Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Saarikko Demokraatille sote-pisteytyksestä: “Teen kaikkeni, että tämän ympärillä ei leiju epäilyksen varjo”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Terveyden ja hyvinvointilaitos THL:n mukaan jokainen suomalainen aiotaan pisteyttää sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

Maakunnan sote-keskus tai terveysyritys saisi asiakkaasta yksilökohtaiseen riskiin perustuvan maksun. Lehden mukaan maksu ottaisi huomioon ihmisten henkilökohtaiset terveyteen ja elämäntilanteeseen liittyvät riskit ja sairaushistorian.

Tieto yllätti tietosuojavaltuutetun. Uuden Suomen mukaan tietosuojavaltuutetun toimisto pyytää THL:ltä selvitystä siitä, ”minkä lain tai lainkohdan mukaan he katsovat voivansa asiassa uutisessa kuvatulla tavalla toimia”.

Aarnion mukaan pisteytysjärjestelmässä ongelmalliselta kuulostaa muun muassa se, että ihmisille ei THL:n mukaan ole tarkoitus kertoa heidän omaa kapitaatiomaksuaan.

Myös sote-asioissa eduskunnassa kuultavana säännöllisesti vieraileva perustuslakiasiantuntija Juha Lavapuro yllättyi pisteytysjärjestelmästä. Hän kertoi Demokraatille pitävänsä ongelmallisena pelkästään jo sitä, että kansalaisia aletaan pisteyttää terveystietojen perusteella.

– Etenkin, jos pisteytys menee yksilökohtaiselle tasolle, hän sanoi.

THL:n tutkimuspäälikkö Timo Seppälä on täydentänyt eilisiä HS:lle antamiaan lausuntoja tänään Talouselämässä. Hän korostaa nyt, että luomassa ei olla mitään uutta rekisteriä kansalaisista.

Rekisteri vai ei?

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avasi asiaa tänään Demokraatille eduskunnassa. Hän on kirjoittanut myös blogiin.

– Maakunta maksaisi sote-keskukselle asiakkaasta korvauksen, eikä sote-keskus saisi tietoonsa asiakaskohtaista korvausta. Tiedot asiakaskohtaisista korvauksista olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä. Ihmisiä ei siis ”pisteytettäisi” henkilökohtaisesti vaan tiettyyn ryhmään kuuluvina, Saarikko sanoo blogissaan.

– On tulossa kapitaatiokorvaus, joka perustuu siihen, että erilaisista elämäntilanteista ja sairauksista muodostuu useita kertoimia, joista lasketaan kokonaiskorvaus. Se ei ole kaikki, mitä sote-keskus saa vaan osa korvauksista on suoriteperusteista eli vaikkapa käynteihin perustuvaa. Mutta se iso viesti, jota haluan nyt alleviivata on se, että sote ei vaaranna meidän tietosuojaamme. Muistutan siitä, että terveystietomme on joka tapauksessa monen monen lukon takana verrattuna vaikkapa sosiaalisessa mediassa liikkuviin tietoihin, joista olen nähnyt vertailukohtia. Sote-keskuksiiin menevä tieto anonymisoidaan eli tehdään tunnistamattomaksi, Saarikko sanoo Demokraatille.

Kysymykseen, tutkitaanko silti ihmisten henkilökohtaista sairastavuutta, Saarikko toteaa, että viranomaisilla on tietenkin meistä nämä tiedot.

– Niistä muodostuvat ne kertoimet, mitä meistä kustakin rahaa kulkee sote-keskuksiin, mutta sote-keskus ei tiedä (ihmisestä henkilökohtaisesti) mukana kulkevaa rahasummaa.

Rekisteriä pitävästä viranomaisesta tiedot eivät siis Saarikon mukaan siirry enää sote-keskuksiin. THL:stä kerrottiin eilen Helsingin Sanomille, että tietoja eri rekistereistä yhdistellään paraikaa. Tietoja yhdistetään muun muassa Kelasta, Väestörekisterikeskuksesta ja Tilastokeskuksesta.

Nyt esimerkiksi tietosuojavaltuutetulla on kysymyksiä rekisteristä. THL:n Timo Seppälä on kuitenkin sanonut Talouselämässä, että mitään varsinaista uutta rekisteriä ei ole tulossa – vaikkakin siis eri rekisterien tietoja yhdistellään ja hyödynnetään.

Tietosuojavaltuutetun huomioihin rekisteristä Saarikko sanoo, että asiat käydään huolella läpi.

– Me otamme hyvin vakavasti ne asiat. Teen kaikkeni, että tämän ympärillä ei leiju sellainen epäilyksen varjo, että ihmisten tietoja voitaisiin käyttää väärin, koska suomalaisten luottamus tässä asiassa viranomaisiiin on ollut hyvin korkealla ja sellaisena se pitää pitää, Saarikko sanoo Demokraatille.

“Näin saadaan laskettua korvauskerroin esimerkiksi 40–55-vuotiaalle työssä käyvälle naiselle.”

Blogssaan Saarikko toteaa, että maakunta maksaisi sosiaali- ja terveyskeskukseen listautuneesta asiakkaasta kuukausittain vastuuaikaan sidotun kiinteän korvauksen (ns. kapitaatio).

– Korvaus perustuisi tekijöihin, jotka vaikuttavat ihmisten palvelujen tarpeeseen. Tällaisia tekijöitä ovat maakuntien asukkaiden ikä, sukupuoli, sairastavuus, työssäkäynti ja muut sosio-ekonomiset tekijät. Asiakkaan terveystiedot auttavat painotuksen onnistumista.

Saarikko sanoo, eettä THL tekee parhaillaan pohjatyötä sote-keskusten korvausten laskentamallista. Yksilödatasta koostuvasta aineistoista laskettaisiin kertoimet, joilla kuvataan terveyspalvelujen käyttöön vaikuttavia tekijöitä.

– Laskenta tehdään tutkimuseettisten periaatteiden mukaan siten, että se ei ole yksilöitävissä yhteen asiakkaaseen.

– Näin saadaan laskettua korvauskerroin esimerkiksi 40–55-vuotiaalle työssä käyvälle naiselle tai miehelle, jolla on vaikkapa diabetes ja verisuonisairauksia. Kertoimen perusteella lasketaan tätä henkilöä koskevan korvauksen suuruus. Eli vaikka korvausten laskennan pohjalla olisi yksilökohtaisia tietoja, käytännössä kertoimet lasketaan aina tietyt ominaisuudet omaaville väestöryhmille, ei yksittäisille sosiaaliturvatunnuksille.

Kun asiakas valitsee sote-keskuksen, Kansaneläkelaitos laskisi sote-keskuksen saaman korvauksen THL:n kertoimia käyttäen.

– Sote-keskus ei saisi tietoonsa, mikä korvaus kustakin yksittäisestä asiakkaasta tulee. Tiedot olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä, Saarikko kirjoittaa blogissaan.

THL:n laskemat kertoimet ovat julkisia eli ihmiset voisivat periaatteensa perustietojensa perusteella halutessaan suunnilleen arvioida kertoimensa eli mihin ryhmään kuuluvat.

– Ihmisillä on myös oikeus kaikkiin henkilökohtaisiin terveystietoihinsa. Mikäli niihin tulevaisuudessa liitetään myös kustannustietoja, myös nämä tiedot on oikeus nähdä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE