Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Saksa ja Ranska toivovat Venäjän painostavan Syyriaa välittömään tulitaukoon

Angela Merkel ja Emmanuel Macron päämiesten tapaamisessa Brysselissä perjantaina 23. helmikuuta.

Saksa ja Ranska hoputtavat Venäjää painostamaan Syyrian hallintoa “välittömään” tulitaukoon, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanslia tiedottaa.

Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat tänään puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Syyriasta.

Venäjä ilmoitti aiemmin tänään Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien sopineen maidensa “tietojenvaihdon” nopeuttamisesta Syyrian asioissa.

Syyrian hallitus on tänään jatkanut ilmaiskujaan kapinallisten hallitsemaan Itä-Ghoutaan piittaamatta YK:n turvallisuusneuvoston eilisestä päätöksestä määrätä alueelle 30 päivän tulitauko, kertoi tarkkailijajärjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Järjestön mukaan Syyria iski ainakin kahdesti alueen suurimman kaupungin Douman liepeillä. Lisäksi ainakin kolmeen kohteeseen Itä-Ghoutassa ammuttiin tykistöllä. Alueen eteläosassa kerrottiin yhteenotoista hallituksen joukkojen ja islamististen kapinallisten välillä.

Eilen turvallisuusneuvostossa hyväksytyn päätöslauselman mukaan 30 päivän tulitauon on määrä alkaa “viipymättä” Syyriassa, jotta humanitaarisen avun kuljetukset ja hoitoa tarvitsevien evakuoinnit saadaan käyntiin.

Syyrian hallitus aloitti iskut Itä-Ghoutaan viime sunnuntaina. Iskuissa on tarkkailijajärjestön keräämien tietojen mukaan kuollut ainakin 519 ihmistä.

SOHR-järjestön mukaan Venäjän koneet ovat tehneet iskuja Itä-Ghoutan alueella. Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä iskujen kanssa.

Venäjälle tehtiin myönnytyksiä

Venäjälle tehtiin myönnytyksiä, jotta se hyväksyisi päätöslauselman. Tulitauko ei esimerkiksi koske operaatiota äärijärjestö Isisiä ja al-Qaidaa vastaan eikä myöskään “yksilöitä, ryhmiä, hankkeita tai kokonaisuuksia”, jotka tukevat äärijärjestöjä.

Päätöslauselmassa vaaditaan kaikkien piiritysten lopettamista. Tämä sisältää myös Itä-Ghoutan kapinallisalueen, joka on kokonaan hallitusjoukkojen saartama.

– Olemme myöhässä tähän kriisiin vastaamisessa, erittäin myöhässä, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi äänestyksen jälkeen eilen.

Hän syytti Venäjää viivyttelystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE