Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK:n Eloranta: Suomessa ei tarvita lakisääteistä minimipalkkaa – ”Nykyjärjestelmän voi sanoa toimivan erinomaisesti”

Suomessa ei ole tarvetta lakisääteiselle minimipalkalle, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta blogissaan, jossa hän kommentoi Euroopan komission minimipalkka-aloitetta.

Demokraatti

Demokraatti

– Itse aloitteen sisältö ei vielä ole tiedossa, mutta keskustelussa laineet lyövät jo korkealla. Eri osapuolet tulkitsevat aloitetta omien tavoitteidensa kautta, mutta itse asia, toimeentulon parantaminen, on jäämässä taka-alalle, hän arvioi.

Elorannan mukaan eurooppalaiselle minimipalkka-aloitteelle on paikkansa, mutta sen tulee kunnioittaa kansallisia järjestelmiä sekä edistää järjestäytymistä, osapuolten välisiä työehtoneuvotteluja ja sopimustoimintaa. Komission puheenjohtaja ja asiasta vastaava komissaari ovat vakuuttaneet, että näin toimitaan.

Eloranta muistuttaa, että esitetty minimipalkan taso eli 60 prosenttia maan mediaanipalkasta, tarkoittaisi vain pientä nousua esimerkiksi Bulgarian minimipalkkaan, joka ei Elorannan mukaan nytkään riitä elämiseen.

– Tärkeintä on saada matalapalkkamaiden koko palkkataso kohoamaan ja se onnistuu vain ay-liikkeen voimistumisella ja työehtoneuvotteluilla. Tuottavuuden nousun hedelmät eivät ilman ay-liikkeen voimia työntekijöille putoa, hän kuvaa.

“Työehtosopimusten yleissitovuus tarjoaa palkansaajille hyvän turvan ja kehittyvät palkat.”

Epäilyksiä ja vastustusta aloitetta kohtaan on noussut Elorannan mukaan Euroopassa niin työnantajien kuin ammattiyhdistysliikkeenkin piirissä.

Aloitteeseen on Elorannan mukaan suhtauduttu varauksella erityisesti maissa, joissa on työmarkkinaosapuolten väliset vahvat neuvottelusuhteet ja kattava työehtosopimusjärjestelmä. Näin on myös Suomessa, jossa työehtosopimusten kattavuus on tällä hetkellä lähes 90 prosenttia.

– Työehtosopimusten yleissitovuus tarjoaa palkansaajille hyvän turvan ja kehittyvät palkat. Näitä ei voi korvata minimipalkkalainsäädännöllä, Eloranta sanoo.

Eloranta muistuttaa, että palkkaköyhyys on Suomessa Euroopan alhaisinta, vain vähän yli 3 prosenttia palkansaajista.

– Nykyjärjestelmän voi sanoa toimivan erinomaisesti.

– Näin tammikuun kihlauksen 80-vuotispäivän lähestyessä voi sanoa, että meillä on pitkät perinteet omaava työehtosopimuksiin perustuva, erinomaisesti toimiva työmarkkinajärjestelmä. Kehittämällä sitä edelleen, voidaan yhdistää monia eri näkökulmia – turvaa ja joustavuutta. Siksi Suomessa ei ole tarvetta lakisääteiselle minimipalkalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE