Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Saksaan miljardien hätäapupaketti: ”Varmistamme, että elämä voi jatkua”

DPA / LEHTIKUVA / THOMAS FREY

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus hyväksyi keskiviikkona massiivisen hätäapupaketin tulvatuhojen korjaamiseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen mukaan miljardeja tarvitaan kotien, yritysten ja elintärkeän infrastruktuurin uudelleenrakentamiseen.

Heti vapautettiin käyttöön noin 400 miljoonaa euroa. Tästä summasta puolet tulee liittovaltion hallitukselta ja toinen puolikas 16 osavaltiolta, kertoi valtiovarainministeri Olaf Scholz.

–  Varmistamme, että elämä voi jatkua, Scholz sanoi Berliinissä toimittajille.

Hänen mukaansa tulevina kuukausina toteutetaan miljardien eurojen jälleenrakennusohjelma tuhojen korjaamiseksi ja infrastruktuurin palauttamiseksi, mukaan lukien tiet, sillat ja rautatiet. Sosialidemokraattien kansleriehdokas Scholz lupasi, että Euroopan kärkitalous pystyy luomaan jälleenrakennusohjelman suoraan uhreille annettavan avun lisäksi.

Merkel lupasi vieraillessaan tuhoalueilla tiistaina, että ministerit tekevät kaikkensa, ”jotta (apupaketin) rahat olisivat ihmisillä nopeasti”.

–  Toivon, että se on päivien kysymys, liittokansleri sanoi.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) johtaja, seuraavaksi liittokansleriksi niin ikään pyrkivä Armin Laschet kuitenkin varoitti, että tulvan tuhojen korjaaminen ja uudelleenrakennus voi kestää kuukausia, ellei vuosia.

Saksan vakuutusalan yhtiötä edustava järjestö GDV arvioi, että vakuutusyhtiöille koituvat kustannukset ovat neljästä viiteen miljardia euroa.

”Saksa on tätä ennen ollut vuosikymmenien ajan onnekas.”

Saksan vihreiden puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Annalena Baerbock arvioi, että Saksa on tätä ennen ollut vuosikymmenien ajan onnekas, kun se on kärsinyt suhteellisen vähän luonnonkatastrofeista.

–  Mutta tuo on johtanut siihen, että katastrofien torjuntatoimia ei ole kehitetty riittävästi. Sitä ei ole tehty, vaikka asiantuntijat ovat varoittaneet vuosien ajan ilmastosta johtuvista äärimmäisistä sääilmiöistä, Baerbock sanoi Der Spiegel -lehdelle.

Merkel, joka siirtyy tänä vuonna eläkkeelle johdettuaan Saksaa 16 vuoden ajan, puolusti tiistaina maan valmistautumista luonnonmullistuksiin. Merkelin mukaan viime viikon sateiden brutaali voima ja nopeus yllättivät jopa asiantuntijat.

–  Nyt meidän on käytävä läpi, mikä toimi ja mikä ei toiminut unohtamatta, että tämä tulva oli jotain, mitä emme olleet nähneet pitkään pitkään aikaan.

Myös Belgiaan hätäapupaketti.

Tulvakatastrofi tappoi vähintään 169 ihmistä Saksassa ja koko Euroopassa yhteensä ainakin 200.

Saksan ohella useimmat kuolonuhrit ja pahimmat tulvatuhot osuivat Belgiaan.

Keskiviikkona Belgian ranskankielisen Vallonian aluehallitus lupasi jälleenrakennustukea yhteensä kaksi miljardia euroa. Aluehallituksen mukaan hätätuki tulee tarpeeseen ”ennennäkemättömän” tuhon jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE