tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Ruotsin sote-uudistuksen riskit uhkaavat toteutua myös Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila (vasemmalla) ja SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen puivat sotea Aalto-salin keskustelutilaisuudessa perjantaina.

SDP:n kansanedustaja Susanna Huovisen ja Jyväskylän työväenyhdistyksen järjestämä keskustelutilaisuus ”Minne menet sote?” veti perjantaina Aalto-salin täyteen asiasta kiinnostuneita kansalaisia. Sipilän hallituksen sote-linjauksia oli esittelemässä sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

Ylijohtaja Varhilan esityksessä korostui uudistuksen mittaluokka. Historiallinen uudistus tulee koskemaan 220 000 työntekijää, jotka siirtyvät kunnilta maakunnille. Yli puolet tästä henkilöstöstä siirtyy osakeyhtiöiden palvelukseen yhtiöittämisvaatimusten johdosta.

Kuntayhtymien kiinteistöt ja omaisuus siirtyvät maakunnille. Kuntien sote-kiinteistöt jäävät kunnille, mutta laitteistot ja muu infra siirtyvät maakunnille. Varhila korosti miten maakunnat velvoitetaan vuokraamaan sote-kiinteistöt kunnilta määräajaksi vähentääkseen kiinteistöomaisuuteen liittyvää riskiä kunnille.

Keskeisenä elementtinä uudistuksessa on asiakkaan valinnanvapaus. Vallinnanvapausmalli tukee PK-yritysten mahdollisuuksia toimia markkinoilla sekä uusia innovatiivisia ja digitaalisia palvelumalleja.

Haasteena kuitenkin on se miten yksityisiä palveluita pystytään tasapuolisesti järjestämään maan eri osissa. Kunnilla ja järjestöillä on jatkossakin tärkeä tehtävä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Ylijohtaja Varhila nosti esille myös kansalaisten henkilökohtaisen vastuun omasta ja läheistensä hyvinvoinnista.

Edellisen hallituksen peruspalveluministeri ja silloisen sote-uudistuksen arkkitehti kansanedustaja Susanna Huovinen on huolissaan nykyisen hallituksen linjauksista. Huovisen mielestä ero edellisen hallituksen ja nykyisen hallituksen uudistuksissa on ilmiselvä. Edellinen uudistus valmisteltiin parlamentaarisesti mutta nykyinen tehdään puhtaasti nykyisten hallituspuolueiden toimesta.

– Suurin ero on kuitenkin hallituksen ideologinen halu toteuttaa laaja valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ovet avataan täysin markkinoille ja kilpailulle, jolloin palveluiden tasa-arvoisuus voi olla uhattuna, napauttaa Huovinen.

Sipilän hallituksen uudistuksen tarkoituksena on hallitus pyrkii parantamaan peruspalveluita ja vähentämään terveyseroja. Lisäksi hallitus korostaa kolmen miljardin euron kestävyysvajeen kuromista umpeen sote-uudistuksen avulla. Kansanedustaja Huovisen mielestä uudistusta on ryhdytty tekemään liikaa markkinoiden ja talouden ehdoilla ja kansalaisten hyvinvointi on jäämässä lapsipuolenasemaan.

Huovinen nosti esille myös Ruotsissa tehdyn sote-uudistuksen vaikutukset. Länsinaapurissa kustannukset ovat räjähtäneet käsiin.

– Raha seuraa potilasta -malli on lisännyt kustannuksia valtavasti niin sanotun ylihoidon kautta. Näiden riskien välttäminen Suomessa olisi hyvin tärkeää. Loppukädessä veronmaksaja maksaa joka tapauksessa kaiken, toteaa Huovinen.

Yleisökeskustelussa nousi useassa puheenvuorossa esiin huoli asiakasmaksujen suuruudesta tulevaisuudessa. Asiakasmaksujen nousi vaikuttaisi eniten pienituloisiin kansalaisiin, jotka käyttävät paljon terveyspalveluita. Tämä uhkaa heikentää kansalaisten hakeutumista hoitoon. Ylijohtaja Varhilan mukaan ministeriö on käynnistämässä asiakasmaksulainsäädännön kokonaistarkastelun vuoden 2017 alussa mutta hän ei usko maksujen alenemiseen tulevaisuudessa.

Keskustelua aiheesta

Säynätsalon työväenyhdistys esittää Maarit Feldt-Rantaa SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Säynätsalon Työväenyhdistys on kokouksessaan 19.6. päättänyt esittää SDP:n presidenttiehdokkaaksi kansanedustaja, SDP:n 2. varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rantaa.

Feldt-Rannalla on pitkäaikainen ja monipuolinen politiikan kokemus ja tietotaito. Hänellä on myös laajat verkostot ja asiantuntemus kansainvälistä yhteistyöstä.

 

Säynätsalon työväenyhdistys haluaa presidenttivaalien yhteydessä laajan keskustelun ympäristökysymyksistä,  ihmisoikeuksista ja eriarvoisuuden vähentämisestä niin kotimaassa kuin globaalisti.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Keski-Suomen demareille uutta vauhtia piirikokouksesta

Keski-Suomen sosialidemokraatit kokoontuivat piirikokoukseen Jyväskylään kuntavaalien jälkimainingeissa keskiviikkona 26. huhtikuuta. Poliittisen tilannekatsauksen tilaisuudessa piti Pohjanmaan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Matias Mäkynen, joka kiitti piirin johtoa ja toimihenkilöitä hyvästä yhteispelistä Pohjanmaan kanssa, joka edisti monella paikkakunnalla saavutettuja vaalivoittoja.

Piirin puheenjohtaja Rolf Nyholm suitsutti puheenvuorossaan hyvän tuloksen saavuttaneita kuntia.

– Keuruu 29.3 %, Jämsä 28.4 %, Saarijärvi 27.8%, Viitasaari 26.0 % ja Äänekoski 25.6 %. Mainittava on lisäksi Kuhmoisten hyvä tulos 24,2 %, Kokoomuksen ja Keskustapuolueen puristuksessa, Nyholm listasi SDP:n voittoja. Kokonaisuutena ne takasivat puolueen säilymisen Keski-Suomen toiseksi suurimpana poliittisena ryhmänä Jyväskylän vaalituloksen katkeruudesta huolimatta. Puheenjohtaja muistuttikin Jyväskylän vaalituloksesta erikseen.

– Huolestuttavaa meidän Demarien kannalta on Vihreiden suuri kannatuksen lisäys Jyväskylässä, jossa Vihreät nousivat suurimmaksi ryhmäksi.

Tarve vahvemmalle kaupunkipolitiikalle ja koulutuspoliittisten näkemysten selkeyttämiselle toistui myös Mäkysen tilannekatsauksessa ja useissa piirikokousedustajien puheenvuoroissa. Katse on käännettävä kohti tulevaisuutta ja sitä korosti myös puheenjohtaja Nyholm, joka kannusti myös kiireellistä maakuntavaaleihin valmistautumista.

– Seuraavat vaalit ovat jo ovella, jotka vaativat meiltä yhä enemmän panostusta tulevaan. Maakuntavaalit käydään jo vuoden 2018 alussa. Ehdokasasettelu pitää aloittaa välittömästi, jotta saataisiin mahdollisimman hyvät asemat tulevaan, Nyholm painotti.

Huomiota kiinnitti myös vaalien jälkeiseen aikaan lykätty Sipilän hallituksen puoliväliriihi, josta odotettiin suuria ratkaisuita. Pettymys hallituksen itselleen asettamien keskeisimpien tavoitteiden karkaamiseen oli käsinkosketeltavaa.

– Mielenkiinnolla odotin ja varmaan odotimme mitä sieltä on tulossa. Minusta hallitus ei onnistunut saamaan aikaan tarvittavia ratkaisuja. Näillä toimilla ei taiteta velkaantumista, eikä myöskään saavuteta 72 % työllisyysastetta, Nyholm kommentoi puoliväliriihen antia ja siteerasi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen huomautusta hallituksen halusta lyödä rumpua saavutuksillaan.

– Mitä suuremmat puheet, sitä pienemmät teot.

Julkilausumassa vaadittiin malttia maakuntauudistukseen

Piirikokous hyväksyi kokouksen päätteeksi julkilausuman, jossa kritisoitiin maakuntauudistuksen kiireellistä aikataulua. Maakuntavaltuustojen vaali tulisi suorittaa vain yhdeksän kuukauden päästä, eikä maakuntien tehtäviä, hallintoa tai vaalin toimitusta koskeva lainsäädäntö ole valmiina. Julkilausuman valmistelua kokoukselle johtanut varapuheenjohtaja Ville Rautiainen painotti hallituksen aiempia epäonnistumisia esitellessään työn tuloksia.

– Uudistusta puuhaa sama hallitus, joka pitää hallussaan Suomen epävirallista ennätystä tehtyjen päätösten perumisista. Tämä epävirallinen titteli on entisestään rapauttanut meidän kaikkien, kansan kuin sen edustajienkin, uskoa päätöksentekoon. Yhtiöittämisen mukana tulee jälleen sama uhka kuin sähköverkkojen kanssa. Uhka siitä, että verovaroin rakennetut sairaalat ja terveyskeskukset menevät ulkomaiseen hallintaan ja kansan maksama omaisuus on jälleen uhrattu. Tätäkään kuviota ei helpota hätiköinti, Rautiainen summasi.

Piirikokouksen tunnelmaa kiiteltiin kokouksen jälkeen sekä paikan päällä että sosiaalisessa mediassa rakentavaksi ja reipashenkiseksi. Kotia kohden lähti joukko innokkaita ja taistelutahtoisia demareita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Äänekosken vaalikahvilassa piirretään poliitikkoja – Mikko Ouli otti lomaa toimintakeskuksesta ja lähti veljensä vaalipäälliköksi

Kuva: Merja Närhi
Yhteiskuvaa veljensä Pekka Oulin kanssa tabletin ruudulta esittelevä Mikko Ouli on piirtänyt Äänekosken vaalikahvilan seinään komean kuvagallerian.

Kun äänekoskelainen 46-vuotias Pekka Ouli kertoi lähtevänsä ensimmäistä kertaa ehdokkaaksi kuntavaaleihin, ilmoittautui 39-vuotias Mikko Ouli välittömästi isoveljensä vaalipäälliköksi.

– Ilmoitin työpaikalleni Äänekosken toimintakeskukseen, että tarvitsen kahden viikon loman – minua tarvitaan nyt vaalikahvilassa, Mikko Ouli kertoo.

Vaalipäällikkö onkin päivystänyt Äänekosken demarien vaalikahvilassa aktiivisesti. Hän piirtää hienoja kuvia kahvilassa kävijöille, ja kuvia riittää myös näyttelykäyttöön. Koska kahvilan toiminta liittyy politiikkaan, esiintyy kuvissa Pekan ja Mikon lisäksi useita tunnettuja poliitikkoja.

Kuviin ovat päässeet muiden muassa Maria Guzenina (sd.), Pentti Arajärvi (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Jokaiseen kuvaan vaalipäällikkö on tietysti kirjoittanut myös oman ehdokkaansa Pekka Oulin vaalinumeron.

Pekka Ouli kertoo, että ehdokkaaksi lähtö oli kiinni vain ajankäytön organisoimisesta – SDP:n valikoituminen puolueeksi oli helppo.

– Äitinikin on ollut aikoinaan SDP:n ehdokkaana ja puolueen arvot kertovat myös omasta arvomaailmasta, Ouli kertoo.

Vaikuttaminen ei ole Oulille uusi asia. Hän on toiminut muun muassa Äänekosken rock-musiikin yhdistyksen Ärmyn puheenjohtajana, ja hän on tottunut tekemään töitä ja päätöksiä porukalla. Ammattikseen Pekka Ouli työskentelee Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksen järjestelmäasiantuntijana.

”Onko Sipilä asettunut perustuslakivaliokunnan paikalle?” – ex-ministeri varoittaa kevyistä väitteistä

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen ihmettelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilistä arviota, että soten perustuslakiongelmat on ratkaistu.

– Erikoinen lausunto, koska me kaikki tiedämme hallituksen malliin sisältyvän vakavia perustuslakiin liittyviä huolia, Huovinen huomautti puhuessaan tänään Jämsän työväenyhdistyksen kokouksessa.

Huovisen mukaan monet asiantuntijat ovat esittäneet huolensa erityisesti hallitsemattoman valinnanvapausmallin vaikutuksista. Varsinkin kansalaisten yhdenvertaisuus ja sosiaalipalveluiden asema on huolenaiheena.

– Nämä kysymykset ovat myös perustuslain näkökulmasta varsin ongelmallisia eikä pääministerin pitäisi kevyesti väittää kaikkien ongelmien olevan ratkaistun.

Luulisi tämän olevan muistissa nykyisellä pääministerillä.

Huovinen pitää pääministerin lausuntoa erityisen outona siksikin, että Suomessa hallituksen esitysten perustuslainmukaisuuden arvioi eduskunnan perustuslakivaliokunta.

– Kukaan – ei edes pääministeri – voi asettua tämän yläpuolelle. Etukäteisarviota perustuslainmukaisuudesta ei ole saatavissa.

Susanna Huovinen sanoo tietävänsä tämän omakohtaisesti, koska viime kaudella pitkälle valmisteltu sote-lainsäädäntö kariutui nimenomaan perustuslain tulkintaan ja aikapulaan.

– Luulisi tämän olevan muistissa nykyisellä pääministerillä, joka oli mukana tuossakin prosessissa. Perustuslakivaliokunta ansaitsee isojen asioiden äärellä myös työrauhan enkä ole vakuuttunut, että pääministerin eilinen lausunto edesauttaa tätä, Huovinen tähdensi.

Moventas laajentaa tuotantoaan Jyväskylässä

Moventas Oyj on tänään ilmoittanut laajentavansa tuuliturbiinien vaihteita valmistavaa tehdastaan Jyväskylässä. 17 miljoonan investointi tehdään yhteistyössä kaupungin kehittämisyhtiö JYKES kiinteistöjen kanssa. Investoinnin taustalla on tuulivoiman kasvanut kysyntä. Moventaksen tehtaalla tullaan valmistamaan Exceed -sarjan vaihdelaatikoita.

– Suunnittelimme isommat Exceed-sarjan vaihdelaatikot vastataksemme suurempien laatikoiden kysyntään ja parantaaksemme tuulivoiman elinkaarikustannuksia, Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela kertoo.

Investointi tuottaa välittömästi 35 uutta työpaikkaa ja valmistuessaan mahdollistaa 100 uuden työntekijän palkkaamisen. Rakennushankkeen työllistämisvaikutus on noin 45 henkilötyövuotta. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto tervehtii Moventaksen ratkaisua ilolla.

– Merkittävä investointi korkean teknologian teollisuuteen on erinomainen asia. Tämä kertoo erityisesti Moventaksen kilpailukyvystä, mutta myös siitä, että Jyväskylässä reagoidaan nopeasti. Haluamme osoittaa yrityksille, että tänne on helppo investoida ja asiat sujuvat, Koivisto toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä YLE.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta