Saammeko oikean kuvan Katalonian tilanteesta? – kyselyjen mukaan vain vähemmistö kannattaa irtaantumista Espanjasta

Kuva: Lehtikuva-AFP
Katalonian itsenäisyyden vastustajat täyttivät eilen myös Barcelonan kadut.

Perjantaina Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti myös, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Sanomalehti El Paisin julkaiseman mielipidekyselyn mukaan valtaosa katalonialaisista kannatti uusien vaalien järjestämistä jo ennen Rajoyn ilmoitusta.

Viime tiistaina tehdyssä kyselyssä enemmistö vastaajista katsoi, että uudet vaalit ovat paras tapa palauttaa tilanne normaaliksi Kataloniassa. Alueparlamentin hajottamista ja uusia vaaleja kannatti 52 prosenttia vastaajista ja vastusti 43.

Myös sanomalehti El Mundo mittasi katalonialaisten tuntemuksia viime viikolla ennen perjantain tapahtumia.

Alkuviikosta toteutetussa kyselyssä vain kolmannes vastaajista kannatti Katalonian itsenäistymistä. Enemmistö, noin 58 prosenttia, oli sitä mieltä, että Katalonian olisi parasta jatkaa nykyisessä asemassaan itsehallintoalueena.

El Mundon eilen julkaiseman mielipidemittauksen mukaan itsenäisyyden kannattajat menettäisivät enemmistönsä alueparlamentissa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kyselyn mukaan itsenäisyysmielisiä puolueita kannattaisi 42,5 prosenttia katalonialaisista, itsenäistymistä vastustavien puolueiden kannatus on 43,4 prosenttia.

Propagandasodan itsenäisyysliike on voittanut kirkkaasti 6-0.

Vaikka Katalonian itsenäisyysliiike on sisäisesti hajainen, yhden sodan se on silti voittanut: propagandan.

Mediassa separistit ovat  menenestyneet Madridin keskushallintoa paremmin. Se on onnistunut pyrkimyksissään luoda kuva, jonka mukaan katalaanien valtaosa tukee nyt hyllytettyä aluejohtaja Carles Puigdemontia.

Barcelonassa ei näyttänyt eilen siltä. Itsenäisyyden vastustajat täyttivät kaupungin kadut. Espanjan ja EU:n lippuihin verhoutuneet mielenosoittajat huusivat iskulauseita ja kantoivat kylttejä, joissa muistutetaan Katalonian kuuluvan kaikille.

Poliisin mukaan paikalla oli noin 300 000 ihmistä, järjestäjien mukaan kaduilla on toista miljoonaa ihmistä. Madridin keskushallinnon edustaja arvioi Kataloniassa, että mielenosoitukseen osallistui miljoona ihmistä.

Syyte kapinoinnista saattaa tulla jo tänään Puigdemontia ja hänen hyllytetyn aluehallintonsa jäseniä vastaan.

Espanjassa syyttäjä saattaa nostaa syytteitä Katalonian erotettua johtoa vastaan jo tänään.

Mediatietojen mukaan Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ja hänen hallintonsa jäseniä saattaa joutua syytteeseen kapinoinnista, josta voi Espanjassa saada pitkän vankilatuomion.

Katalonian alueparlamentti hyväksyi perjantaina alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen. Vain tunteja myöhemmin Espanjan hallitus erotti Katalonian aluehallituksen ja hajotti alueparlamentin.

Jos Puigdemont tai muut erotetut poliitikot yrittävät palata tänään töihin, heidät saatetaan pidättää.

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT

Amerikkalaisten sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen

Yhdysvaltojen laivaston sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen. Se oli matkalla lentotukialukselle kyydissään yhteensä 11 ihmistä.

Japanin viranomaisten mukaan kahdeksan ihmistä on saatu pelastettua. Muiden kohtalosta ei ollut heti tietoa. Japani kertoi myös, että Yhdysvaltojen viranomaiset epäilevät turman syyksi moottorivikaa.

Japani auttaa Yhdysvaltoja etsintä- ja pelastusoperaatiossa. Siihen osallistuu muun muassa lentotukialus USS Ronald Reagan, jolle pudonnut kone oli matkalla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hollywoodin menestysohjaaja vetäytyi – kosketteli työntekijöitä häiritsevästi

Kuva: Lehtikuva

Elokuvayhtiö Disneyn animaatioista vastaava johtaja on vetäytynyt pitkälle virkavapaalle halailtuaan työntekijöitään häiritsevästi.

Disney-pomo John Lasseter kertoi tiistaina yrityksen sisäisessä muistiossa jäävänsä puoleksi vuodeksi pois töistä ja myönsi halailleensa työntekijöitään tavalla, jonka osa työntekijöistä koki loukkaavaksi tai epämiellyttäväksi. Hän pahoitteli käytöstään Disneyn työntekijöille jaetussa viestissä.

Oscar-palkittu Lasseter tunnetaan Pixar-animaatiostudion menestyksen luojana. Hän ohjasi menestysanimaation Toy Story – leluelämää ja sen ensimmäisen jatko-osan.

Lasseter sanoi, ettei ollut onnistunut luomaan animaatiostudioihinsa ”kunnioituksen ja luottamuksen kulttuuria”. Virkavapaansa hän aikoo käyttää pohtimalla, miten tilanteessa edetä ja ”pitää parempaa huolta itsestään”.