Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Saarikko: Veikkausvoittovarat kompensoidaan ensi vuonna täysimääräisesti – varoitti kuitenkin jo tulevasta

Lehtikuva / Markku Ulander

– Terveyttä työtä ja turvaa, näin luonnehti keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko hallituksen budjettiesitystä juuri käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomi on Saarikon mukaan vakavassa paikassa ja tärkein tavoite on pitää koronaepidemia hallinnassa.

– Pidämme jokaisen suomalaisen ja koko maan mukana, Saarikko sanoi.

Valtio velkaantuu nyt vauhdilla.

Saarikko sanoi, että näin ei voi jatkua ikuisesti, työ ja yrittäjyys ovat tärkeimpiä lääkkeitä velkaantumista vastaan.

Työllisyyden paraneminen edellyttää Saarikon elinkeinoelämän uudistumista ja sitä, että se pystyy investoimaan.

– Tämä hallitus ei voi kaikkeen vaikuttaa, ei tietenkään, eikä varsinkaan globaaliin tauti- ja taloustilanteeseen, mutta me teemme parhaamme.

Saarikko nimesi työllisyyden hoidon 3 kulmakiveä budjettiehdotuksessa. Ensimmäinen on koronaviruksen ehkäisemin. Valtio aikoo tehdä kaiken mahdollisen testaamisen eteen ja rokotteen saamiseksi. Toinen asia on yrittäjyyttä ja vientiä edistävät toimet ja toimet yrityksen kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Saarikko mainitsi sähköveron laskemisen EU:n minimiin ja väylämaksujen puolituksen jatkamisen.

”Merkittävä määrä uusia perheitä nousee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.”

Saarikko kertoi myös toimista, joilla hallitus pyrkii lisäämään työvoiman tarjontaa.

– Tavoittelemme työllisyyden nostamista 31 000–36 000 työllisellä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Osa päätöksistä toki vaikuttaa jo hieman nopeammin, Saarikko sanoi.

Hallituksen päätökset koskevat sekä palveluita että etuuksia. Jokaiselle nuorelle taataan vähintään toisen asteen koulutus eli kyse on oppivelvollisuuden laajentamisesta.

Hallitus muuttaa yksilöllisiä työvoimapalveluita pohjoismaisen mallin mukaiseksi. Tämä tarkoittaa Saarikon mukaan työnhakuvelvoitteita, kohtuullisia ja tehokkaita karensseja mutta myös parempia ja yksilöllisiä työvoimapalveluita. Tähän satsataan 70 miljoonaa euroa.

Yksityissektorin palkkatukea uudistetaan ja yksinkertaistetaan tarkoituksena auttaa erityisesti osatyökykyisiä. Varhaiskasvatuksmaksuja alennetaan työnteon kannusteiden lisäämiseksi.

– Todennäköistä on, että päätöksen myötä merkittävä määrä uusia perheitä nousee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Tähänkin lisäsatsaus on 70 miljoonaa euroa. Tavoite on saada uudistus voimaan ensi vuoden elokuussa.

Yli 55-vuotiaiden työllisyyttä hallitus pyrkii nostamaan vähintään 10 000 työllisellä niin, että julkiset menot eivät kasva. Tästä hallitus antaa työmarkkinaosapuolille toimeksiannon. Vastausta odotetaan jo marraskuussa eli aiemmin kuin julkisuudessa oli ennakoitu.

– Jos tavoitteet täyttävää vastausta ei työmarkkinaosapuolilta tule, hallitus tekee itse päätökset.

Saarikko mu0toili, että työmarkkinajärjestöiltä odotetaan tasapainoista kokonaisuutta myös työkykyä ja muutosturvaa vahvistamalla sekä vaikeita päätöksiä väistämättä.

– Lisäksi tässä työllisyyden kokonaisuudessa huomioidaan jo tehty pieni muutos aikuiskoulutustukeen sekä se, että yhteensovitetaan uudella tavalla osatyökyvyttömyyseläkettä ja palkkaa, Saarikko lisäsi.

”Etujärjestöjen kannat tuntuvat olevan tiukassa, tekisi mieli sanoa, että jumissa.”

Saarikko listasi myös hallituksen muita  työllisyystoimia, joita valmistellaan kevättä kohti. Esimerkiksi osatyökykyisten väylä työelämään kehitetään Ruotsin mallin mukaan ja työllisyyden hoitoa paikallisella ja alueellisella tasolla kehitetään.

Hallitus käynnistää niin ikään ”työttömyysturvan uudistamisvaihtoehtojen tarkemman läpikäynnin”. Saarikko ei sanoittanut enempää, mistä on kyse.

Paikallinen sopimisesta Saarikko sanoi, että yhteiskunnallinen asetelma aiheen äärellä on hankala.

– Etujärjestöjen kannat tuntuvat olevan tiukassa, tekisi mieli sanoa, että jumissa. Puuttuuko luottamusta? Siksi emme hallituksenakaan saavuttaneet tässä päätöksiä, mutta työtä halutaan yhä jatkaa, Saarikko sanoi kehottaen  työmarkkinajärjestöjä etenemään asiassa.

Hallituskauden aikaisen työpaikkojen luomisen tavoitteen hallitus nostaa 60 000:sta 80 000:een.

Hallitus pääsi riihessä  sopuun veikkausvoittovaroihin syntyneen aukon korvaamisesta edunsaajille ensi vuonna sekä pidemmän tähtäimen toimista, joilla Veikkauksen asemaa vahvistetaan ja pelihaittoja ehkäistään.

– Tuottojen väheneminen kompensoidaan edunsaajille ensi vuonna täysimääräisesti, Saarikko vahvisti.

Noin 347 miljoonan ratkaisu koostuu arpajaisveron alentamisesta, sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä olevien jakamattomien tuottojen rahaston osittaisesta purkamisesta sekä budjettivarojen käyttämisestä.

Saarikko kuitenkin varoitti samalla, että täysimääräinen yhteisten budjettivarojen kautta tapahtuva kompensaatio ei ole enää samassa laajuudessa mahdollista tulevina vuosina. Siksi arpajaislakiuudistuksesta annetaan esitys ensi vuonna.

– Siinä vahvistetaan Veikkauksen yksinoikeusasemaa ja toisaalta sisällytetään useita vastuullisuustoimia pelihaittojen ehkäisemiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE