Ulkomaat

Ruotsin metsäpalotilanne pysyy hyvin vakavana – Suomesta ei palomiehiä länsinaapuriin

HENRIKSSON / - LEHTIKUVA / AFP
HENRIKSSON / - LEHTIKUVA / AFP
HENRIKSSON / - LEHTIKUVA / AFP

Ruotsin metsäpalotilanne on yhä hyvin vakava, sanoo operatiivinen johtaja Britta Ramberg Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomainen MSB:stä. Hänen mukaansa paloja ei pystytä sammuttamaan lähiaikoina. Sen sijaan sammutustyössä keskitytään rajoittamaan niiden leviämistä.

Ramberg varoittaa, että vaara uusien palojen syttymiseen on tällä viikolla erittäin suuri. Erityistä riskialuetta ovat Etelä-Ruotsi ja Mälarin laakso Keski-Ruotsissa.

Viime yö oli viileämpi ja kosteampi, mikä on ainakin paikoin helpottanut tilannetta. Silti maassa riehuu edelleen yli 20 suurehkoa tai suurta paloa. Pahin tilanne on Gävleborgin, Taalainmaan, Jämtlandin ja Västernorrlandin lääneissä.

MSB pyrkii nyt ennen kaikkea varmistamaan, että käytössä olevat resurssit suunnataan sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan.

– Työskentelemme läheisessä yhteistyössä pohjoismaisten naapuriemme ja EU:n kanssa, Ramberg sanoo.

Puolalaisille palomiehille kannustushuutoja.

Palojen hallintaan on haalittu apua ympäri Eurooppaa.

Puolasta Ruotsiin on saapunut 139 palomiestä ja 44 paloautoa. Puolalaiset saapuivat eilisiltana Jämtlandin lääniin auttamaan metsäpalojen sammutuksessa, ja heidän on määrä viipyä Ruotsissa ainakin viikon.

Puolalaiset kulkivat Skånesta maan keskiosin ja saivat osakseen kannustushuutoja ihmisiltä teiden varsilta.

Ranskasta saapui puolestaan yöllä 30 sotilasta, jotka ovat erikoistuneet palojen sammuttamiseen. Lisää ranskalaisia palomiehiä pitäisi tulla vielä tänään.

Ranska ja Italia ovat lähettäneet avuksi myös koneita ja Norja helikoptereita. Asiantuntijoita on Australiasta ja Yhdysvalloista asti.

– Olen ylpeä ja hivenen liikuttunut avusta, jonka olemme saaneet. Englannista on melkein tullut pääkieli esikunnassamme, sanoo Gävleborgin maaherra Per Bill.

– Mutta samalla olo on huolestunut. En ole koskaan nähnyt näin voimakasta ja arvaamatonta paloa.

Suomesta ei palomiehiä ruotsiin.

Ruotsi pyysi sammutusapua maan metsäpaloihin myös Suomen sisäministeriöstä viime viikolla, kerrotaan ministeriön pelastusosastosta.

Suomen sammutusjoukot olivat kuitenkin kiinni Suomen metsäpaloissa, joten niitä ei voitu lähettää avuksi Ruotsiin.

Pelastusylitarkastaja Rami Ruuskan mukaan Ruotsiin pyydettiin erityisesti ilmasammutuskalustoa, jota pelastuslaitoksilla ei ole. Suomessa ilmasammutukseen käytetään yleensä Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kalustoa.

– Metsäpalojen osalta tämä on tyypillinen tilanne. Jos katsotaan Etelä-Eurooppaa, kun siellä on kuiva aika ja kaikilla on samaan aikaan tilanne päällä, kun kysytään apua, voi olla että naapuri ei pysty auttamaan, Ruuska sanoo.

Ruuska kertoo, että Euroopan unioni on reagoinut tilanteeseen ja EU:lla on varajoukkoja, joiden avulla Ruotsiinkin on saatu sammutusjoukkoja muualta Euroopasta kuten Italiasta ja Puolasta.

Suomen pelastusosastolta pyydetään harvemmin apua metsäpaloihin. Muita avunpyyntöjä tulee lähes viikoittain. Ruuskan mukaan pyynnöt liittyvät usein asiantuntijoihin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat