Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Sähköliitto lakon alkamisesta huomenna: Se on käytännössä varmaa

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sähköliiton lakon alkaminen huomenna on käytännössä varmaa, sillä minkäänlaisia neuvotteluja sen estämiseksi ei ole näkyvissä, Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti STT:lle kertoi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Valtakunnansovittelija on viimeksi tavattu viime viikon keskiviikkona, ja sen jälkeen hän ei ole pitänyt mitään yhteyttä, Väntti sanoi.

Muitakaan neuvottelukontakteja ei Väntin mukaan käytännössä ole ollut.

Lakko koskee 12:ta Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä ja alkaa torstaiaamuna kello kuusi. Lakkoon on menossa tuhatkunta Sähköliiton jäsentä.

Sähköliiton mukaan osassa tehtaita joudutaan jo tänään aloittamaan alasajo, koska niiden pyörittäminen ei onnistu ilman sähkömiehiä.

Lakko koskee muun muassa Boliden Kokkolan, Konecranesin, Outokummun, SSAB:n ja Valmetin tuotantolaitoksia sekä Meyer Turun telakkaa.

Teknologiateollisuudesta kerrotaan, että lakko aiheuttaa yrityksille suurta vahinkoa. Huolto- ja korjaustyöt voivat keskeytyä, ja joissakin yrityksissä koko tuotanto saatetaan joutua pysäyttämään. On myös mahdollista, että joissakin yrityksissä tuotantoa siirretään ulkomaille joko omiin yrityksiin tai alihankkijoille.

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

Neliviikkoisen lakon piti alun perin alkaa jo 21. marraskuuta.

Teknologiateollisuuden mukaan Sähköliitto torjui alkuviikosta sen esittämän ratkaisumallin, jolla asia olisi voitu ratkaista. Sen mukaan Sähköliiton paikallisesti valittava edustaja voisi tietyin edellytyksin toimia luottamusmiehen asiantuntija-apuna työpaikan neuvottelu- ja kehittämistilanteissa.

Sähköliiton vaatimusta omista luottamusmiehistä Teknologiateollisuus ei hyväksy. Sähkömiesten työehdoista sovitaan Teollisuusliiton solmimalla sopimuksella.

Väntin mukaan Teknologiateollisuuden ehdotus oli Sähköliitolle täysin mahdoton hyväksyä.

Hän kertoi Sähköliiton puolestaan rukanneen omaa esitystään siten, että sen jäsenillä olisi Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä oikeus valita oma luottamusmies tai vastaava edustaja, joka edustaisi sähköliittolaisia kaikissa työelämän kysymyksissä. Liitto olisi samalla olevansa valmis sitoutumaan työrauhaan tulevan sopimuskauden mittaiseksi ajaksi.

Neliviikkoisen lakon piti alun perin alkaa jo 21. marraskuuta, mutta työ- ja elinkeinoministeriö päätti valtakunnansovittelijan esityksestä lykätä sen alkua kahdella viikolla.

Päätöksen perusteena oli muun muassa se, että lakko kohdistuisi yhteiskunnan kannalta elintärkeisiin toimintoihin.

Uutista päivitetty klo 15.27.

STT–Raisa Kivilahti-Leppänen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE