Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Saksa vetoaa Trumpiin: ”Olen syvästi pahoillani tästä ilmoituksesta” – seuraavaksi ulos Start-sopimuksesta?

LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Saksa kehottaa Yhdysvaltoja harkitsemaan vielä Avoin taivas -asevalvontasopimuksessa pysymistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi torstaina kaavailevansa maan vetämistä ulos sopimuksesta. Avoin taivas -sopimus on mahdollistanut allekirjoittaneiden valtioiden tarkkailulennot toistensa ilmatilassa, käytännössä siis toistensa sotilaallisen toiminnan tarkkailemisen.

Trumpin mukaan Venäjä ei ole noudattanut sopimusta. Yhdysvallat on jo pidempään protestoinut, ettei Venäjä salli lentoja alueelle, jossa Yhdysvallat uskoo Venäjän ydinohjusten sijaitsevan.

– Olen syvästi pahoillani tästä ilmoituksesta. Teemme kumppaniemme kanssa töitä kehottaaksemme Yhdysvaltoja harkitsemaan vielä tätä päätöstä, Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi.

Maasin mukaan Saksa on yhdessä Ranskan, Puolan ja Britannian kanssa yrittänyt selittää Yhdysvalloille, että vaikeudet Venäjän kanssa eivät oikeuta vetäytymään sopimuksesta.

– Sopimus rakentaa turvallisuutta ja rauhaa melkein koko pohjoisella pallonpuoliskolla.

Maasin mukaan Yhdysvaltojen vetäytyminen heikentäisi sopimusta. Hän kehotti myös Venäjää noudattamaan sopimusta täysimääräisesti. Maas vakuutti Saksan tekevän kaikkensa sopimuksen suojelemiseksi.

Venäjä sanoi torstaina, että Yhdysvaltojen vetäytyminen sopimuksesta olisi takaisku Euroopan ja Yhdysvaltain kumppanimaiden turvallisuudelle.

Nato-maiden suurlähettiläiden on puolestaan tarkoitus käsitellä asiaa perjantaina kokouksessa, joka kutsuttiin koolle lyhyellä varoitusajalla.

Avoin taivas -sopimus allekirjoitettiin vuonna 1992.

Avoin taivas -sopimus allekirjoitettiin kylmän sodan jälkimainingeissa vuonna 1992, ja se astui voimaan 2002. Sopimukseen kuuluu Venäjän ja Yhdysvaltojen lisäksi 32 maata, myös Suomi sekä valtaosa Nato-jäsenistä.

Kansainvälisistä sopimuksista vetäytyminen tai sillä uhkailu on kuulunut Trumpin tapoihin presidenttinä. Hän on aiemmin vetänyt Yhdysvallat muun muassa Iranin ydinsopimuksesta sekä Venäjän kanssa solmitusta keskipitkän matkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Torstain ilmoitus herätti spekulaatioita myös siitä, että Trump voisi yrittää saada Yhdysvallat irti ydinaseiden määrää säätelevästä Start-sopimuksesta, joka on katkolla ensi helmikuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE