Turva – Hymy

Saksan hallitusta on tunnusteltu läpi yön – tulos vielä hukassa

Saksan demareitten Soeren Bartol (vas.) ja kristillisten Christian Schmidt saapuivat Saksan hallitustunnusteluihin eilen.

Saksassa kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit ovat neuvotelleet mahdollisesta uudesta koalitiohallituksesta vuorokauden ympäri.

Tunnustelukierroksen viimeinen rypistys alkoi eilen aamulla yhdeksältä Suomen aikaa, eikä tulosta ole vieläkään saavutettu.

Liittokansleri Angela Merkel arvioi eilen keskustelujen alkaessa, että niin sanotun suuren koalition hallitusyhteistyön edessä on vielä suuria esteitä, jotka on raivattava pois tieltä. Merkel on yön läpi venyvien neuvottelujen veteraani, sillä hän on ollut mukana pitkissä väännöissä esimerkiksi Kreikan velkajärjestelyistä ja Ukrainan rauhanneuvotteluista. 24 tunnin maratonneuvottelu alkaa olla pitkä Merkelillekin.

Paine hallitusratkaisun löytymiseksi on tällä hetkellä kova. Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan.

Demarit edelleen epäluuloisia

Sosialidemokraatit suostuivat hallitustunnusteluihin loppuvuodesta sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n tunnustelut epäonnistuivat.

Syksyn vaalitulokseensa pettyneet demarit olivat alun perin ilmoittaneet aikovansa oppositioon, ja puolueen sisällä onkin edelleen epäluuloja hallitusvastuuta kohtaan. Jos hallitustunnusteluissa saavutetaan sopu, tulos voi vielä romuttua siihen, että demarit eivät hyväksy keskustelujen tulosta puoluekokouksessaan. Esimerkiksi puolueen nuorisojärjestön johtaja Kevin Kuehnert on pitänyt kovaa ääntä hallitusyhteistyötä vastaan.

Merkelin asema vaakalaudalla

Suuri koalitio merkitsisi vanhan hallituskokoonpanon jatkoa. Focus-lehden julkaiseman kyselyn mukaan vain 30 prosenttia saksalaisista tukee suuren koalition jatkoa, kun taas 34 prosenttia kannattaa uusia vaaleja.

Ongelmat hallituksen muodostamisessa ovat nakertaneet myös Saksan kärkipoliitikkojen suosiota. Esimerkiksi Handelsblatt-lehden kyselyn mukaan 56 prosenttia vastaajista uskoo, että Merkel ei pysy vallassa tulevan neljännen kautensa loppuun asti.

Duisburg-Essenin yliopiston professori Karl-Rudolf Korte arvioi, että hallitustunnustelujen onnistumisessa on pelissä paitsi Merkelin uran kohtalo, myös demarijohtaja Martin Schulzin ja kristillisdemokraattien baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtajan Horst Seehoferin asema.

– Neuvotteluissa ei ole kyse pelkästään hallituskoalitiosta, vaan myös heidän uristaan. Jos koalitiota ei synny, se voisi tietää loppua kaikille kolmelle, Korte kommentoi ZDF-kanavalle.

STT-AFP, Berliini

 

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.