Tyovaen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 28.-31.7.2016

Saksan entinen ulkoministeri Guido Westerwelle on kuollut

Kuva: Lehtikuva/AFP
LKS 20160318 EIS0175; Guido Westerwelle died on March 18, 2016, aged 54, after a long battle with leukaemia, his charity foundation said. - LEHTIKUVA / AFP Johannes Eisele
Guido Westerfelle tunnettiin värikkäänä poliitikkona.

Saksan entinen ulkoministeri Guido Westerwelle on kuollut, kertoi Westerwelle säätiö Facebook-sivullaan perjantaina. Säätiön mukaan 54-vuotias Westerwelle kuoli perjantaina sairaalassa Kölnissä leukemiahoitojen komplikaatioihin. Hänellä todettiin leukemia vuonna 2014.

Westerwelle toimi Saksan ulkoministerinä vuosina 2009–2013. Hän toimi myös liberaalipuolue FDP:n puheenjohtajana. Hän luotsasi vuoden 2009 liittopäivävaaleissa puolueensa sen historian parhaaseen vaalitulokseen.

Westerwelle tunnettiin värikkäänä poliitikkona. Hän oli avoimesti homoseksuaali.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Merkel puolusti tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa

Kuva: AFP Photo / Johannes Eisel
Kuva: Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva-AFP
merkellk9042
Saksan liittokansleri Angela Merkel puolustaa pakolaislinjaansa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolustanut tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa. Hänen mukaansa väkivaltaiset hyökkääjät ”haluavat heikentää yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja haluamme auttaa ihmisiä”. Hän vastasi tänään kysymyksiin Saksan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta viimeaikaisen väkivalta-aallon takia pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Viime vuonna Saksaan saapui yli miljoonaa siirtolaista ja pakolaista.

– Olen silti vakuuttunut, että voimme onnistua. Se on meidän historiallinen velvollisuutemme ja tämä on historiallinen haaste globalisaation aikakaudella, Merkel sanoi.
Merkel puhui lukuisten väkivaltaisten hyökkäysten putken jälkeen. Saksassa on viime aikoina tehty isku kirveellä, ampumalla, veitsellä ja itsemurhapommilla. Kolme neljästä hyökkääjästä on ollut turvapaikanhakijoita. Kaksi iskuista on liitetty äärijärjestö Isisiin.

Merkel kutsui iskuja shokeeraaviksi, ahdistaviksi ja masentaviksi. Samalla hän sanoi, että viranomaiset eivät ole menettäneet otettaan.
Merkel puhui Saksassa tapahtuneiden iskujen lisäksi Ranskassa, Belgiassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista.

– Nämä iskut ovat tapahtuneet paikoissa, joissa kuka tahansa meistä olisi voinut olla, Merkel sanoi.

STT-AFP 

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun

Kuva: afp/WOJTEK RADWANSKI
LKS 20160727 WRAD2610; Pope Francis meets with Polish bishops at Wawel royal castle in Krakow, on July 27, 2016 during World Youth Days. Pope Francis heads to Poland for an international Catholic youth festival with a mission to encourage openness to migrants. / AFP / WOJTEK RADWANSKI - LEHTIKUVA / AFP
Paavi Fransiscus tuomitsi hyökkäyksen katoliseen kirkkoon Ranskassa. Paavi on parhaillaan vierailulla Puolassa.

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun, brittilehti Guardian kertoo. Mediat perustelevat päätöstään halulla estää terroristien ”kuolemanjälkeinen ihannointi”.

Ranskalaislehti Le Monde kirjoitti pääkirjoituksessaan keskiviikkona, että mediaorganisaatioilla on erityinen tehtävä terrorismin vähentämisessä. Lehti ei enää julkaise terrori-iskuihin osallistuneiden kuvia. Myös televisiokanava BFM-TV ja sanomalehti La Croix lopettavat terroristien kuvien julkaisun.

Kaikki ranskalaismediat eivät lopeta terroristien kuvien tai nimien julkaisua. Esimerkiksi France Televisions perustelee kuvien julkaisua kansalaisten oikeudella tietää.

Osa medioista muutti linjaansa sen jälkeen, kun äärijärjestö Isisiin kytketyt veitsimiehet hyökkäsivät tiistaina kirkkoon Pohjois-Ranskassa ja tappoivat yli 80-vuotiaan papin.

STT, Lontoo

 

 

AVAINSANAT

Obama uskoi tulevaisuuteen Trumpin kauhukuvien sijaan

Kuva: Getty Images/Alex Wong
LKS 20160728 PHILADELPHIA, PA - JULY 27: US Vice President nominee Tim Kaine delivers remarks on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. LEHTIKUVA / Alex Wong / Getty Images / AFP
Demokraatit nimesivät viime yönä Suomen aikaa varapresidenttiehdokkaakseen Tim Kainen. Hillary Clintonin nimitys presidenttiehdokkaaksi tapahtuu puoluekokouksessa Suomen aikaa tänä yönä.

Kaksi puhetta, kaksi täysin erilaista kuvaa todellisuudesta. Kun miljardööri Donald Trump piti viime viikolla puheen republikaanien puoluekokouksessa, hän maalasi nyky-Yhdysvalloista synkän kuvan heikkona, rikollisuuden mädäntämänä maana, joka on menettänyt loistonsa. Trumpin kampanjan mottokin on, että Yhdysvalloista pitää jälleen rakentaa mahtava maa.

Kun presidentti Barack Obama puolestaan marssi tänään lavalle demokraattien puoluekokouksessa raikuvien aplodien saattelemana, hän teki selväksi, ettei pessimismi edistä Yhdysvaltojen asiaa. Obama luennoi siitä, miten Yhdysvallat on noussut vuonna 2008 alkaneesta synkästä lamasta, yritysten ja talouden kasvusta ja uusista työpaikoista. Obama sanoi, että Yhdysvallat on jo mahtava maa. Hän kertoi itse asiassa olevansa optimistisempi tulevaisuudesta kuin koskaan ennen.

Trumpin väitteeseen maan heikkoudesta hän vastasi, että Yhdysvaltojen armeija on mahtavin mitä maailma on ikinä nähnyt.

Obama ryöpytti pitkässä puheessaan Trumpia kirjavin sanankääntein. Hän kertoi seuranneensa huolestuneena republikaanien puoluekokousta, jossa Trumpilla oli tarjota Obaman mielestä vain vihaa, raivoa ja syytöksiä, mutta ei todellisia ratkaisuja asioihin.

– Se ei ole tuntemani Yhdysvallat, joka on rohkea, kunnollinen ja antelias, Obama sanoi.
Presidentti kuvaili Trumpia bisnesmiehenä, joka jättää jälkeensä oikeusjuttuja ja petetyksi itsensä tuntevia ihmisiä. Obama myös naurahti, ettei Trump varsinaisesti mikään faktojen tai suunnitelmien mies ole.

– Tämä vaalin asetelma ei ole tavallisesta päästä. Kyse on perustavanlaatuisesta valinnasta, millaisia olemme ihmisinä, Obama aloitti.

”Historian pätevin presidentti”

Obama sanoi, että Yhdysvaltain historiassa ei ollut yhtäkään miestä tai naista, joka olisi yhtä pätevä presidentiksi kuin demokraattien Hillary Clinton.

– En minä, ei Bill, ei kukaan. Anteeksi Bill, mutta näin se vain on, Obama vinkkasi yleisössä istuneelle maan entiselle presidentille Bill Clintonille, joka pyyhki kesken puheen kyyneliään.

Obaman mielestä valveutuneelle kansalaiselle pitäisi olla päivänselvä valinta äänestää Clintonia.

– Trump ei ole edes lähellä.

Obaman mielestä presidentinvaalien ehdokkaista vain Clinton ymmärtää, että Yhdysvallat on vahvempi, jos kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Hän sanoi, että monimuotoisuus on aina ollut Yhdysvaltojen rikkaus, mutta Trump haluaa lietsoa vastakkainasettelua ja kääntää selkänsä muulle maailmalle.

– Clinton ymmärtää, että asiat eivät ole aina mustavalkoisia. Hän on taistellut tavallisten ihmisten puolesta koko elämänsä. Hänet tunnetaan, ja häntä arvostetaan ympäri maailman, Obama hehkutti

Obaman mielestä Trump ei edes edusta republikaanien perinteisiä näkemyksiä, vaan itseään. Hän yksin luulee pystyvänsä ratkomaan kaikki olettamansa ongelmat. Obama yritti selvästi puheellaan paitsi yhdistää demokraatit myös saada republikaaneja vielä miettimään kantaansa.

Puheen lopuksi Clinton asteli lavalle leveästi hymyillen. Hän ei mennyt mikin varteen, vaan halaili Obamaa ja vilkutti yleisölle. Clinton pääsee ääneen huomenna kokouksen päätöspäivänä.

Riku Roslund, Philadephia

 

 

 

SDP:n Heinäluoma yllättyi USA:n Demokraattien puolueohjelmasta: ”Sehän on hyvin sosialidemokraattinen”

Kuva: Lehtikuva
heinis1
SDP:n Eero Heinäluoma on seurannut USA:n presidentinvaaleja hyvin tiiviisti jo vuosia.

– Sehän on hyvin pohjoismaisen sosialidemokratian tuote. Bernie Sanders kulkee sanomalla, että hän on sosialisti. Semmoista ei voinut ajatella vielä viisi vuotta sitten, sanoo SDP:n kansanedustaja ja USA:n presidentivaalien seuraajakonkari Eero Heinäluoma Yleisradiolle viime yönä Philadelphiassa antamassaan haastattelussa.

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta Philadelphiassa seuraava Heinäluoma arvioi USA:n syksyn presidentinvaalikampanjasta tulevan erittäin repivän.

Heinäluoma seuraa Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta kutsuvieraana.Hän on seurannut vaaleja aina 1980-luvun alusta saakka, kun alkoi Ronald Reaganin valtakausi.

Siitä lähtien Heinäluoma on Ylen mukaan seurannut kaikki presidentinvaalit tiiviisti, ja useimpien vaalien aikaan hän on ollut paikan päällä Yhdysvalloissa.

Heinäluoma oli myös demokraattien puoluekokouksessa 8 vuotta sitten, kun Barack Obama nimettiin presidenttiehdokkaaksi.

Hän arvioi haastattelussa demokraattien Hillary Clintonin voittavan, mutta rebuplikaanien Donald Trumpin saattavan yllättää.

 

Trump hurjana: ”Toivottavasti Venäjällä on hallussaan Hillary Clintonin kadonneet sähköpostit”

Kuva: Ilkka Yrjä
FullSizeRender(26)
Donald Trump esitti näkemyksensä ensin lehdistötilaisuudessa ja uudestaan alkuillasta Twitterissä (kuva).

Peli kuumenee ja käy rumaksi Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Republikaanien ehdokas miljardööri Donald Trump toivoo, että Venäjä kaivaisi esiin demokraattien ehdokkaaksi nimettävän Hillary Clintonin kadonneet sähköpostit. Siis oman maansa ulkoministeriön edustajan luottamukselliset viestit.

Keskiviikkona Floridassa pitämässäään lehdistötilaisuudessa Trump sanoi ensin, että hän toivoo kyseisten viestien päätyneen venäläisten käsiin ja samalla hän kehotti vierasta (=Venäjän) hallitusta julkaisemaan hallussaan olevan aineiston.

Trumpin mukaan on ilmeistä, että jos hakkerit ovat onnistuneet tunkeutumaan demokraattien servereille, heillä on ollut pääsy myös Clintonin henkilökohtaiselle palvelimelle.

– Silloin heillä on hänen 33 000 sähköpostiaan. Minä toivon, että heillä on ne.

On spekuloitu, että Venäjä olisi hakkeroinnin takana.

– Silloin heillä on todennäköisesti 33 000 hänen kadottamaansa ja deletoimaansa mailia, Trump jatkoi.

”Venäjä, jos kuntelet tätä, toivottavasti te siellä löydätte ne 33 000 kadonnutta sähköpostiviestiä.”

Trump suuntasi viestin myös suoraan Vladimir Putinin johtamalle Venäjälle.

– Venäjä, jos kuntelet tätä, toivottavasti te siellä löydätte ne 33 000 kadonnutta sähköpostiviestiä.

Myöhemmin Trump kirjoitti Twitterissä, että jos Venäjällä tai jollain muualla valtiolla tai henkilöllä on hallussaan Hillary Clintonin ”laittomasti deletoimat 33 000 sähköpostia”, ehkä heidän kannattaisi jakaa ne FBI:lle.

FBI on Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi, joka toimii oikeusministeriön alaisuudessa ja tutkii erityisen vakavia ja osavaltioiden rajat ylittäviä rikoksia.

Trump sanoo haluavansa saada Clintonin kohutut viestit julkaistuksi.

Tavalla tai toisella.