Politiikka

SAK:n luottamus hallitukseen lähentelee 0-prosenttia

Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo

Lauantaiaamuna Yle:n ohjelmassa vierailleet kahden suurimman ammattiliiton puheenjohtajat PAM:in Ann Selin, JHL:n Jarkko Eloranta sekä SEL:n Veli-Matti Kuntonen olivat sangen yksituumaisia yhdestä asiasta. Luottamus maan hallitukseen on olematonta.

Palvelualojen PAM ja elintarviketyöläisten SEL eivät ole mukana kasvusopimuksessa. Kuntien ja valtion palkollisia edustava JHL haluaa vielä katsoa pitkin hampain kortit loppuun asti.

Maanantaista on tulossa todella dramaattinen päivä työmarkkinoilla. SAK päättää silloin, jatkaako se yhä neuvotteluja kasvusopimuksesta, vai heittääkö se rukkaset nurkkaan. Yli 400 000 palkansaajaa on jo ulkona mahdollisesta, ja yhä epätodennäköisemmästä kasvusopimuksesta.

Kolme ay-johtajaa pitivät hallituksen torstaisia riemunkiljaisuja törkeinä. JHL:n Elorannan mukaan on pöyristyttävää iloita siitä, että palkansaajien tuloja ja etuja heikennetään.

Auto- ja kuljetusalan kielteinen kanta tiedettiin jo yhteiskuntasopimuksen alkutaipaleesta asti. Yllättävää ei ollut sekään, että SAK:n vasemmistoliiton dominoimat, Rakennusliitto ja elintarvikeala hylkäsivät neuvottelutuloksen.

Superyllätys oli, että SAK:n suurliitto, 230 000 jäsenen Palvelualojen ammattiliitto PAM päätti jättäytyä keskusjärjestöjen solmiman sopimuksen ulkopuolelle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat