Politiikka

SAK haluaa aikuiskoulutuksen täysremonttiin – eniten koulutusta tarvitsevat ovat osaamiskuopassa

Kari Hulkko
SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen sanoo, että aikuiskoulutus on parasta ennakoivaa muutosturvaa.
Kari Hulkko
SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen sanoo, että aikuiskoulutus on parasta ennakoivaa muutosturvaa.
Kari Hulkko
SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen sanoo, että aikuiskoulutus on parasta ennakoivaa muutosturvaa.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK haluaa toteuttaa aikuisille tarkoitetun koulutuksen täysremontin. SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen sanoo, että nyt aikuiskoulutuksen rahoitusta suunnataan osin väärin.

– Niukkenevia resursseja on pikaisesti ryhdyttävä käyttämään järkevämmin. Muutoin meitä uhkaa tilanne, jossa muutokset tuottavat lisää pitkittyvää työttömyyttä ja entistä isompi joukko palkansaajia siirtyy lopullisesti pois työmarkkinoilta, Koskinen sanoo tiedotteessa.

Digitalisaation on arvioitu hävittävän matalasti koulutettujen tehtävistä yli 40 prosenttia, kun korkeakoulutetuilla vastaava luku on 16 prosenttia.

Koskinen painottaa, että digitalisaatio ja muutokset elinkeinorakenteissa kohdistuvat ennen kaikkea SAK:laisten alojen töihin rutiininomaisten tehtävien korvautuessa korkeampaa osaamista vaativalla työllä.

– Vaikka aikuiskoulutus on parasta ennakoivaa muutosturvaa, työntekijät eivät osallistu koulutuksiin yhtä usein kuin jo entuudestaan koulutetut toimihenkilöt.

SAK:n mukaan eniten osaamista päivitetään työnantajan tarjoamassa alakohtaisessa henkilöstökoulutuksessa, mutta supistuvilla aloilla tämä ei anna valmiuksia mahdolliseen alanvaihtoon.

Koskinen muistuttaa, että aikuiskoulutukseen osallistuvat vähiten tätä nykyä ne aikuiset, joilla sen tarve on suurin.

– Koulutusta tarjotaan vähiten heille, joiden perustaidot ovat heikot, tai heille, joihin kohdistuu suurin uhka työttömyydestä. Osaamiskuopassa ovat etenkin ikääntyneet, matalasti koulutetut ja maahanmuuttajat, hän sanoo.

SAK esittelee koulutusseminaarissaan maanantaina kymmenen aikuiskoulutuksen epäkohtaa. Selvityksen Aikuiskoulutus rikki? – Kymmenen koulutuksen epäkohtaa on tehnyt SAK:n korkeakouluharjoittelija Aapo Hiilamo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat