Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Saarikko ja Kulmuni kohtasivat A-studiossa, isot erot jäivät syntymättä – Kulmuni nosti pöydälle keskustan elitistymisen

Katri Kulmuni (vas.) ja Annika Saarikko keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja meppidelegaation yhteiskokouksessa Helsingissä 5. kesäkuuta 2019.

Maanantai-illan Ylen A-studion vieraina olivat keskustan puheenjohtajaehdokkaatm, perhevapaalta palaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sekä istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Isoja eroja väittely ei ehdokkaiden välille tuonut, mutta tietyt painotukset näkyivät. Toisiaan ehdokkaat eivät lähteneet ääneen arvioimaan, ellei korkeintaan varovaisesti rivien välissä.

Annika Saarikko toivoo keskustan politiikkaan aloitteellisuutta, johon muut reagoisivat. Hän pohti, miten suomalaisten kuva puolueesta ja sen arvomaailmasta ei ole se sama ja yhtä hyvä kuin on puolueen aktiivien keskuudessa. Tätä railoa on Saarikon mukaan kurottava umpeen.

– Keskusta on vuosien saatossa ehkä hieman elitistinyt, Katri Kulmuni puolestaan arvioi kriittisesti.

Niinpä hänen mukaansa keskustan on annettava esimerkiksi valtiontaloudesta puhumisen ohella vastauksia muun muassa siihen, kun ihmiset kertovat olevansa huolissaan pienestä palkasta tai eläkkeestä tai lasten koulussa pärjäämisestä.

Kulmuni puhui ihmisten näköalattomuudesta ja eriarvoisuudesta. Tämän kurominen ja Suomen yhtenäisyys on hänen mukaansa keskustan tehtävä. Saarikko allekirjoitti tämän.

Saarikko totesi kuitenkin, ettei ole ihan varma, mitä elitismillä ymmärretään ja otti hiukan etäisyyttä siihen ajatukseen, että hyvin toimeentulevana voisi täysin ymmärtää vaikkapa ihmistä jolla on rahat loppu.

Saarikko: Kyse myös johtamisesta ja itseluottamuksen palauttamisesta.

Jos Katri Kulmuni puhui 2019 Kouvolan puoluekokouksessa puolueen kannatuksen nostamisesta 20 prosenttiin, nyt puheenjohtajaehdokkaat eivät mielellään naulaa kiinni prosentteja. Kuka ikinä Oulun puoluekokouksessa syyskuussa valitaan, pitää pystuyä parempaan, Saarikko sanoi A-studiossa.

Hän muistutti, ettei vielä tiedetä, miten korona kehittyy. Saarikko mainitsi suomalaisten arvomaailmassa tapahtuneen muutoksia. Moni on miettinyt koronan keskellä nyt perusasioita. Hän nosti esiin omavaraisuuden, lähimmäisyyden, luontosuhteen ja koko Suomen. Hänen mukaansa tällaisiin kysymyksiin parhaat vastaukset on keskustalla.

Kulmuni painotti alueellista tasa-arvoa ja vihreyden linjaa.

– Se on antanut leivän pöytään historiassa ja antaa tulevaisuudessakin.

Kulmuni puhui myös sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja “edistyksen linjasta”.

Saarikko arvelikin, että isoista arvolatautuneista linjoista he ajattelevat aika samalla tavalla. Hän lisäsi, että vaalissa on kyse myös johtamisesta ja puolueen itseluottamuksen palauttamisesta.

– Nöyrillä mielin mutta sen verran itseluottamuksella, että en minä varmasti olisi tässä kisassa aika pitkän ja vaikean pohdinnan jälkeen, ellen minä ajattelisi, että minulla on jotain annettavaa siihen tehtävään, Saarikko sanoi ja totesi, ettei pelkää häviämistä tai voittamista.

Katri Kulmuni sanoi vaativansa johtajana paljon.

– Laitan ihmiset töihin.

Kulmunin mukaan tämä voi herättää närkästystäkin.

Kulmunin mukaan keskustalla on jäänyt vuosien ajan kotitehtävät tekemättä ja hän korosti läsnäoloa ihmisten arjessa. Täytyy esimerkiksi jatkuvasti miettiä, onko puolueen linja sosiaalipolitiikassa ja alueiden tasa-arvossa tuore.

– Ei vanhoilla villoilla voiteta, Kulmuni sanoi.

Turvapaikkapolitiikkakin nostettiin esiin.

Puheenjohtajaehdokkailta kysyttiin myös kantaa EU:n päämiesten budjettisopuun ja elpymispakettiin. Varsinaista isoa asiaeroa tässäkään ei nähty. Kulmuni painotti toimien koskevan vain koronakriisiä.

– En kannata yhteisvastuullista velkaa tai eurooppalaista valtiovarainministeriä, hän lisäsi.

Saarikko luonnehti EU:n monivuotista budjettia eli sen rahoituskehysratkaisua vähintään kohtuulliseksi. Elpymispaketista puhuessaan hän nosti esiin myös EU:n arvoyhteisöluonteen ja sen, että maailman tilanne on aika epävakaa eikä Euroopan hajoamiskehitys olisi toivottavaa.

A-studiossa nostettiin esiin myös se, että Katri Kulmuni oli eduskuntavaalien alla ollut samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Tv:ssä Kulmuni painotti Pohjoismaiden yhteistä linjaa ja sanoi Tanskan ja Ruotsin kiristäneet linjaansa.

Periaatteellisena kysymyksenä Suomi auttaa heikommassa asemassa olevia mutta järjestelmän väärinkäytöt pitää estää, Annika Saarikko totesi ja painotti jälkimmäiseen eurooppalaisia ratkaisuja.

Kulmuni: Pidemmälle karkuun ei enää pääse.

Katri Kulmuni vaati hallitukselta toimia työllisyysasteen nostamiseksi. Hän sanoi, moneen kertaan, ettei sitä “voi enää juosta pakoon”. Hän luottaa hallituksen kykyyn selvitä työllisyyshaasteesta. Katse oli tässä kohtaa eritoten reilun kuukauden päästä häämöttävässä budjettiriihessä.

Kulmunin mukaan vaaditaan myös toimia työmarkkinoiden uudistamiseksi, muutoin edessä on verojen kiristyksiä ja leikkauksia.

Saarikko mainitsi viime vaalikauden työn ja sanoi sen vaikuttaneen siihen, että koronakriisin taklaaminen on ollut paremmin mahdollista ja isku sitä kautta ehkä hiukan pehmeämpi.

Saarikko ei karsinut mitään työllisyyskeinoa pois listalta, vaan kaikkien keinojen pitää olla pöydällä pohdinnassa. Hän sanoi luottavansa siihen, että työllisyysasioissa pääministeri edistää asioita niin, että ratkaisut tehdään.

Saarikon mukaan budjettiriihessä pitää olla hahmo siitä, mistä asioista työllisyysasteen nousu koostuu.

– Eikä kyse vain työllisyysasteesta, vaan koko keskustan hallituksessa mukana olo perustuu niihin vuosi sitten sovittuihin niin kutsuttuihin kynnyskysymyksiin, Saarikko sanoi nostaen esiin muun muassa koulutuksen, maatalouden ja perhevapaauudistuksen linjaukset.

– Tämä lista ei sinänsä ole hävinnyt mihinkään ja se on keskustan mukanaolon ehto, Saarikko jatkoi.

– Päätökset on tehtävä. Valitettavasti tämä maa on juossut vuosikymmeniä niitä karkuun ja pidemmälle ei enää pääse, Kulmuni totesi.

Kulmunin ja Saarikon ohella keskustan puheenjohtajakisaan ovat toistaiseksi ilmoittautuneet keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sekä Posi TV:n päätoimittaja Ilkka Tiainen.

Puoluekokous järjestetään Oulussa syyskuun alussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE