SAK avaa maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan – ”Matalan kynnyksen neuvontapalvelu”

Lehtikuva / Jarno Mela
Maahanmuuttaja työpaikallaan Anttilan varastolla Keravalla, kuva helmikuulta 2012.
Lehtikuva / Jarno Mela
Maahanmuuttaja työpaikallaan Anttilan varastolla Keravalla, kuva helmikuulta 2012.
Lehtikuva / Jarno Mela
Maahanmuuttaja työpaikallaan Anttilan varastolla Keravalla, kuva helmikuulta 2012.

SAK neuvoo maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä työelämän kysymyksissä maaliskuusta alkaen.

Lakimies antaa työsuhteiseen liittyviä neuvoja puhelimitse ja sähköpostitse, myöhemmin myös asiakaspalvelupisteessä. Lisäksi hän välittää työelämätietoa maahanmuuttajajärjestöille sekä kouluttaa ammattiliittoja ja työpaikkojen luottamusmiehiä maahanmuuttoasioissa.

– Tämä on ensimmäinen ulkomaalaistaustaisille työntekijöille tarkoitettu matalan kynnyksen neuvontapalvelu, joka tarjoaa maksuttomia lainopillisia työelämäneuvoja, SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä huomauttaa.

Maksuttoman työsuhdeneuvonnan avulla SAK auttaa maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä kohentamaan asemaansa työelämässä.

– Jos työntekijä tietää oikeutensa ja ymmärtää työelämän aakkoset, häntä on vaikeampi viilata linssiin. Erilaisesta kulttuurista ja vailla kielitaitoa olevilla työntekijöillä on suurempi riski joutua työelämässä ongelmiin kuin kantasuomalaisilla, Kyntäjä painottaa.

Jos työntekijä tietää oikeutensa ja ymmärtää työelämän aakkoset, häntä on vaikeampi viilata linssiin.

Pakolaiskriisi ja turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen alleviivaavat SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntijan mukaan neuvontapalvelun tärkeyttä.

– Suomessa on jatkossa yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Samalla on tärkeää tavoittaa myös esimerkiksi tilapäisesti täällä työskenteleviä ulkomaalaisia, jotka ovat jääneet tähän saakka oman onnensa nojaan, Kyntäjä sanoo.

SAK:n neuvontapalvelu on osa Töissä Suomessa -yhteishanketta, jonka tarkoituksena on kehittää maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä edistäviä neuvontapalveluita. Helsingin kaupungin hallinnoimaan hankkeeseen osallistuvat myös Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari ja monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry.

Euroopan sosiaalirahasto ESR on myöntänyt neuvontapalvelulle rahoituksen 31. elokuuta 2018 saakka. Sen kustannuksiin osallistuvat myös Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat