Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

SAK ja STTK: Hallituksen paketti leikkaa palkansaajien ostovoimaa merkittävästi

STTK:n laskelmien keskimääräisen toimihenkilöperheen tulot alenisivat bruttona 2 475 euroa vuodessa ja nettona 1 370 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaisi noin 115 euron menetystä kuukaudessa perheessä.

SAK:n ja STTK:n tekemien laskelmien mukaan hallituksen esittämä kilpailukykypaketti laskee ostovoimaa merkittävästi.

Demokraatti.fi

Loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomaksi, sairausajan palkanalennukset ja sunnuntaikorvausten sekä ylityökorvausten leikkaaminen heikentävät palkansaajien ostovoimaa keskimäärin vajaa kolme prosenttia, arvioi SAK.

– Alakohtainen vaihtelu on suurta, joten joillakin aloilla ansiotaso saattaa pudota huomattavasti enemmän, jopa kuusi prosenttia, SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola ennakoi.

SAK:n ekonomistien mukaan paketin kokonaisvaikutuksia on mahdotonta laskea tarkasti, sillä ostovoiman lasku tulee väistämättä vaikuttamaan myös työllisyyteen.

– Näin merkittävä ostovoiman lasku johtaa väistämättä kysynnän heikkenemiseen kotimarkkinoilla, millä on lyhyellä aikavälillä haitallinen vaikutus työllisyyteen. Yksikkötyökustannusten aleneminen puolestaan parantaa kustannuskilpailukykyä, millä on jollain aikavälillä positiivinen työllisyysvaikutus.

SAK:n verkkosivuilta löytyvistä laskelmista selviää myös, että hallituksen esitykset vaikuttavat työntekijöihin sattumanvaraisesti.

STTK laski keskivertoperheen talouden muutoksen

Hallitus esittää, että arkipyhät (loppiainen ja helatorstai) muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi, sairauspäivistä ensimmäinen olisi palkaton ja sen jälkeen korvaus 80 prosenttia 2.-9. sairauslomapäivästä, ylityökorvausten puolittamista, sunnuntaikorvausten alentamista 75 prosenttiin sekä vuosilomien lyhentämistä maksimissaan 30 työpäivään.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan toimenpiteet yhteensä leikkaisivat noin 3,3 prosenttia esimerkissä olevan ”Toimisten” toimihenkilöperheen bruttotuloista.

Esimerkkiperheen tulot alenisivat bruttona 2 475 euroa vuodessa ja nettona 1 370 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaisi noin 115 euron menetystä kuukaudessa Toimisten perheessä.

Esimerkkiperheessä on kaksi keskituloista työssäkäyvää vanhempaa (n. 3000 eur/kk) ja kaksi alaikäistä lasta.

Jos oletetaan, että inflaatio on 1,2 prosenttia vuonna 2017, nettoreaaliansiot alenisivat perheellä noin 3,8 prosenttia vuodessa. Tällä ostovoiman leikkauksella olisi huomattava negatiivinen vaikutus kotimaiseen kulutuskysyntään ja työllisyyteen, arvioi STTK.

STTK:n laskelmat löytyvät täältä:
http://www.sttk.fi/2015/09/10/sttklaisen-toimisten-perheen-tilanteen-muutos-hallituksen-esitysten-jalkeen/

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE