Talous

Ruotsin hallitus sai vihat päälleen – ministeri puolustautui: ”En usko, että hallitus olisi voinut tehdä mitään toisin”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson (kuvassa) pitää Nordean ratkaisua lähteä Tukholmasta valitettavana. Hän sanoi kuitenkin tiedotustilaisuudessaan ettei usko, että Ruotsin hallitus olisi voinut tehdä mitään toisin, jotta Nordea olisi pysynyt Tukholmassa.

Andersson sanoi, että keskusteluyhteys Nordean ja hallituksen välillä on ollut erinomainen ja rakentava. Hänen mukaansa media on paisutellut erimielisyyksiä.

Oppositiopuolueet moittivat Dagens Industri -lehdessä heti tuoreeltaan punavihreää hallitusta Nordean päätöksestä. Liberaalien talouspoliittisen edustajan Mats Perssonin mielestä hallitus on ajanut Nordean mukana Ruotsista pois korkeatasoisia työpaikkoja ja verotuloja.

– On hämmästyttävää, että meillä on valtiovarainministeri joka ei vain aja politiikkaa joka karkottaa yrityksiä pois maasta, vaan myös toivottaa niiden lähdön tervetulleeksi, Persson paheksui.

Sosialidemokraattinen valtiovarainministeri Andersson ehti prosessin aikana muuttaa mieltään Nordeasta. Hän kannatti alun perin Nordean lähtöä, mutta päätyi lopulta toivomaan, että pääkonttori pysyisi Tukholmassa.

Veroja on ehdotettu ja peruttu useita kertoja.

Keskustapuolueen Emil Källström piti Nordean ratkaisua seurauksena Ruotsin hallituksen tempoilevasta politiikasta.

– Veroja on ehdotettu ja peruttu useita kertoja. Tämä epävarmuus on varmasti vaikuttanut päätökseen.

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf moitti sosialidemokraatteja Nordean muutosta.

– Ruotsi tarvitsee enemmän yrityksiä ja pääkonttoreita, ei vähemmän. Sosialidemokraattien politiikka saa taas yrityksiä pakenemaan Ruotsista, Lööf tviittasi.

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt toivotti vuorostaan Nordean tervemenneeksi. Hän sanoi itse jättäneensä Nordean jo jonkin aikaa sitten.

– He ovat joutuneet oman ahneutensa vangeiksi. Pankit saavat epäsuoraa tukea yhteiskunnalta ja siitä pitää maksaa korvaus, Sjöstedt sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat