Ruotsi tappavan tehokas USA:ta vastaan – onneakin matkassa

Ei loistoa, mutta tehokkaasti tulosta. Se oli Ruotsin resepti Yhdysvaltoja vastaan välierässä matkalla jääkiekon MM-loppuotteluun.

NHL-pelaajien miehittämä Ruotsi murskasi Kööpenhaminassa Yhdysvallat 6–0 ja puolustaa viime vuoden maailmanmestaruuttaan sunnuntaina loppuottelussa.

Välieräkohtaaminen ratkesi toisen erän puolivälissä, kun Patric Hörnqvist ja Mattias Janmark tekivät 11 sekunnin välein 3–0- ja 4–0-maalit. Ottelun ensimmäisen puolikkaan pirteästi pelanneelta Yhdysvalloilta loppui usko.

Ruotsin välierävoitto kulminoitui loistavasti pelanneeseen maalivahti Anders Nilssoniin ja silkkaan onneenkin. Vancouverin NHL-vahti Nilsson piti nollan 41 torjunnalla ja kahmi taianomaisia koppeja.

Onnekas oli varsinkin toisessa erässä 2–0-osuman alivoimalla tehnyt Magnus Pääjärvi. Hän pääsi sujauttamaan kiekon etukulmasta verkkoon, kun Yhdysvaltojen puolustus maalivahti Keith Kinkaidia myöten haparoi Mikael Backlundin läpiajon jälkeen.

Gaudreau törkeili.

Ruotsi oli nihkeästi sujuneen Latvia-puolivälierän jälkeen alussa unelias myös Yhdysvaltoja vastaan.

Nopeasti peliä kääntänyt Yhdysvallat hätyytteli vastustajan maalia, jonka suulla Nilssonin torjunnat pitivät Ruotsin mukana pelissä.

– Se oli tiukka ottelu. Yhdysvallat tuli alussa kovaa päälle. Pelasimme mielestäni tasapainoisen ottelun, Ruotsin ykkösketjun hyökkääjä Rickard Rakell kertoi C More Sport 1:lle.

Ruotsin maaleista Viktor Arvidsson ampui kaksi ja kakkosketjun keskushyökkääjä-kapteeni Backlund syötti kolme.

Yhdysvaltojen suurin häviäjä oli hyökkääjä Johnny Gaudreau. Hän huitaisi toisessa erässä mailallaan kirvesiskun ruotsalaispuolustaja Hampus Lindholmin selkään.

Gaudreau selvisi törkeilystään vain kahden minuutin jäähyllä, mutta sekin riitti Hörnqvistille viemään Ruotsi ylivoimalla 3–0-johtoon.

Ruotsi pelaa MM-loppuottelussa neljännen kerran 2010-luvulla. Se voitti kultaa kotiturnauksessaan 2013 ja viime vuonna Saksan Kölnissä.

Kaikkiaan Ruotsi on voittanut MM-historiansa aikana kymmenen maailmanmestaruutta.