Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

SAK:n Eloranta: “Riittävät digitaidot lisäävät työhön sitoutumista ja työssä jaksamista” – Google-yhteistyön tavoitteena kouluttaa tuhat työntekijää

Google, palkansaajakeskusjärjestö SAK ja Työväen sivistysliitto TSL kouluttavat yhdessä työntekijöille digitaitoja. Googlen hyväntekeväisyysorganisaatio Google.org lahjoittaa SkillPlus-koulutusohjelmaan 220 000 euroa. Tavoitteena on kouluttaa tuhat työntekijää kahden vuoden aikana.

Demokraatti

Demokraatti

SkillPlus-ohjelmassa opetetaan digitaalisia taitoja työntekijöille, joiden alaa uudet teknologiat muuttavat. Tällaisia aloja ovat muun muassa teollisuus-, palvelu-, rakennus- ja kuljetusalat. Lisäksi koulutusta suunnataan koronatilanteen vuoksi irtisanotuille ja lomautetuille.

Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan SAK haluaa Google-yhteistyön avulla tarjota ihmisille helposti saavutettavia mahdollisuuksia oppia digiajan työelämätaitoja heidän taustastaan tai elämäntilanteestaan riippumatta.

– SAK:n tuoreen työolobarometrin mukaan yli neljäsosa työntekijöistä kokee olevansa työssään enemmän tai vähemmän teknologian armoilla. Työntekijän riittävät digitaidot lisäävät työhön sitoutumista ja työssä jaksamista. Niillä on iso merkitys myös työntekijän työllistymiselle jatkossa, Eloranta korostaa tiedotteessa.

Koulutusjaksot kestävät yhdestä neljään päivään ja niihin voi osallistua 12–20 työntekijää tai työtöntä. Koronatilanteen vuoksi valtaosa koulutuksista järjestetään verkossa. Osa jaksoista pyritään toteuttamaan lähiopetuksena työpaikoilla ja myöhemmin myös omatoimisina verkkokursseina.

– Koulutusjakso koostuu muutamasta moduulista, joiden aikana perehdytään esimerkiksi älylaitteisiin, sovelluksiin, pilvipalveluihin, tietoturvaan ja tekoälyyn. Myös sosiaalisen median ja työpaikan viestintäteknologian käytön opiskelu on noussut esille työntekijöiden tarpeita kartoitettaessa, SkillPlus-ohjelman projektipäällikkö Kim Katainen TSL:stä kertoo.

SkillPlus-ohjelman koulutukset ovat maksuttomia sekä työntekijöille että työnantajille. Koulutusjakson sisältö räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan. Ensimmäiset koulutukset on järjestetty Rakennusliitolle ja eri alojen luottamushenkilöille. Koulutusjaksoille pääsee mukaan yhteistyökumppaneiden ja ammattiliittojen kautta.

“Digitalisointi muuttaa kaikkia toimialoja.”

Googlen maajohtaja Antti Järvinen pitää SAK:ta ja TSL:ää luontevina yhteistyökumppaneina digitaalisten taitojen edistämiseksi Suomessa.

– Digitalisointi muuttaa kaikkia toimialoja, ja pandemian aikana kehitys on ollut entistä nopeampaa. Ymmärtämällä digitaalisten työkalujen merkityksen jokainen voi pysyä kehityksen mukana ja edistää omaa uraansa. Haluamme Googlella jakaa osaamistamme ja kokemuksiamme ja tukea suomalaisten pääsyä ulos pandemiasta.

Työntekijöiden digitaitoja edistävä ohjelma toteutetaan Suomen lisäksi Ruotsissa ja Tanskassa.

Tämän vuoden alussa käynnistynyt SkillPlus-ohjelma on jatkoa vuonna 2019 käynnistyneelle kaksivuotiselle SAK:n, TSL:n ja Demos Helsingin toteuttamalle FutureFit-hankkeelle. Sen aikana TSL koulutti noin 230 työntekijää eri puolella Suomea niin ikään Google.orgin rahoituksen turvin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE