZenecan piti toimittaa EU:lle 80 miljoonaa annosta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Määrä olisi jäämässä vain 31 miljoonaan annokseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa tapahtuneeseen hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään.

Hallitus kertoi tilaisuudessa toimista, joilla se valmistautuu ärhäkkäiden koronamuunnosten leviämisen estämiseen.

– Toisin kuin aiemmin EU-jäsenmaille on kerrottu, niin nyt AstraZeneca on ilmoittanut paljon pienemmistä toimitusmääristä kuin vielä aiemmin on sovittu ja luvattu. Tämä on erittäin huolestuttava tilanne ja tähän pyritään puuttumaan tietenkin kokonaisuudessaan EU:n tasolta yhteisesti. Varmasti myös meidän osaltamme tulee lähtemään hyvin vahva viesti siitä, että niistä määristä, joita on aikaisemmin ilmoitettu ja jotka on luvattu, pitäisi pitää kiinni. Tällaisesta tilanteesta, jossa nyt olemme, ei ole aiemmin ollut mitään viitetietoja, Marin jyrähti tiedotustilaisuudessa.

– Päinvastoin AstraZenecalta on ilmoitettu, että heillä olisi varastossaan jo ennakolta tätä rokotetta suuret määrät toimitettavaksi välittömästi jäsenmaille, kun tämä myyntilupa tulee. Tämä tilanne on kyllä erittäin hankala ja erittäin vaikea ja tähän pitää nopeasti löytää ratkaisuja, pääministeri jatkoi.

Marinin mukaan rokotevalmistajien on saatava viipymättä tuotanto- ja toimitusketjut kuntoon.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoi hänkin, että Suomessa kunnat ovat valmiita massarokotuksiin, mutta pullonkaula on nyt rokotuksien toimittaminen valmistajilta.

– Ikävä kyllä näyttää, että viiveitä tässä tulee, jos ei jotain uutta löydy, Salminen sanoi ja viittasi Suomen rokottamistahtiin.

Ihan sillä aikataululla mitä alun perin ajateltiin, ei Salmisen mukaan pystytä toimimaan.

Salmisen mukaan nyt joudutaankin käyttämään varsin pitkään muita keinoja epidemian hillinnässä, ennen kuin päästään siihen, että rokotukset alkavat purra.

– Tämä on se realismi, Salminen sanoi.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) otti kantaa tietoihin AstraZenecan rokoteannosten toimitusvaikeuksista.

– Me lähdemme tietenkin siitä, että siitä mikä on luvattu, pidetään kiinni EU-tasolla.

Kiurun mukaan rokotetoimijoiden tuotantovaikeudet ja toimituserien selkeät leikkaukset ovat johtaneet siihen, että ei vain Suomessa vaan myös ympäri Eurooppaa ollaan aivan samassa tilanteessa. Toiminta tekee ennustettavuuden hyvin vaikeaksi.

– Uusin tieto siitä, että AstraZenecan myyntiluvankin jälkeen jo heti firma olisi leikkaamassa luvattuja toimituseriä on kyllä kokonaisuudessaan uutinen, jota me emme toivo emmekä myöskään hyväksy.

Kiurunkin mukaan myös Suomi on luonut omalta osaltaan painetta siihen, että EU:lle luvatusta rokotteiden toimittamistahdista pidetään kiinni.

Euroopan komission odotetaan antavan myyntiluvan AstraZenecan rokotteelle 29.1. Ensimmäisten toimitusten saapunevat helmikuun 15. päivänä.

– Pyrimme myös siihen, että saisimme hahmotelman rokoteaikataulusta, pääministeri Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän lisäsi, että THL:n tehtävä on tämä laatia.

Alueille on Marinin mukaan tärkeä viestittää, mikä on milläkin hetkellä arvio siitä, miten rokotteita saadaan maahan ja missä aikataulussa rokotukset voisivat edetä.

Samalla Marinin mukaan on todettava, että asiassa on nyt todella paljon epävarmuutta rokotevalmistajien tuotanto-ongelmien takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE