Politiikka

Ruotsissa myrskyää – Feldt-Ranta seuraa tilannetta tiiviisti: ”Eroaako hallitus vai lähteekö vain pari ministeriä?”

Lehtikuva
Lehtikuva

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (kuvassa) pitää tänään aamupäivällä tiedotustilaisuuden kolmen sosialidemokraattisen ministerin ja koko hallituksen asemasta. Neljä porvaripuoluetta esitti eilen epäluottamuslausetta kolmelle ministerille ajoneuvohallinnon tietovuotokohun takia.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) kertoo seuraavansa tiiviisti, mitä Löfven aikoo tehdä kriisin laukaisemiseksi.

– Ulkomaille vuoti ainakin tietoja ruotsalaisista ajokorteista sekä arkaluonteisina pidettäviä tietoja Ruotsin infrastruktuurista. Nyt asiasta vaaditaan päitä vadille, Feldt-Ranta kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa kansakunta pidättelee nyt henkeään: eroaako hallitus vai lähteekö vain pari ministeriä vai tuleeko peräti ennenaikaiset vaalit?

Oppositiossa oleva porvariblokki vaatii kolmen ministerin, infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin, sisäministeri Anders Ygemanin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin eroa. Oppositio vetoaa maan turvallisuuden vaarantamiseen.

– Oppositio ei kuitenkaan ole yhtenäinen vaatimuksiensa kanssa; osa oppositiopuolueista haluaa kaataa koko hallituksen, osalle riittää vain joidenkin ministereiden vaihtaminen, Feldt-Ranta huomauttaa.

Hänen mukaansa Ruotsissa on ollut jo pidempään hankala parlamentaarinen tilanne. Feldt-Ranta arvioi, että hallitus on ahtaalla vähemmistöhallituksena. Oppositiokoalitio Alliansen on erimielinen muun muassa siitä, voiko ruotsidemokraattien kanssa tehdä yhteistyötä ja ruotsidemokraateille on muodostunut vaa´ankieliasema.

– Alliansenilla on suuri tarve osoittaa, että se kykenee kuin kykeneekin vielä toimimaan yhdessä. Se tarvitsi kipeästi jonkun nyt meneillään olevan kaltaisen kriisin kyetäkseen osoittamaan toimintakykyään.

Maasta ei nyt löydy sellaista kesämökkiä, niemenotkoa tai seuruetta, jossa asia ei puhuttaisi.

Feldt-Ranta on seurannut spekulaatioita siitä, mitä Löfven tekee tänään.

– Eräänlaisina ratkaisujen ääripäitä voidaan nähdä, että Löfven suostuisi opposition vaatimuksiin ja vaihtaisi kolme ministeriään ja toisena ääripäänä, että Löfven heittää pyyhkeen kehään ja toteaa, että annetaan Alliansenin hallita.

Hänen mukaansa ministeritrion vaihtamiseen moni ei usko: silloin Alliansen saisi tahtonsa läpi ja Löfven näyttäisi heikolta pääministeriltä loppuvaalikauden aina syksyn 2018 parlamenttivaaleihin asti.

– Ministereiden vaihtamista vastaan puhuu myös se, että Yegemania ja etenkin Hultqvistia pidetään hallituksen avainministereinä. Moni onkin arvostellut Alliansenin vaatimuksia ministeritrion erottamisesta toteamalla, että ”se on hyttysen ampumista tykillä”.

Alliansenin kykyä ja yhtenäisyyttä edes muodostaa hallitus on jo nyt epäilty.

– Jos Löfvenin mahdollisen eroilmoituksen ja Alliansenin epäonnistuneiden hallitusneuvottelujen jälkeen pääministerin kapula jälleen palaisikin Löfvenille, olisi hän koko kriisin voittaja, arvioi osa kommentoijista. Tällainen kierros käytiin vuonna 1990, jolloin Ingvar Carlsson ”palasi vahvistuneena muina miehinä pääministeriksi”, Feldt-Ranta muistuttaa.

Feldt-Ranta tuntee hyvin Ruotsin yhteiskunnan ja poliittisen keskustelun.

– Maasta nyt löydy sellaista kesämökkiä, niemennotkoa tai seuruetta, jossa asia ei puhuttaisi. Tämä historiallinenkin poliittinen kriisi tulee varmasti vaikuttamaan paitsi itse asiasisältöön (ulkoistamiset), myös puolueiden välisiin asemointeihin (erityisesti yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa) ja tietysti myös väistämättä syksyn 2018 parlamenttivaaleihin, hän arvioi Facebookissa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat