Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Saksalaisenemmistö Turkin viisumivapautta vastaan – vaikka pakolaissopimus vaarantuisi

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat kokoontuivat heinäkuun lopussa mielenosoitukseen Kölnissä.

Saksan yleisradioyhtiö ARD:n kyselyn mukaan saksalaiset ovat kriittisiä Turkin EU:n kanssa neuvottelun alla olevaa viisumivapautta kohtaan. Kyselystä ilmenee myös, että tyytyväisyys Saksan liittokansleriin Angela Merkelin on laskenut melkoisesti.

Kun heinäkuussa Merkelin työhön oli tyytyväisiä 59 prosenttia saksalaisista, nyt vastaava luku on 47. Poliitikkojen suosituimmuuslistan kärjessä on sosialidemokraattinen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. Hänen työhönsä tyytyväisyyskin on kuitenkin laskenut kolme prosenttiyksikköä 71 prosenttiin.

Merkelin tapa hoitaa pakolaispolitiikkaa herättää myös tyytymättömyyttä. Enää kolmannes saksalaisista on siihen tyytyväisiä.

Merkelin suosion väheneminen ei ole kuitenkaan vaikuttanut hänen puolueensa kristillisdemokraattien (CDU) ja tämän sisarpuolueen (CSU) kannatukseen, joka on pysynyt 34 prosentissa. Myös sosialidemokraattien (SPD) kannatus on pysynyt paikoillaan 22 prosentissa. Oikeistolainen AfD (12%) ei ole onnistunut kasvattamaan kannatustaan.

Turkin hallituksen toimiin vallankaappausyrityksen jälkeen suhtautuu ymmärryksellä vain 5 prosenttia saksalaisista.

Saksalaisten vastustus Turkin EU-jäsenyyttä kohtaan on kasvanut. Keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä 80 prosenttia ei halua Turkkia EU-jäseneksi. Vain 15 prosenttia ilmoittaa kannattavansa jäsenyyttä.

18 prosenttia yhtyy väittämään, jonka mukaan Saksan hallitus ei ole osoittanut tarpeeksi solidaarisuutta Turkin hallinnolle vallankaappauksen jälkeen. 74 prosenttia ei allekirjoita väittämää.

Lisää aiheesta

Peräti 69 prosenttia saksalaisista katsoo, että neuvottelut Turkin viisumivapaudesta pitäisi lopettaa, näin siitäkin huolimatta että Turkki irtisanoisi EU:n kanssa solmimansa pakolaissopimuksen. Sopimuksella pyritään estämään pakolaisten hallitsematonta tuloa Eurooppaan.

Kyselyyn osallistui 1003 saksalaista ja se toteutettiin elokuun ensimmäisinä päivinä. Kyselyn virhemarginaali on korkeintaan noin kolme prosenttiyksikköä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE