[pro_ad_display_adzone id=68868]

Ruotsalainen taksijätti Cabonline osti Kovasen ja Mankkaan Taksin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjoismaiden johtava taksiyhtiö Cabonline Group osti pääkaupunkiseudulla toimivat perheyritykset Kovasen ja Mankkaan Taksin.

Uuden yhtiön nimi on Kovanen ja sen liikevaihto on noin 26 miljoonaa euroa. Se työllistää noin 550 henkilöä. Henkilöstö jatkaa tehtävissään.

Kovasen perustaja Heikki Kovanen jatkaa uuden yhtiön toimitusjohtajana. Cabonlinella on Pohjoismaissa noin 6 500 taksia ja 3 500 kuljettajaa. Uudella Kovanen-yhtiöllä on 100 taksia ja 50 bussia.

Kovasen mukaan uusi yhtiö aikoo hankkia uusia kuljettajia.

– Aloitamme palkkauksen heti, kun se on mahdollista, Kovanen sanoo.

Laki liikenteen palveluista tulee pääosin voimaan heinäkuun alussa ensi vuonna. Samalla taksiliikenne aukeaa kilpailulle. Kovanen-yhtiö ilmoitti, että kiinnostus laajentua pääkaupunkiseudun ulkopuolelle on kova.

Asuntolainojen lainakatto kiristyy

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Finanssivalvonta kiristää lainakattoa. Lainakatto kiristyy muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen lainojen osalta 5 prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin.

Finanssivalvonnan mukaan kotitalouksien velka on nyt historiallisen korkealla tasolla ja kasvaa edelleen.

Enimmäisluototussuhteen kiristämisellä pyritään Finanssivalvonnan mukaan hillitsemään velkaantuneisuuden kasvua.

Ensiasunnon hankintaan otettavien asuntolainojen osalta enimmäisluototussuhde pysyy ennallaan 95 prosentissa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Naisnäyttelijät avautuvat Ylen artikkelissa rajusti suosikkiohjaajan menetelmistä – “Hän ryhtyi kiusaamaan minua niin, että murruin, itkin hysteerisenä”

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT /
Suosittu ja arvostettu ohjaaja Aku Louhimies ohjeistaa näyttelijöitä Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa Vekarajärjvellä.

Useat eturivin suomalaisnäyttelijät kritisoivat Ylen julkaisemassa laajassa artikkelissa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen käyttämiä metodeja.

Artikkelissa nimellään esiintyvät näyttelijät Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Jessica Grabowsky avautuvat Louhimiehen elokuvien kuvauksissa kokemistaan rajuista kokemuksista.

Esimerkiksi Pihla Viitala kertoo, että Suomen sisällissotaa käsittelevän Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies pani hänen iholleen torakan toukkia. Viitalan mukaan toukat eivät näkyneet vaatteiden alla, vaan niiden tarkoitus oli saada hänet tuntemaan olonsa inhottavaksi, jotta hänen eläytymisensä roolihahmoon olisi aitoa.

Viitalan kertoman mukaan Louhimies myös kuiski hänen korvaansa kuinka huono tämä oli musertaakseen näyttelijän itsetuntoa. Ohjaaja myös pakotti Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut.

Louhimies itse kiistää Ylen artikkelissa asioiden tapahtuneen kuten Viitala ne esittää.

Myös esimerkiksi Pamela Tola kertoo Viitalan kertomuksia vastaavista kokemuksista Paha maa -elokuvan kuvauksissa. Tolan mukaan Louhimies alkoi kiusaamaan häntä, kun hän ei suostunut tekemään stunttihyppyä ilman turvavaijereita.

Monien silminnäkijöiden mukaan Louhimies raivostui tästä.

– Hän ryhtyi kiusaamaan minua niin, että murruin, itkin hysteerisenä, Tola kertoo artikkelissa.

Kiusaaminen tarkoitti esimerkiksi sitä, että näyttelijälle ei kerrottu mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu. Esimerkiksi ambulanssikohtauksessa, hänen paitansa leikattiin yllättäen auki.

Tolan maatessa silmät kiinni ja artikkelin mukaan peloissaan ambulanssissa, ensihoitajat leikkasivat hänen paitansa, kuten Louhimies oli ohjeistanut heitä tekemään. Kukaan ei saanut kertoa asiasta Tolalle.

– Onneksi minulla oli pieni toppi paidan alla eivätkä rintani paljastuneet. Louhimies huusi, oliko joku varoittanut minua ja olinko osannut varautua, Tola kuvailee.

Louhimies korostaa, että mitään ei tehty lupaa kysymättä eikä Tolan tietämättä.

Yhdessä päätetään.

Aku Louhimies on tunnettu ohjaamisessaan aitouden tavoittelusta. Louhimiehen ohjaaman ja suureen suosioon nousseen Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa näyttelijät elivät kuin jatkosodan sotilaat. Lisäksi kohtauksia esimerkiksi edelsivät rankat fyysiset suoritukset, jotta näyttelijät olisivat hengästyneitä.

Louhimies toteaa artikkelissa, että näyttelijät ovat tienneet, mihin ovat suostuneet lähtiessään hänen elokuviinsa. Ohjaajan mukaan pelisäännöistä on sovittu suullisesti ennen kuvauksiin lähtemistä.

Louhimies kertoo kokeneensa, että hänellä on ollut työssään luottamus hyödyntää myös näyttelijöiden henkilökohtaisen elämän kipupisteitä.

– Yhdessä päätetään, mitä niistä voidaan käyttää ja mitä ei, Louhimies sanoo Ylen haastattelussa.

Naisnäyttelijät toteavat artikkelissa, ettei nöyryyttävät metodit olisi olleet yhteisesti hyväksyttyjä tai edes heidän tiedossaan. Louhimies pohtii puolestaan olevansa ohjaajana epäonnistunut, jos ei ole pystynyt luomaan ilmapiiriä, jossa kaikilla on hyvä olla. Hän toivookin, että näyttelijät olisivat ottaneet asian esiin heti ikäviltä tuntuneissa kohtauksissa.

Yle on julkaissut myös jutun, jossa perustellaan, miksi kyseinen Louhimiestä käsittelevä laaja artikkeli on julkaistu.

”Kahdeksan eturivin naisnäyttelijää kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä ohjaajan kanssa. Kaikki he kieltäytyvät jatkossa työskentelystä Louhimiehen kanssa. Näyttelijöiden kertomukset ovat hyvin samantyyppisiä. Niissä korostuvat henkisen ja fyysisen turvattomuuden kokemukset. Louhimiehen vallankäyttö on poikkeuksellista ja ylittää selvästi yleisesti hyväksytyt rajat. Sen kohteena ovat olleet erityisesti naisnäyttelijät”, jutussa todetaan.

Ylen mukaan vaikka Yleisö arvioi elokuvien taiteellisen lopputuloksen, on heillä myös oikeus tietää, mitä kuvauksien kulisseissa tapahtuu. Artikkelissa myös todetaan, kuinka  juttuprojektin aikana kävi selväksi, kuinka Louhimiehen metodit ovat keskusteluttaneet pitkään.

Tänään vietetään tasa-arvon ja Minna Canthin päivää

Kuva: Lehtikuva / Museovirasto
Valtio liputtaa maanantaina Minna Canthin kunniaksi.

Tänään vietetään tasa-arvon päivää, joka on kirjailija Minna Canthin syntymäpäivä. Päivä on ollut Suomessa yleinen liputuspäivä vuodesta 2007 lähtien.

Viime vuonna tasa-arvon ja Minna Canthin päivänä presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomi on maailman paras maa sukupuolten välisessä tasa-arvossa.

Samalla presidentti kuitenkin myönsi, että hänen on ”vaikea ymmärtää ollenkaan”, miksi Suomessa on edelleen palkkaeroja miesten ja naisten välillä samasta työstä.

Minna Canth on ensimmäinen suomalainen nainen ja kahdeksas suomalainen merkkihenkilö, joka on saanut oman liputuspäivän.

Vuonna 1844 syntynyt ja 1897 kuollut Minna Canth oli paitsi kirjailija myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja sanomalehtinainen.

Canthin keskeisiin kaunokirjallisiin töihin lukeutuvat novelli Kauppa-Lopo ja näytelmät Työmiehen vaimo sekä Anna Liisa. Tampereella syntynyt Canth vaikutti aikuisena Kuopiossa ja Jyväskylässä.

Föhn puhaltaa leutoa ilmaa, mutta pian taas viilenee – maaliskuu on ehdolla vuosituhannen kylmimmäksi

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Maaliskuu on ehdolla 2000-luvun kylmimmäksi.

Kuluva maaliskuu on ehdolla vuosituhannen tähän asti kylmimmäksi, tviittaa Ilmatieteen laitos. Vielä on auki, jääkö päättyvän kuukauden keskilämpötila alhaisemmaksi kuin vuosien 2006 ja 2013 kylminä maaliskuina.

Tämä kuukausi on ollut toistaiseksi 3–4 astetta tavanomaista kylmempi.

Sunnuntaina ja maanantaina sää on kuitenkin suuressa osassa maata leutoa lännestä puhaltavan föhn-tuulen ansiosta. Läntisessä sekä keskisessä Suomessa mitataan plusasteita.

Tiistaina koko maahan alkaa jälleen virrata kylmempää ilmaa pohjoisesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Lemmikkieläinten myynti marketeissa huolettaa – ”Ruokkisi asennetta, että voit ottaa marsun sieltä hyllyltä kuin leivän”

Kuva: lehtikuva / sari gustafsson

Yhä useampi suomalainen hankkii lemmikkieläimen. Nykyisin jo noin 35 prosentilla kodeista on ainakin yksi lemmikki. Koirien määrä on kohonnut selvästi, ja myös pieneläimet kuten akvaariokalat, jyrsijät ja matelijat pääsevät entistä useammin perheenjäseniksi.

– Pieneläinten hankkiminen on kasvanut tasaisesti. Ihan tavalliset lemmikit eli puput, marsut ja hamsterit kiinnostavat, mutta eksoottisempien lajien kuten matelijoiden suosio on vielä selvemmin nousussa, sanoo Faunatar-ketjun toimitusjohtaja Johanna Valo.

Eläimiä myyvien kauppojen määrä on kuitenkin Suomessa vähentynyt.

– Tähän on johtanut muun muassa ulkomainen verkkokauppa. Ihmiset myös haluavat useammin kuin ennen hankkia pieneläimiä suoraan kasvattajilta, arvioi kauppias Mia Heino Helsingissä toimivasta Keskustan Eläinkaupasta.

Valon mukaan pieneläinliikkeet tekevät paljon yhteistyötä eläinsuojelujärjestöjen kanssa, mutta osapuolia jakaa yksi selvä näkemysero.

– Eläinsuojelijoiden kanta tuntuu olevan perusajatukseltaan se, että mitä vähemmän ihmisillä on eläimiä, sitä vähemmän on eläinsuojeluongelmia. Mielestäni asia on toisinpäin: mitä enemmän ihmisillä on lemmikkieläimiä, sen parempi eläinsuojelun kannalta. Kun eläimet eivät ole vieraita, ne eivät ole yhdentekeviä.

Ilmapiiri ja asenteet vapautuneet

Heinon mielestä lemmikkieläinten määrän nousu kertoo asenteiden muutoksesta.

– Yleinen ilmapiiri meillä on muuttunut hieman keskieurooppalaisemmaksi, vapaammaksi. Koirat voi ottaa nykyään mukaan lähes joka paikkaan. Samoin koiratonkin ihminen ymmärtää, että koira voi olla perheenjäsen.

Koska yhä useammassa kodissa on lemmikki, on oleellista kysyä, mitä ostajalta eli eläimen tulevalta omistajalta voi edellyttää.

– Me käytämme eettisen eläinkaupan sertifikaatin mukaisesti 18 vuoden ikärajaa lemmikin pääasialliselta hoitajalta. Lemmikkiharrastajista yli puolet on muutenkin nykyisin aikuisia, Valo kertoo.

Sama ikärajaa noudattaa Heino.

– Myyn lemmikkieläimen aina äidille tai päävastuulliselle hoitajalle, mutta hyvin usein se on äiti. Nuoret lapset pystyvät ajattelemaan korkeintaan 2–3 viikkoa eteenpäin, ja sitten joku pieni hermeliinikani elää 12 vuotta. Se on mahdoton yhtälö.

”Marsu hyllyltä kuin leipä”

Pieneläinten kauppa on ollut esillä viime päivinä, koska Joensuun Prisma-tavaratalo ilmoitti harkitsevansa matelijoiden, marsujen ja kanien myynnin aloittamista.

Oppaan kanien hoidosta kirjoittanut Sari Mäyränpää ei lämpene idealle.

– Jos pieniä lemmikkieläimiä aletaan myydä yhdessä marketissa, siitä saattaa tulla päänavaus ja ennakkotapaus, joka leviää muihinkin marketteihin.

Hänen mukaansa eläimet stressaantuvat helposti, jos lähellä kulkee runsaasti ihmisiä. Saaliseläimet saattavat stressaantua myös siitä, jos saalistajien häkit sijoitetaan viereen tai lähelle.

Pieneläinten tavaratalomyynti olisi Mäyränpään mielestä ongelmallista myös siksi, että eläimen hankkiminen ei saisi olla heräteostos, vaan sen pitäisi edellyttää huolellista harkintaa.

Mia Heino kavahtaa hänkin ajatusta.

– Elävien eläinten myyminen marketissa ruokkisi asennetta, että voit ottaa marsun sieltä hyllyltä kuin leivän.

STT ei tavoittanut Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härköstä, joka on kommentoinut mediassa aietta pienlemmikkien myynnin aloittamisesta. Lemmikkieläinmyymälää on suunniteltu Joensuun Rauta-Prisman tiloihin, erilleen päivittäistavarakaupan tiloista. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Karjalainen.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]