Politiikka

Saarikko lupaa pykälän etämyynnin rajoittamisesta – käynnistää työryhmän jo alkuviikosta

Lehtikuva / Markku Ulander
Ministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Markku Ulander
Ministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Markku Ulander
Ministeri Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ole yllättynyt siitä, että eduskunnassa alkoholilain ensimmäisessä käsittelyssä prosentti 5,5% hyväksyttiin nykyistä 4,7%:a vastaan äänin 98-94.

Kyse on siitä, kuinka vahvoja alkoholijuomia vähittäiskaupassa saa myydä.

– Tulos kuvaa samaa asetelmaa, mikä tulee kansalaiskyselyissä ja toisaalta edustajille aiemmin esitetyissä kyselyissä. Äänestyksestä tiedettiin täpärää. Pidän hyvänä, että alkoholin veronkorotus kytkeytyy tähän. Sillä voidaan vähän hillitä sitä riskiä, joka liittyy päihdehaittoihin. Niiden nousun riskiä en ole missään vaiheessa halunnut vähätellä.

Hallitus on korottamassa alkoholiveroa niin, että siitä otetaan valtiolle 100 miljoonan euron tuottoa.

Alkoholilain ensimmäinen pykälä kuuluu seuraavasti: Tämän lain tarkoituksena on vähentää alkoholipitoisten aineiden kulutusta rajoittamalla ja valvomalla niihin liittyvää elinkeinotoimintaa alkoholin käyttäjilleen, muille ihmisille ja koko yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi.

Asiantuntijat ovat arvioineet muun muassa alkoholikuolemien ja erilaisten haittojen lisääntyvän, mikäli vähittäismyynnin alkoholiprosentti nousee.

Kysymykseen prosenttikorotuksen noston sopimisesta yhteen alkoholilain 1. pykälän kanssa Saarikko toteaa, että asioissa pitää säilyttää mittasuhteet.

– Se on suomalaisessa alkoholipolitiikassa muutos, mutta edelleen lain vahva reunaehto on Alkon monopoli väkeville tuotteille toisin kuin suurimmassa osassa Euroopan maita. Edelleen meillä on vahva sääntely esimerkiksi sille, että alkoholin myynti on luvanvaraista. Suomalainen alkoholipolitiikka ja -lainsäädäntö on hyvin säänneltyä ja siinä on tarkkaan piirretty reunaehdot siitä, kuka saa myydä ja kuka ostaa.

Saarikko on käynnistämässä paljon keskusteluttanutta aihetta eli etämyyntiä käsittelevää työryhmää. Hän lupasi perustaa ryhmän eilen täysistuntokäsittelyssä, kun kansanedustajat kantoivat laajaa huolta Alkon monopolin murtumisesta, mikäli etämyynti voitaisiin tulkita sallituksi.

Esimerkiksi SDP:n kansanedustajat vaativat etämyynnin kieltämistä lakiin.

Etämyynnin kielto ei tällä hetkellä ole kirjattuna lakiesityksen pykälään, se on vain sen perusteluissa.

Saarikko lupaa käynnistävänsä työryhmän jo alkuviikosta.

– Siitä seuraa pykälä etämyynnin rajoittamisesta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat