Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsin ulkoministeriö kiisti tiedot siitä, että Suomen, Turkin ja Ruotsin Nato-kokous pidettäisiin Ruotsissa

LEHTIKUVA / AFP / MATEUSZ SLODKOWSKI

Ruotsin ulkoministeriö kiisti torstaina julki tulleet tiedot, joiden mukaan Ruotsin, Suomen ja Turkin välinen Nato-kokous pidettäisiin Ruotsissa. Aftonbladet uutisoi torstaina aamulla, että kokous järjestettäisiin Ruotsissa ensi viikon perjantaina 26. elokuuta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpalvelu kertoi uutistoimisto TT:lle, että tapaamista ei pidetä Ruotsissa.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuussa yhteisymmärrysasiakirjan. Suomen ulkoministeriö kommentoi Aftonbladetin uutista torstaina lyhyesti.

-  Madridin asiakirjassa sovittiin pysyvästä mekanismista, ja sen kokous on tarkoitus järjestää. Emme kommentoi tässä vaiheessa enempää, ulkoministeriöstä ilmoitettiin STT:lle.

Ruotsin ulkoministeriö on aiemmin kesällä vahvistanut, että uudet neuvottelut maiden välillä käydään elokuussa.

-  Sopimus Suomen ja Turkin kanssa sisältää sen, että tapaamme kolmen maan välisessä vuoropuhelumekanismissa. Ensimmäinen tapaaminen tämän mekanismin perustamisesta on tarkoitus järjestää lähitulevaisuudessa. Tapaamista ei pidetä Ruotsissa, Ruotsin ulkoministeriö ilmoitti torstaina.

MADRIDIN sopimuksessa on kohta, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen on perustettava Turkin kanssa valvontamekanismi sovinnon noudattamisen varmistamiseksi. Turkin edustajat ovat sittemmin kuvanneet sopimuskohtaa neuvotteluvoitoksi.

Aftonbladetin tietojen mukaan kokouksen tarkoituksena olisi priorisoida sopimuksen eri kohtia sekä vahvistaa nykyinen valvontamekanismi, josta maat ovat sopineet.

Sopimuksen tehneellä kolmikolla on ollut erilaisia tulkintoja siitä, mitä se osapuolilta edellyttää. Turkki vaatii muun muassa, että Ruotsi ja Suomi luovuttavat Turkkiin joukon väitettyjä terroristeja.

Ruotsin ja Suomen yhteisen Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen Turkki on uhannut viivyttää tai estää maiden liittymispöytäkirjan ratifioinnin. Naton sääntöjen mukaan kaikkien sen nykyisten jäsenmaiden on hyväksyttävä uusi jäsenmaa.

Pertti Mattila

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE