Politiikka

SAK näkee hyviäkin uutisia budjetissa: Veroratkaisu ja työttömien opiskelun helpottaminen oikein

Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK pitää budjettiriihessä päätettyä noin 300 miljoonan euron veronkevennystä mittaluokaltaan oikeana.

– Tässä suhdannetilanteessa vähän pienempikin veronkevennys olisi riittänyt, mutta suuruusluokka on oikea. SAK on tavoitellut noin 200 miljoonan euron veronkevennyksiä, jotka kompensoivat palkansaajamaksujen nousua, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Budjettiriihessä sovittiin tuhannesta uudesta koulutuspaikasta toiselle asteelle ja muuntokoulutuksen lisäämisestä.

– Hallituksen päätös investoida osaamiseen on hyvä, mutta mittaluokka edelleen riittämätön. Suomessa on 600 0000 aikuista ilman perusasteen jälkeistä koulutusta. Tämä joukko on saatava koulutuksen piiriin, jotta varmistetaan, ettei työllisyys- ja talouskasvu tyrehdy osaavan työvoiman puutteeseen.

SAK:n pitkäaikainen tavoite työttömien omaehtoisen opiskelun helpottamisesta toteutuu, kun työttömille tulee oikeus opiskella kuusi kuukautta ilman tarveharkintaa.

– On Suomen kannalta loistava uutinen, että työttömien rankaiseminen aktiivisuudesta loppuu. Omaehtoinen opiskelu helpottaa työllistymistä ja ehkäisee pitkäaikaistyöttömyyttä ja syrjäytymistä, kiittelee Kaukoranta.

Työttömille tuli riihestä myös huonoja uutisia, kun aktiivimallin nimellä kulkeva työttömyysturvan heikennys etenee.

Ilkka Kaukoranta painottaa, että työttömien aktiivisuutta voidaan tukea parhaiten satsauksilla henkilökohtaiseen palveluun mekaanisten karenssien ja etuusleikkauksien sijasta.

– Riittävät työvoimapolitiikan resurssit varmistaisivat, että jokaiselle työttömälle voidaan räätälöidä parhaiten työllistymistä tukeva suunnitelma. Suomessa jokaista työvoimapalveluiden virkailijaa kohti on 13 kertaa enemmän työttömiä palveltavana kuin Tanskassa.

Hallitus sopi budjettiriihessä perhevapaauudistuksen valmistelun aloittamisesta.

– Uudistustarpeesta vallitsee laaja yhteisymmärrys. Kolmikantainen valmistelu perhevapaiden kokonaisuudistuksesta on paras tapa varmistaa, että löydetään nykyistä joustavampi malli, joka palvelee perheitä, huomioi lapsen edun ja vastaa 2020-luvun työelämän tarpeita.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat