Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Sähköliitto: ”Parhaillaankin osa meistä odottaa, selviääkö lomautuksella vai onko edessä irtisanominen”

Sähköliitto huomauttaa, että palkansaajaliitot ja niiden jäsenet ovat osoittaneet mukautuvansa tilanteeseen, jota kukaan ei olisi osannut ennustaa vielä vuosi sitten.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sähköliiton edustajisto kokoontui tänään Tampereella. Liitto muistuttaa julkilausumassaan, että koronavirusepidemian aiheuttamassa heikentyneessä taloustilanteessa työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat keväällä yhdessä väliaikaisista muutoksista työehtosopimuksiin. Yhteistoimintalain neuvottelu- ja lomautusilmoitusaikoja lyhennettiin poikkeusolojen takia.

– Nopeutetut neuvottelut ja lomautusilmoitukset ovat koskeneet myös meitä sähköliittolaisia. Parhaillaankin osa meistä on neuvotteluiden piirissä ja odottaa, selviääkö lomautuksella vai onko edessä irtisanominen.

Työttömyyskassojenkin ketteryys muutokseen on punnittu.

Sähköalojen työttömyyskassa koulutti ja palkkasi ajoissa lisää henkilökuntaa käsittelemään ansiopäivärahahakemuksien kasvavaa määrää. Käsittelyajat ovat olleet vain muutamia päiviä, vaikka tämän vuoden toisella neljänneksellä hakemusten määrä yli kaksinkertaistui vuoden takaisesta ajanjaksosta.

– Toisin on esimerkiksi Yleisessä työttömyyskassassa, joka on ilmoittanut käsittelyajakseen nyt noin 24 päivää. Pahimmillaan YTK:n käsittelyajat ovat kuitenkin liikkuneet kuukausissa.

Sähköliiton mukaan reiluimmissa tapauksissa työnantajat ovat käyneet yt-neuvottelut avoimin kortein työntekijöitä kuunnellen, ilman ennalta lukkoon lyötyjä päätöksiä.

– Mutta on myös työnantajia, joille maailmanlaajuinen pandemia on veruke käynnistää neuvottelut, joiden lopputulos on jo päätetty. Heille on tärkeää pimittää suunnitelmansa työntekijöiltä viime metreille asti.

Paras signaali tulee liiton mukaan työnantajilta, jotka lomautusten päätyttyä jopa palkkaavat uusia työntekijöitä. Tätäkin tapahtuu jo.

Sähköliitto toteaa julkilausumassaan, että poikkeusoloissa kestokyky vahvistuu, kun yhdessä etsitään avoimesti parhaita ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen.

– Hyvä oppi on sekin, että eritoten näinä aikoina on erittäin tärkeää suosia kotimaisia tuotteita ja palveluita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE