Politiikka

SAK pettyi hallituksen nollatunti-linjauksiin: ”Kuinka moni uskaltaa tällaisia neuvotteluja vaatia?”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli hallituksen esitystä nollatuntisopimuksista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli hallituksen esitystä nollatuntisopimuksista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli hallituksen esitystä nollatuntisopimuksista.

Hallitus esittää rajoituksia niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin ja muihin vaihtelevaa työaikaa noudattaviin sopimuksiin. Hallitus uskoo, että muutos helpottaa työntekijän mahdollisuuksia suunnitella elämäänsä sekä ennakoida työvuoroja ja tulotasoaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi esityksestä tänään.

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n mielestä hallituksen lakiesitys ei paranna oleellisesti nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa.

SAK on esittänyt, että työsopimuksessa pitäisi aina sopia sitovasti tuntimäärästä ja toteutunutta tuntimäärää olisi tarkasteltava säännöllisin väliajoin.

– Lakiesityksessä työntekijän on itse pyydettävä työnantajalta neuvottelua, jossa tuntimäärä tarkistetaan. Neuvottelun tulos ei kuitenkaan sido työnantajaa. Kuinka moni osa-aikainen uskaltaa tällaisia neuvotteluja vaatia, SAK:n päälakimies Timo Koskinen epäilee.

Hän huomauttaa, että lakiesitys kieltää nollatuntisopimusten käytön vain niissä tapauksissa, joissa työntekijän tuntimäärä on jo vakiintunut.

– Kriteeri on tulkinnanvarainen ja käytännössä sen käyttäminen voi olla vaikeaa.

Esitys sisältää joitakin parannuksia.

Hallituksen esitys sisältää joitakin parannuksia nollatyöntekijöiden asemaan. Lakiin tulee säännökset työntekijöiden oikeudesta sairausajan palkkaan ja irtisanomiskorvaukseen. Lisäksi ilman työtunteja jääneen työntekijän karenssi lievenee, jos hän irtisanoo itsensä.

– Työntekijälle tulee myös oikeus kieltäytyä työtunneista, joita ei ole merkitty työvuorolistaan etukäteen. Tämä helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista ja parantaa niiden työntekijöiden asemaa, joilla on useampi työsuhde.

Koskinen painottaa, että nollatuntisopimusten määrää koskeva tilastointi on saatava kuntoon.

– Nyt siinä on paljon puutteita. On myös tärkeää, että eduskunta seuraa tarkoin lain vaikutuksia ja tarkentaa lakia tarvittaessa.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat