Ulkomaat

Saammeko oikean kuvan Katalonian tilanteesta? – kyselyjen mukaan vain vähemmistö kannattaa irtaantumista Espanjasta

Lehtikuva-AFP
Katalonian itsenäisyyden vastustajat täyttivät eilen myös Barcelonan kadut.
Lehtikuva-AFP
Katalonian itsenäisyyden vastustajat täyttivät eilen myös Barcelonan kadut.
Lehtikuva-AFP
Katalonian itsenäisyyden vastustajat täyttivät eilen myös Barcelonan kadut.

Perjantaina Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti myös, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Sanomalehti El Paisin julkaiseman mielipidekyselyn mukaan valtaosa katalonialaisista kannatti uusien vaalien järjestämistä jo ennen Rajoyn ilmoitusta.

Viime tiistaina tehdyssä kyselyssä enemmistö vastaajista katsoi, että uudet vaalit ovat paras tapa palauttaa tilanne normaaliksi Kataloniassa. Alueparlamentin hajottamista ja uusia vaaleja kannatti 52 prosenttia vastaajista ja vastusti 43.

Myös sanomalehti El Mundo mittasi katalonialaisten tuntemuksia viime viikolla ennen perjantain tapahtumia.

Alkuviikosta toteutetussa kyselyssä vain kolmannes vastaajista kannatti Katalonian itsenäistymistä. Enemmistö, noin 58 prosenttia, oli sitä mieltä, että Katalonian olisi parasta jatkaa nykyisessä asemassaan itsehallintoalueena.

El Mundon eilen julkaiseman mielipidemittauksen mukaan itsenäisyyden kannattajat menettäisivät enemmistönsä alueparlamentissa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kyselyn mukaan itsenäisyysmielisiä puolueita kannattaisi 42,5 prosenttia katalonialaisista, itsenäistymistä vastustavien puolueiden kannatus on 43,4 prosenttia.

Propagandasodan itsenäisyysliike on voittanut kirkkaasti 6-0.

Vaikka Katalonian itsenäisyysliiike on sisäisesti hajainen, yhden sodan se on silti voittanut: propagandan.

Mediassa separistit ovat  menenestyneet Madridin keskushallintoa paremmin. Se on onnistunut pyrkimyksissään luoda kuva, jonka mukaan katalaanien valtaosa tukee nyt hyllytettyä aluejohtaja Carles Puigdemontia.

Barcelonassa ei näyttänyt eilen siltä. Itsenäisyyden vastustajat täyttivät kaupungin kadut. Espanjan ja EU:n lippuihin verhoutuneet mielenosoittajat huusivat iskulauseita ja kantoivat kylttejä, joissa muistutetaan Katalonian kuuluvan kaikille.

Poliisin mukaan paikalla oli noin 300 000 ihmistä, järjestäjien mukaan kaduilla on toista miljoonaa ihmistä. Madridin keskushallinnon edustaja arvioi Kataloniassa, että mielenosoitukseen osallistui miljoona ihmistä.

Syyte kapinoinnista saattaa tulla jo tänään Puigdemontia ja hänen hyllytetyn aluehallintonsa jäseniä vastaan.

Espanjassa syyttäjä saattaa nostaa syytteitä Katalonian erotettua johtoa vastaan jo tänään.

Mediatietojen mukaan Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ja hänen hallintonsa jäseniä saattaa joutua syytteeseen kapinoinnista, josta voi Espanjassa saada pitkän vankilatuomion.

Katalonian alueparlamentti hyväksyi perjantaina alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen. Vain tunteja myöhemmin Espanjan hallitus erotti Katalonian aluehallituksen ja hajotti alueparlamentin.

Jos Puigdemont tai muut erotetut poliitikot yrittävät palata tänään töihin, heidät saatetaan pidättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat