Uutiset

Sairaalahoitoa korvataan koti- ja etähoidolla Tampereella – tavoitteena viiden miljoonan euron säästöt

lehtikuva / sari gustafsson
Sairaalapäiviä vähentämällä ja kotihoitoa kehittämällä Tampereella pyritään viiden miljoonan euron säästöihin.
lehtikuva / sari gustafsson
Sairaalapäiviä vähentämällä ja kotihoitoa kehittämällä Tampereella pyritään viiden miljoonan euron säästöihin.
lehtikuva / sari gustafsson
Sairaalapäiviä vähentämällä ja kotihoitoa kehittämällä Tampereella pyritään viiden miljoonan euron säästöihin.

Tampereen kaupunki pyrkii koti- ja etähoitoa kehittämällä tai uudistamalla korvaamaan etenkin kotihoidon potilaiden tai asiakkaiden sairaalahoitoa. Tavoitteena on viiden miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Hanke perustuu koti- ja etähoidon teknologisia ratkaisuja yhdistävän alustan hyödyntämiseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä Business Finlandin (entinen Tekes) kanssa ja sen rahoituksella.

Alustan hankinnan taustalla on myös ajatus siitä, ”että sosiaali- ja terveyspalvelujen laadun parantamiseksi sekä asiakkaan itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi täytyy palveluita tuottaa entistä laajemmin kotiympäristöön”.

Hoitoteknologiaa yhdistävä alusta vähentää potilaan laitospäivien määrää, koska sen avulla voidaan seurata potilaan vointia kotosalla. Alustan uskotaan myös lisäävän potilaan turvallisuuden tunnetta. Tampereella jo aiemmin tehdyn aiheeseen liittyvän selvityksen mukaan sairaalassaolon syy ei ole aina lääketieteellinen, vaan taustalla ovat myös turvattomuuden tunne ja yksinasuvan ihmisen huoli selviytymisestään.

Mainitussa tutkimuksessa on laskettu, että jos Tampereen vuosittaisen 4000 kotihoidon asiakkaan sairaalavuorokausia pystytään vähentämään kolmella päivällä vuodessa asiakasta kohti, on vuosisäästö lähes viisi miljoonaa euroa

Potilas kontrollissa aikaisempaa paremmin

Palvelujohtaja Anniina Tirrosen mukaan Tampereella pyritään kehittämään aiemmin valitun linjan mukaisesti kotona asumista tukevia palveluja.

– Alustan avulla saamme keskitettyä tietoa, ja se mahdollistaa muun muassa ympärivuorokautisen päivystyksen avopalveluissa.

Teknologiakokonaisuuden tarkoituksena on yhdistää sairaalassa ja kotona tapahtuva hoito yhdeksi palveluketjuksi sekä vähentää niitä tiedonkeruun haittoja, jotka johtuvat keskenään yhteensopimattomista teknologioista.

Uuden teknologian hankintaa koordinoiva Tampereen kaupungin Smart Tampere ja TampereSenior-ohjelmien Kotidigi-projekti saivat Business Finlandilta 200 000 euron rahoituksen uuden ”innovaatiokumppanuusmallin” toteuttamiseen. Kyseessä on 1. tammikuuta 2017 voimaantulleen hankintalain mahdollistama hankintamalli: julkinen toimija ei hanki markkinoilla olevaa valmista ratkaisua vaan uusi ratkaisu luodaan yhdessä yritysten ja esimerkiksi tutkimuslaitosten kanssa.

– Business Finlandissa Tampereen Kotidigi-projektia pidetään mielenkiintoisena, koska se kohdistuu kasvavalle kotiin vietävien palvelujen alueelle ja siirtää painopistettä mitattuun dataan perustuvaan ennaltaehkäisyyn. Meille oleellista on myös se, että projekti mahdollistaa hankkeeseen  osallistuville yrityksille tuote- ja palvelukehityksen ja tukee niiden kansainvälistä kasvua, Business Finlandin asiantuntija Maarit Lahtonen sanoo.

Kaupungin ja yritysten yhteistyöllä on Lahtosen mukaan mahdollista rakentaa uudenlaisia palvelukokonaisuuksia ja tuoda ne lähemmäs ihmisiä. Muidenkin kaupunkien kannattaa hänen mielestään seurata hanketta, koska Tampere toteuttaa projektin uudella hankintamallilla.

Koti- ja etähoidon integraatioalustan toteuttaminen alkaa 12. maaliskuuta klo 12-16 Tampereen pääkirjasto Metsossa pidettävällä tilaisuudella.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat