Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Saatavuusharkinnan poisto lisäisi työttömyyttä

EU-maiden kansalaisilla on pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta oikeus liikkua työn perässä vapaasti EU:n alueella. Tällä hetkellä noin 17 miljoonaa EU:n kansalaista asuu ja tekee töitä toisessa EU-maassa, 1,4 miljoonaa käy päivittäin töissä toisessa jäsenmaassa ja 2,3 miljoonaa työntekijää on lähetetty työhön toiseen EU-jäsenmaahan. EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n ydinasioista.

Petri Partanen

Ay-aktiivi, Kokkola

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnalla tarkoitetaan EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta töiden perässä EU-alueelle muuttavaa henkilöä, joka voi saada oleskeluluvan maassa vain silloin, jos hänellä on työpaikka tiedossa, ja jos siihen työhön ei löydy työvoimaa Suomesta tai EU:n alueelta. Eurooppalaisista maista ainoastaan Ruotsi on poistanut työvoiman saatavuusharkinnan. Ruotsissa tämä on tutkimusten mukaan johtanut työvoiman palkkaamiseen sellaisille aloille, joilla ei ollut pulaa työvoimasta. Lisäksi tämä on lisännyt Ruotsissa merkittävästi turvapaikanhakijoiden määrää, rikollisuutta ja ongelmia työehtojen ennakkovalvonnassa ja työsuojeluviranomaisten jälkivalvonnassa.

Suomessa tarveharkinta ei käytännössä koske asiantuntija-alojen töitä. TE-toimistot voivat kuitenkin alueellisesti päättää määräajaksi poistaa työvoiman puutteen perusteella jotain yksittäistä alaa koskevan saatavuusharkinnan. Nämä poistamiset ovat aina vahvasti paikallisen elinkeinoelämän lobbaamia ja viranomaisilla vaikuttaa olevan tapana uskoa sinisilmäisesti aina kun työnantajat huutavat työvoimapulaa. Liekö tämä sitten syynä siihen, että esim. telakoilla työskennellään alle Suomen työehtosopimuspalkkojen, samalla kun suomalaiset alan kokeneet ammattilaiset ovat työttöminä. Tosiasiassa ne jotka kovimmalla äänellä huutavat työvoiman saatavuusharkinnan poistamisen puolesta, pyrkivät saamaan siitä epätervettä kilpailuetua markkinoilla. Heidän ongelmansa on toisella nimellä palkanmaksuhaluttomuus, eikä niinkään työvoimapula.

Näillä huutajilla on omat etujärjestönsä, kuten palkansaajillakin on. Saatavuusharkinnan poisto on mm. EK:n, Keskuskauppakamarin, Suomen yrittäjien, ETLA:n, sekä heidän poliittisen lähipiirinsä, RKP:n, Kokoomuksen, Kristillisten sekä Keskustan eduskuntavaalitavoitteissa. Saatavuusharkinnan poistamisen suhteen perinteiset porvaripuolueet ovat selvästi eroteltavissa omaksi ideologiseksi ryhmäkseen. Kenties jopa uudeksi hallitukseksi, jos saavat esim. sinisten tai perussuomalaisten tukemina yli 50% äänistä.

Suomen työllisyysastetta tulee nostaa, mutta myös työsuhteen laadulla, tehtävien viikkotuntien määrällä ja työstä saadulla palkalla on merkitystä työntekijälle itselleen. Työllisyysaste tai kansantalous ei aidosti ja pysyvästi muutu, jos työntekijä tulee hetkeksi Suomeen töihin muutaman euron tuntipalkalla ja sen jälkeen palataan takaisin lähtömaahansa. Me emme voi hyväksyä alipalkkausta tai saatavuusharkinnan poistamista, koska nämä hyödyttävät vain harmaata taloutta – suomalaisen työttömän ja veronmaksajan kustannuksella.

 

Kirjoittaja on pääluottamusmies ja Teollisuusliiton aktiivi Kokkolasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE