Politiikka

SAK: ”Nopea muutos perheiden ja isien vapaiden käyttämisessä ei ole todennäköistä”

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on pettynyt perhevapaauudistuksen kaatumiseen.

Järjestön mukaan perheet ansaitsevat järjestelmän, joka on nykyistä joustavampi ja kannustaa aidosti isiä jäämään kotiin hoitamaan lasta.

SAK oli sitoutunut hakemaan tällaista mallia.

– Uudistuksen aikataulu ja reunaehdot olivat nyt liian tiukat. Seuraavan hallituksen on kirjattava ohjelmaansa perhevapaiden uudistaminen, linjaa SAK:n sosiaalipoliittinen asiatuntija Tuuli Glantz.

SAK toivoo, että seuraava hallitus lähtee uudistamaan perhevapaita realistiselta pohjalta lasten ja erilaisten perheiden tarpeet huomioiden.

– Nopea muutos perheiden ja isien vapaiden käyttämisessä ei ole todennäköistä ja se on syytä ottaa huomioon, kun uudistusta seuraavan kerran lähdetään tekemään.

Akava pitää erittäin harmillisena sitä, ettei perhevapaauudistus toteudu. Akavan mukaan uudistus olisi ollut ensiarvoisen tärkeä työllisyyden ja tasa-arvon edistämiseksi.

– Olemme osallistuneet aktiivisesti uudistuksen suunnitteluun ja siitä neuvottelemiseen. Kun julkaisimme oman perhevapaamallimme maaliskuussa 2017, keskeisinä tavoitteinamme oli lisätä työelämän tasa-arvoa ja joustavoittaa perhevapaiden käyttöä. Näitä korostimme perhevapaatyöryhmässäkin, samoin työllisyyden parantamista. Olemme pettyneitä siihen, että uudistus ei toteudukaan, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

STTK:n mukaan perhevapaauudistuksesta tuli täysi farssi.

– Kun hallitus päätti keskeyttää hankkeen valmistelun, tarpeelliset uudistukset jäivät hamaan tulevaisuuteen, johtaja Katarina Murto tiivistää.

Murron mukaan uudistusyrityksessä painotettiin heti aluksi liikaa kustannusten neutraaliutta.

– Se ei ole inhimillinen lähtökohta, kun kyse on viime kädessä perheiden hyvinvoinnista. Isäkiintiön kasvattaminen olisi lisännyt kustannuksia vasta viiveellä, sillä asenteet muuttuvat hitaasti ja isien perhevapaiden käyttö kasvaa vasta vähitellen, Murto sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat