Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Rosatom esitteli lauantaina kelluvaa ydinvoimalaansa – järjestö vaatii “ydin-Titanicia” kansainväliseen valvontaan

Akademik Lomonosovia Murmanskin satamassa.

Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom esitteli lauantaina kelluvaa ydinvoimalaansa Akademik Lomonosovia Murmanskissa. Laitos on määrä ladata ydinpolttoaineella Murmanskissa ja hinata lopulliseen määränpäähänsä Koillis-Siperian Pevekissä ensi kesänä.

Akademik Lomonosovissa on kaksi 35 megawatin ydinreaktoria. Sen on määrä tuottaa sähköä 5 000 asukkaan Pevekin tarpeisiin ja korvata ikääntyvä ydinreaktori ja hiilivoimala. Teho tosin riittäisi jopa 200 000 asukkaan sähköntuotantoon.

– Vaihtoehdot energian tuotannossa ovat öljy, hiili ja diesel. Mutta diesel on hyvin kallista, sanoi moskovalaisessa energia-alan tutkimuslaitoksessa työskentelevä Sergei Kondratjev.

Rosatom arvioi, että kelluva ydinlaitos voi vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 000 tonnilla vuodessa.
Ydinvoimala rakennettiin Pietarissa ja hinattiin Murmanskiin tyhjänä. Hinausta seurattiin tarkkaan erityisesti Norjassa, jossa pelättiin voimalan haaksirikkoutuvan matkalla ja jäävän jonkun vuonon tukkeeksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on vaatinut, että voimala pitää saada kansainvälisen valvonnan alle ja nimittänyt sitä “ydin-Titaniciksi” ja “jää-Tshernobyliksi”. Venäjän Greenpeacen Rashid Alimov on varoittanut, että kelluva voimala on erityisen herkkä myrskyille, ympäristöilmiöille ja terrorismille.

Uusia markkinoita etsitään.

Rosatomin toimitusjohtaja Aleksei Likhatshev kehui uutta laitosta ensimmäiseksi laatuaan maailmassa.

– Se kuvastaa Rosatomin ja Venäjän ydinsektorin kiistämätöntä johtoasemaa maailmassa, Likhatshev ylisti

Rosatom toivoo saavansa tilauksia uusista voimaloista ja suunnittelee markkinoivansa niitä muun muassa Indonesiaan ja Filippiineille, joissa on myös vaikeasti saavutettavia alueita, joiden energiahuolto on hankalaa.

Myös Kiina on Likhatshevin mukaan rakentamassa omaa kelluvaa ydinvoimalaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE