Saksan parlamenttivaalien suurin yllätys – vanhoille kansanpuolueille rökäletappiot

Kuva: Saksan keskusvaalilautakunta
Kuviossa CSU:n ja CDU:n tulokset lasketaan yhteen.

– Suuret ja mahtavat kansanpuolueet Saksassa kärsivät suuret tappiot. CDU ja SPD romahtivat yhteensä noin 14 prosenttiyksikköä. Äärioikeistolainen puolue AfD taas kasvoi 13 prosenttiin. Näin summaa Saksan vaaleja paikan päällä Berliinissä seurannut Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, valtiotieteen tohtori Mikko Majander Demokraatille.

Merkelin CDU menetti ääniä niin, ettei vastaavaa ole koettu sitten 1940-luvun. Sosialidemokraattien SPD taas saa hakea heikompaa vaalitulosta vieläkin kauempaa historiasta.

Nykyisen poliittisen historian aikana tällaista ei ole Saksassa koettu.

– Vanhat kansanpuolueet kärsivät, sanoo Majander.

Vaikka Angela Merkelin CDU säilyi suurimpana ja muodostanee Saksan seuraavan hallituksen, ei Merkelkään voi henkseleitään paukuttaa.

– Hän näytti kovin väsyneeltä, enkä usko, että hän jatkaa koko vaalikautta, Majander veikkaa.

Suomen demareilla ”näytön paikka”

Saksan demarit ovat Majanderin mielestä mietinnän edessä.

– He ovat olleet liikkeellä samalla taktiikalla tappiosta toiseen. Kuusikymppisen lännestä tulevan miehen johdolla on yritetty, mutta samaistumispintaa ei ole löytynyt.

– Tuoreutta on puolueeseen saatava, Majander sanoo.

Suomen demareille Majander näkee hieman huvittuneena nyt eräänlaisen näytön paikan.

– Saksan SPD:n tulos oli niin heikko, että Suomen SDP voisi ensi kertaa ajaa saksalaisten ohitse.

Hankalat, hankalat hallitusneuvottelut

Majander tapasi ennen äänestyspäivää myös Saksan vihreitä.

– He ovat olleet selkeästi vasemmalla. He kauhistelevat, että mihin gallupit toteutuessaan johtavat. Ne toteutuivat. Vihreät saivat niukan vaalivoiton.

Kalevi Sorsa-säätiön toiminnanjohtaja näkee Saksan demareilla nyt uudistumisen paikan.

– Viimeksi demarit joutuivat uhrautumaan. Onko nyt meidän vuoro? Vihreät Majanderin mukaan sanoivat.

Kannattaa muistaa, että vaalivoitostaan huolimatta vihreät ovat vain neljän prosenttiyksikön päässä vaalikynnyksestä.

Vaikeuskerrointa hallitusneuvottelijoille lisää hyvän vaalituloksen tehnyt liberaalipuolue FDP. Sen johtaja Christian Lindner tunnetaan kivikovana markkinaliberaalina. Hänelle saattaisi olla tarjolla jopa valtiovarainministerin paikka.

Vuonna 2009 CDU:n Wolfgang Schäuble valittiin Merkelin toisen hallituksen valtiovarainministeriksi. Hänet tunnettiin piinkovana talousmiehenä.

– Jos Lindner valitaan valtiovarainministeriksi, saattaa tulla äkkiä kova ikävä Schäublea, Majander kertoo.

Liioiteltua sanoa oikeistopopulisteja natseiksi

Ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen Saksan historiassa on tilanne, jossa äärioikeistolainen puolue nousee parlamenttiin ja kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Vaalikampanjan aikana AfD:tä äidyttiin jo kutsumaan natsien perilliseksi.

– Tämä on liioittelua. Merkelin puolue CDU menetti AfD:lle miljoona äänestäjää, SPD puoli miljoonaa ja vasemmistoliitto Linkekin 0,4 miljoonaa, Majander sanoo.

AfD:stä tulee Majanderin mukaan näkyvä puolue Saksan liittopäiville.

– He saavat mm. useita näkyviä valiokuntapaikkoja, Majander sanoo.

AVAINSANAT

Japanin hallitus saamassa suuren vaalivoiton

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Shinzo Abe näytti sunnuntaina ottavan selvän voiton Japanin parlamenttivaaleissa.

Ennusteen mukaan Aben hallituskoalitio oli saamassa parlamenttiin 311 paikkaa 465:stä. Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tarkoittaisi 310:tä paikkaa. Sen turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen. Vaalien ajankohtaa pidettiin poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.

Thaimaassa lomailevilta odotetaan kunnioittavaa käytöstä: Ei selfieitä hautajaisseremonioista

Kuva: Lehtikuva
Thaimaan kuninkaan hautajaisien seremonioita on harjoiteltu jo pitkään. Kuvassa naistanssijoita perinteisine päähineineen.

Kuninkaan hautajaiset hiljentävät Thaimaata alkavalla viikolla. Viisi päivää kestävien hautajaismenojen tärkein päivä on torstai, jolloin kuningas polttohaudataan suurten seremonioiden saattelemana Bangkokissa.

Lähes jumalan asemaan nostettu kuningas Bhumibol Adulyadej hallitsi Thaimaata seitsemällä vuosikymmenellä. Hänen kuolemastaan viime vuoden lokakuussa alkoi vuoden kestävä suruaika, jonka aikana thaimaalaisia on muun muassa kehotettu pukeutumaan tummiin vaatteisiin ja välttämään riehakasta juhlintaa.

Vaikka tiukimmat ohjeet eivät koske matkailijoita, kunnioittava käytös on tärkeää erityisesti hautajaisviikolla.

– Ehkä turistikohteissa, joissa on paljon ulkomaalaisia, hautajaiset näkyvät vähemmän, mutta samat ohjeistukset esimerkiksi pukeutumisesta ja käyttäytymisestä pätevät sielläkin, kertoo Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven.

Seremonioissa kaikkien on pukeuduttava mustaan.

Kuoleman jälkeen kuninkaan ruumis siirrettiin palatsiin Bangkokiin, missä yli 12 miljoonaa ihmistä on käynyt muistamassa häntä vuoden aikana.

Hautajaisten on kerrottu maksavan noin 76 miljoonaa euroa, ja niihin odotetaan neljännesmiljoonaa surijaa.

Seremonioita varten kaupunkiin on rakennettu suuri hautajaisalue. Kuninkaan ruumis asetetaan alueen keskellä olevaan, 50 metriä korkeaan paviljonkiin, jossa se tuhkataan torstai-iltana. Hautaroviota vahtii kaksi patsasta, jotka esittävät kuninkaan lempikoiria.

– Seremonioissa korostuu Thaimaassa perinteinen uskomus kuninkaan jumalallisista yhteyksistä. Uskotaan, että kuningas on tullut vuorelta, joka on buddhalaisuuden keskeisiä paikkoja, ja että hän palaa sinne nyt kuoltuaan. Hautajaisalueen rakennelmat symboloivat tätä, lähettiläs Suikkari-Kleven kertoo.

Hotellit hautajaisalueen lähellä on varattu täyteen, ja ihmisjoukkojen odotetaan alkavan kerääntyä alueelle jo varhain keskiviikkona.

Seremonioissa kaikkien on pukeuduttava mustaan ja muun muassa farkut ja hihattomat paidat on kielletty. Samoin pannassa ovat ”tiukat” vaatteet ja ”luonnottomat” hiusvärit.

Myös selfieiden ottaminen on tiukasti kielletty.

Uudet vaalit aiotaan järjestää ensi vuoden marraskuussa.

Hautajaisten jälkeen kuninkaan poika Maha Vajiralongkorn, 65, kruunataan virallisesti, mutta päivää ei ole vielä ilmoitettu.

Suikkari-Klevenin mukaan monet toivovat, että hautajaisten jälkeen päästäisiin palaamaan normaaliin arkeen myös poliittisesti ja esimerkiksi sotilashallinnon valtaantulon jälkeen vuonna 2014 asetettuja rajoituksia kokoontumisvapauteen purettaisiin.

Hyvänä merkkinä voi pitää sitä, että uudet vaalit aiotaan järjestää ensi vuoden marraskuussa.

– Monet toivovat, että nämä asiat yhdessä vaikuttaisivat siihen, että poliittinen toiminta pikku hiljaa pääsisi käynnistymään normaalisti.

STT–MARIA ROSVALL

Katalonia tulkitsee: ”Vallankaappaus” – puolueet koolle maanantaina

Kuva: Lehtikuva

Katalonian puolueiden odotetaan sopivan maanantaina siitä, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Lauantaina Espanjan hallitus antoi esityksensä itsehallinnon rajoittamiseksi. Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden sisällä.

– Lauantaina Katalonian instituutioita vastaan tehtiin täysimittainen vallankaappaus. Kataloniasta päättää sen parlamentti, kansalaisten laillinen edustaja, eivät muut, sanoi tiedottaja Jordi Turull.

Espanjan senaatin odotetaan äänestävän hallituksen esityksistä perjantaina. Esityksillä on suurimpien puolueiden tuki.

Kritiikki puri: Mugabesta ei tule hyvän tahdon lähettilästä

Kuva: Lehtikuva

Maailman terveysjärjestö WHO perui sunnuntaina Zimbabwen presidentin Robert Mugaben nimittämisen hyvän tahdon lähettilääksi.

Mugaben nimitys ehti parissa päivässä herättää paljon arvostelua ja jopa tyrmistystä. Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi luulleensa uutista huonoksi aprillipilaksi.

Useat WHO:n jäsenmaat ja aktivistit toivat esille, kuinka Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut itsevaltaisen Mugaben liki 40-vuotisella valtakaudella. Myös 93-vuotias Mugabe käy itse ulkomailla hoitoa saamassa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo kuunnelleensa tarkkaan esille tulleita huolenaiheita. Mugaben nimityksen peruminen on hänen mukaansa järjestön edun mukaista.

Navalnyi ulos vankilasta: lähti heti kampanjoimaan

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pääsi aamulla vapaaksi oltuaan 20 päivää vangittuna. Hän oli saanut rangaistuksen mielenosoituksia ja kokoontumisia koskevien määräysten rikkomisesta.

Navalnyi kirjoitti vapautumisestaan Instagramissa ja ilmoitti olevansa valmis työhön. Hän aikoo vielä illalla olla paikalla kokoontumisessa Astrahanissa Etelä-Venäjällä.

Navalnyi haluaa asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa, mutta häntä ei todennäköisesti päästetä ehdokkaaksi.