Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK:n kysely: Suomalaisten selvä enemmistö liputtaa työehtosopimusten yleissitovuuden puolesta

Yli kolme neljästä (76 %) SAK:n kyselyyn vastanneesta suomalaisesta pitää oikeana sitä, että samoja työsuhteen vähimmäisehtoja noudatetaan sekä järjestäytyneissä että järjestäytymättömissä yrityksissä. Periaatetta kannattaa muun muassa 70 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä.

Demokraatti

Demokraatti

Myös työehtosopimusten yleissitovuus saa kansalaisilta vahvan tuen. Kyselyyn vastanneista 66 prosenttia on sitä mieltä, että työehtojen pitäisi määräytyä vähimmäistyöehdot turvaavan työehtosopimuksen ja yleissitovuuden perusteella. Työehtosopimusten yleissitovuudella tarkoitetaan sitä, että myös työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset ovat velvollisia noudattamaan alan minimityöehtoja.

Työehtosopimusten yleissitovuus saa hieman enemmän kannatusta maaseudun kunnissa (72 %) sekä taajaan asutuissa ja kaupunkimaisissa kunnissa (67 %) kuin pääkaupunkiseudulla (60 %).

“Tämä voi kertoa siitä, että maaseudulla työpaikkoja on vähemmän ja työehtojen minimitaso siellä todennäköisemmin laskisi, jos työehtosopimusten yleissitovuutta purettaisiin”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että työehtosopimuksista ja yleissitovuudesta hyötyvät niin yritykset kuin työntekijät. Ne takaavat oikeudenmukaisen kilpailuasetelman saman alan yritysten kesken, mahdollisuuden huomioida alakohtaiset olosuhteet ja varmistaa kohtuulliset työehdot ja elämiseen riittävän palkan työntekijöille.

Paikallinen sopiminen nähdään SAK:n teettämässä kyselyssä osittain myönteisenä asiana, kunhan sitä ei käytetä keinona alittaa vähimmäistyöehtoja. Vastaajista 78 prosenttia yhtyy väittämään, että työehtosopimuksen määräämää vähimmäistasoa ei saa alittaa, jos paikallista sopimista lisätään.

Kyselyn mukaan paikallisen sopimisen esteeksi koetaan se, että neuvotteluasetelma henkilöstön ja työnantajan kesken ei ole tasavertainen.

“SAK on jo pitkään esittänyt, että paikallisen sopimisen edistämiseksi henkilöstöä edustavien luottamusmiesten asemaa on parannettava ja tiedonsaantimahdollisuuksia sekä koulutusta lisättävä.”

Eloranta tähdentää, että yhteistoimintamenettelyä on kehitettävä tasavertaisemmaksi, jos paikallista sopimista halutaan lisätä.

SAK:n TNS Kantarilla teettämään kyselyyn vastasi 1053 henkilöä, 13.–18.3.2020 välisenä aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE