Politiikka

Sakkotuomiot ja tutkintavankeus Venäjällä eivät hetkauta Sini Saarelaa: ”Meillä ei ole aikaa odottaa hidasta poliittista prosessia”

Jani Laukkanen
Jani Laukkanen
Jani Laukkanen

Viime vuotta Sini Saarela kuvailee hyvällä tavalla raskaaksi. Hänestä oli hienoa, että Norjan oikeuslaitos ylipäätään otti Greenpeacen ja Natur og Ungdomin ilmasto-oikeuskanteen käsittelyyn. Hän oli koko vuoden mukana kampanjassa.

– Valtio, joka on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen antaa toisella kädellä öljynporauslupia. Norja toimii vastoin sen omaa perustuslakia ja solmimiaan kansainvälisiä sopimuksia.

Se on Saarelasta mielenkiintoista, mutta järkyttävää. He saivat mukaan paljon todistajia eri puolilta maailmaa. Se ei kuitenkaan riittänyt. Saarela sai tiedon oikeuden päätöksestä haastattelun jälkeen.

–Me hävisimme. Se ei ollut yllättävää, mutta olemme valittaneet päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Ne kaikki hyvät puolet, joita työväenliike on itsenäistymisestä saakka vienyt eteenpäin, ollaan vetämässä vessan pöntöstä alas.

Saarela tuli viimeksi pidätetyksi elokuussa Greenpeacen Arctic Sunrise-aluksella. Hän oli mukana rauhanomaisessa mielenosoituksessa arktista öljynporausta vastaan Barentsinmerellä. Saarela sai sakot toiminnastaan.

– Emme ole syyllistyneet rikokseen. Tiedostan, että olemme rikkoneet joitain lain osia. En pidä itseäni oikeuden uhrina, jota on kohdeltu epäreilusti.

Erityisen koskettavaa Saarelalle oli tavata aluksella filippiiniläinen ilmastoaktivisti Joanna Sustento, joka oli menettänyt perheensä hirmumyrsky Haiyanissa. Sustento halusi toimia, etteivät yhä useammat joutuisi kokemaan samaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat eniten juuri köyhyydestä ja nälänhädästä kärsiviin ihmisiin.

Useat sakkotuomiot vuosien mittaan ja tutkintavankeus Venäjällä 2013 eivät hetkauta Saarelaa. Hän tekee päätöksensä osallistumisestaan tietoisena mahdollisista seurauksista.

– Olen valmis hyväksymään seuraukset. Toivoisin sen merkitsevän nykyistä enemmän, jos ihminen ei tavoittele omaa vaan yhteisön etua.

Kuva Jani Laukkanen

 

Toiminta voi olla Saarelan mukaan välttämätöntä perustellusta syystä. Oikeus on tehnyt toisinaan päätöksiä seuraamuksitta.

– Meillä ei ole aikaa odottaa hidasta poliittista prosessia ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Jo tällä hetkellä ihmiset kuolevat ilmastonmuutoksen takia.

Saarela ihmettelee, miten Suomessa kansanedustajat kiistelevät EU-tasolla jo päätetyistä asioista. Myös kansallispuistoalueelle kaivostoiminnan suunnitteleminen on hänestä pöyristyttävää.

– Ruotsin eduskunta saattaa tehdä jo päätöksen ympäristösyistä, vaikka se olisi kalliimpi vaihtoehto. Sellaista keskustelua mikään puolue Suomessa ei ole vielä uskaltanut ottaa rehellisesti esille.

Kuva Jani Laukkanen

 

Mitä tulee päästöjen vähentämiseen, sekään ei ole Saarelasta riittävällä tasolla. Hän kiihtyy.

– On käsittämätöntä, elämme vuotta 2018 ja luonnon- sekä metsiensuojelussa menemme takapakkia. Tiedämme, miten tärkeitä metsät ovat ilmaston näkökulmasta. Elämme eri aikaa kuin sodan jälkeen tai 1990-luvulla.

Jos Saarelalla olisi enemmän tunteja vuorokaudessa, hän haluaisin vaikuttaa myös muihin asioihin. Hän kritisoi pitkäkestoisen ajattelun puutetta politiikassa.

– Ne kaikki hyvät puolet, joita työväenliike on itsenäistymisestä saakka vienyt eteenpäin, ollaan vetämässä vessan pöntöstä alas. Suomessa on viimevuosina äänestetty hyvin paljon oikeistopuolueita. Kyllä se jossain vaiheessa alkaa näkyä, hän lataa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat