D-analyysit

Saksan demarit pahoissa vaikeuksissa – Puolueen vanhat eivät kuunnelleet nuoria, jotka harasivat kaikilla voimillaan vastaan, kun maahan runnottiin hallituskoalitio

Lehtikuva
Kolumnit

Pertti Rönkkö

 

SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles.
Lehtikuva
Kolumnit

Pertti Rönkkö

 

SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles.
Lehtikuva
Kolumnit

Pertti Rönkkö

 

SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles.

Kun saksalaisen hyvinvoinnin rakentamiseen yli sata vuotta menestyksellä osallistuneen puolueen kannatus romahtaa vaaleissa alle 20 prosentin, viimeksi Baijerissa jopa puoleen siitä, niin kansanpuolueesta ei voi enää parhaalla tahdollakaan puhua, eikä käännettä parempaan ole näköpiirissä.

Puolueen vanhat eivät kuunnelleet nuoria, jotka harasivat kaikilla voimillaan vastaan, kun Saksaan runnottiin vuosi sitten demarien ja kristillisdemokraattisen unionin hallituskoalitio.

Jos SPD ja CDU saavat ensi sunnuntaina Hessenissä rökäletappion ja vihreät jymyvoiton, niin Saksan hallituskoalitio voi ajautua suuriin vaikeuksiin.

Demarinuoret varoittivat vasemmistosiipeen lukeutuvan ärhäkkään johtajansa Kevin Kühnertin suulla, että Angela Merkelin johtamaan hallitukseen meneminen tietää demareille suuria vaikeuksia. Nuoret näyttävät olleen tässä oikeassa.

Liittopäivävaaleissa kehnosti menestyneen SPD:n olisi saattanut olla viisasta kuunnella nuoriaan ja jättäytyä oppositioon uudistumaan, terävöitymään ja keräämään voimia. Vanha sotaratsu olisi kaivannut kipeästi lepoa ja uusia tuulia, mutta valta kuumotti liikaa. Hyppäämistä Merkelin kelkkaan yritettiin selittää vastuulla Saksasta ja Euroopasta.

Puoluejohtajan vaihtaminen paniikissa epäsuositusta Martin Schulzista lähes yhtä epäsuosittuun Andrea Nahlesiin ei oikaissut alamäkeä.

Jos kannatuksen alamäki jatkuu tulossa olevissa Hessenin osavaltiovaaleissa, niin demarit joutuvat toden teolla miettimään, onko riitaisaan ja monien tarkkailijoiden mukaan Saksan kaikkien aikojen huonoimpaan hallitukseen ripustautumisessa mitään mieltä.

Demarien tuskaan omasta kohtalostaan saattaa tulla apua hallituskumppaneilta, ovathan sekä Angela Merkelin kristillisdemokraatit että Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU kannatukseltaan lähes yhtä huonossa jamassa kuin demarit.

Kaikilla kolmella puolueella on myös akuutti johtajaongelma. Vanhat keulakuvat ovat väsyneitä ja väljähtyneitä. Heidän ideansa näyttävät loppuneen.

Hallituspuolueiden kannatus on laskenut samassa tahdissa, kun vihreiden ja Vaihtoehto Saksalle –puolueen, AfD:n suosio on lisääntynyt.

Liittopäivävaaleissa demareilta ja kristillisdemokraateilta huomattavan paljon äänestäjiä napannut AfD istuu nyt yhtä vaille kaikilla maapäivillä. Sen kannatus on koko maassa 14–18 prosentin välillä. Entisessä Itä-Saksassa sitä äänestäisi tuoreiden kyselyjen mukaan useampi kuin joka neljäs, jos vaalit järjestettäisiin ensi sunnuntaina.

Todellinen turbonousija vihreät sai Baijerin vaaleissa lähes 18 prosenttia äänistä. Sen nostetta ovat vahvistaneet ajan akuutit megaongelmat; pakolaistilanne, energia ja ilmastonmuutos. Näissä kaikissa vihreillä on vankka näkemys vaikkakaan ei ratkaisumalleja. Realismin puute ei näytä puolueen hyvätuloisia ja hyvin koulutettuja kannattajia häiritsevän.

Vihreiden menestymistä edesauttaa saksalainen media. Siinä kun vihreitä harjataan julkisuudessa poikkeuksetta myötäkarvaan ja vastaavasti AfD:tä aina vastakarvaan, niin kiinnostus demareita ja kristillisdemokraatteja, jopa liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan on mediassa hiipumassa.

Jos SPD ja CDU saavat ensi sunnuntaina Hessenissä rökäletappion ja vihreät jymyvoiton, niin Saksan hallituskoalitio voi ajautua suuriin vaikeuksiin. Hajoaminenkin on mahdollista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat