Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

SAK jäi yhdessä asiassa yksin keskusjärjestöjen vaalistartissa – “Ei se ole sellainen tulppa”

STTK:n Antti Palola (vas.), Akavan Lotta Savinko, SAK:n Jarkko Eloranta, EK:n Jyri Häkämies ja Kuntatyönantajien Markku Jalonen olivat äänessä, kun Ääni työlle -vaalikiertue alkoi Helsingistä.

Ääni työlle -työmarkkinakeskusjärjestöjen vaalikiertue pureutui startissaan erityisesti työperäisen maahanmuuton rooliin, kun Suomessa pyritään nostamaan työllisyysaste vähintään 75 prosenttiin.

Marja Luumi

Demokraatti

Kiertueen avauksessa kävi selväksi, että “syntyvyystalkoilla” ei paranneta huoltosuhdetta eikä työllisyyttä nopealla aikataululla. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on jo aiemmin esittänyt yhdeksi keinoksi poistaa harkinnanvaraisuus työperäiseltä maahanmuutolta.

– Tilanne on niin vakava, että molempia, työperäistä maahanmuuttoa ja syntyvyyden nostoa, tarvitaan. Työvoimapula on akuutti, siksi tarvitaan nopeita päätöksiä nostaa maahanmuuttoa, hän toisti Helsingin kiertuestartissa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ei näe harkinnanvaraisuutta kovin suurena asiana.

– Jos sellainen on, se sopii meille, mutta emme näe sen poistamista suurena vaarana.

Hän piti tärkeimpänä riittäviä viranomaisresursseja. Näin varmistetaan ennakkoon, että palkkaus ja palvelussuhteen ehdot ovat kohdallaan. Myös jälkivalvontaan on riitettävä paukkuja.

– Saatavuusharkinnasta huolimatta ongelmia esiintyy, Palola huomautti.

Lisää aiheesta

Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko oli periaatteessa samoilla linjoilla STTK:n kanssa.

– Pitää huolehtia siitä, että saatavuusharkinnasta ei tule jakavaa kysymystä. Prosessit pitää saada joustaviksi, jotta ylilyöntejä ei synny.

Kunta-ala nostaisi niin työperäisen maahanmuuton määrää kuin toimisi syntyvyyden nostamiseksikin.

– Kotimainen työvoima ei riitä julkistyönantajan tarpeisiin, koska väestö vanhenee. Tällä syntyvyydellä ja nettomaahanmuutolla emme kykene rahoittamaan hyvinvointivaltiota, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen painotti.

“Tarvitsemme maltillisia puheenvuoroja.”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK liputtaa saatavuusharkinnan puolesta.

– Ei se ole sellainen tulppa työperäisessä maahanmuutossa, joka pitäisi poistaa. On hyvä, että voimme säädellä määrää ja pitää yllä suomalaista palkkatasoa, puheenjohtaja Jarkko Eloranta korosti.

Hän huomautti, että saatavuusharkinta ei koske STTK:n ja Akavan jäseniä. Elorannan mukaan SAK:n kanta kumpuaa siitä, mitä jäsenet kokevat työpaikoilla.

– Epäkohtia on aika paljon. Siellä nähdään, että määrällinen säätely on tarpeen. Pelkästään viranomaisvalvontaa parantamalla ei voida koko ongelmaa hoitaa. OECD:ssa on vain yksi maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan. Ruotsi.

Elorannan mukaan SAK:kin on lieventänyt kantaansa. Saatavuusharkinnan kautta Suomeen tulleet voivat vaihtaa työpaikkaa vuoden täällä oltuaan ilman uutta prosessia.

Maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset kuohuttavat. STTK:n Palola pelkää, että asiapohjainen keskustelu siitä, miten Suomen talouden kestävyys, huoltosuhde ja hyvinvointivaltion rahoitus hoidetaan, hukkuu.

– Tarvitsemme maltillisia puheenvuoroja, mutta ikävä kyllä Suomessa on tapana olla vain yksi asia kerrallaan julkisuudessa.

Palola varoitti kansalaisia ryhtymästä julkisuudessa tuomareiksi, koska sitä varten ovat viranomaiset, jotka hoitavat tutkinnan ja oikeusjärjestelmä, joka tuomitsee.

Keskusjärjestöjohtajat antoivat neuvoja poliitikoille, mitä kannattaa muistaa maahanmuuttajien työllistämisessä. Kuntatyönantajien Jalonen tehostaisi kotouttamisprosessia ja antaisi siinä kunnille kokonaisvastuun. Puheenvuoroissa nousi esille, että lupaprosesseja pitää sujuvoittaa. Samoin pitää kiinnittää huomiota, että maahanmuuttaja oppii suomen kielen mahdollisimman nopeasti ja hänen koulutuksensa päivitetään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE