Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Ruotsin puolustusministeri ei kommentoi vakoilukohua – ”tiedot peräisin nimettömistä lähteistä”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ruotsissa puolustusministeri Peter Hultqvist tai Saab-yhtiö eivät halua kommentoida tanskalaisuutista Yhdysvaltain mahdollisesta vakoilusta ruotsalaista hävittäjävalmistajaa kohtaan, Dagens Nyheter -lehti kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hultqvistin tiedottaja perusteli vaikenemista sillä, että uutisen tiedot ovat peräisin nimettömistä lähteistä.

Saabin tiedotuspäällikön Sebastian Carlssonin mukaan tanskalaisuutisen niukat tiedot eivät ”täsmää” eikä yhtiö voi sulkea pois mahdollisuutta, että joillain toimijoilla on tapauksessa omaa intressiä saada aikaa konflikti.

Siksi yhtiö katsoo tässä vaiheessa parhaaksi olla kommentoimatta asiaa sen enempää, Carlsson sanoo Dagens Nyheterille.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA on vakoillut tanskalaista ja ruotsalaista puolustusteollisuutta, Tanskan radio DR kertoo. DR:n mukaan NSA:n vakoiluun on liittynyt mahdollista yhteistyötä Tanskan tiedustelun kanssa ja Tanskassa sijaitsevan datakeskuksen hyväksikäyttöä.

Vakoilu kohdistui DR:n lähteiden mukaan pääasiallisesti eurooppalaisiin hävittäjävalmistajiin ja tapahtui Tanskan miljardien kruunujen arvoisten hävittäjäostosten ”ratkaisevilla hetkillä”.

DR perustaa tietonsa nimettömiin tiedustelulähteisiin, jotka ovat nähneet nimettömän tietovuotajan asiasta laatiman raportin.

Saabin Gripen E oli alkuvaiheessa mukana kisassa.

Tietovuotaja oli varoittanut mahdollisesta laittomasta toiminnasta ja siitä, että NSA käyttää hyväkseen tanskalaisia merikaapeleita tiedustelutiedon keräämiseen.

DR:n mukaan vakoilu on kohdistunut muun muassa Eurofighteriin, ruotsalaiseen Saabiin ja tanskalaiseen puolustusyritys Termaan samoihin aikoihin, kun Tanska oli hankkimassa uusia hävittäjiä.

Saabin Gripen E oli alkuvaiheessa mukana kisassa, mutta ilmoitti vuonna 2014 jättäytyvänsä pois, koska arvioi Tanskan päätyvän joka tapauksessa valitsemaan Lockheed Martinin F-35:n. Näin myös kävi vuonna 2016.

Muita ehdokkaita korvaamaan Tanskan vanhat F-16-hävittäjät olivat Eurofighter Typhoon ja amerikkalaisen Boeingin Super Hornet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE