Saksan parlamenttivaalien suurin yllätys – vanhoille kansanpuolueille rökäletappiot

Kuva: Saksan keskusvaalilautakunta
Kuviossa CSU:n ja CDU:n tulokset lasketaan yhteen.

– Suuret ja mahtavat kansanpuolueet Saksassa kärsivät suuret tappiot. CDU ja SPD romahtivat yhteensä noin 14 prosenttiyksikköä. Äärioikeistolainen puolue AfD taas kasvoi 13 prosenttiin. Näin summaa Saksan vaaleja paikan päällä Berliinissä seurannut Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, valtiotieteen tohtori Mikko Majander Demokraatille.

Merkelin CDU menetti ääniä niin, ettei vastaavaa ole koettu sitten 1940-luvun. Sosialidemokraattien SPD taas saa hakea heikompaa vaalitulosta vieläkin kauempaa historiasta.

Nykyisen poliittisen historian aikana tällaista ei ole Saksassa koettu.

– Vanhat kansanpuolueet kärsivät, sanoo Majander.

Vaikka Angela Merkelin CDU säilyi suurimpana ja muodostanee Saksan seuraavan hallituksen, ei Merkelkään voi henkseleitään paukuttaa.

– Hän näytti kovin väsyneeltä, enkä usko, että hän jatkaa koko vaalikautta, Majander veikkaa.

Suomen demareilla ”näytön paikka”

Saksan demarit ovat Majanderin mielestä mietinnän edessä.

– He ovat olleet liikkeellä samalla taktiikalla tappiosta toiseen. Kuusikymppisen lännestä tulevan miehen johdolla on yritetty, mutta samaistumispintaa ei ole löytynyt.

– Tuoreutta on puolueeseen saatava, Majander sanoo.

Suomen demareille Majander näkee hieman huvittuneena nyt eräänlaisen näytön paikan.

– Saksan SPD:n tulos oli niin heikko, että Suomen SDP voisi ensi kertaa ajaa saksalaisten ohitse.

Hankalat, hankalat hallitusneuvottelut

Majander tapasi ennen äänestyspäivää myös Saksan vihreitä.

– He ovat olleet selkeästi vasemmalla. He kauhistelevat, että mihin gallupit toteutuessaan johtavat. Ne toteutuivat. Vihreät saivat niukan vaalivoiton.

Kalevi Sorsa-säätiön toiminnanjohtaja näkee Saksan demareilla nyt uudistumisen paikan.

– Viimeksi demarit joutuivat uhrautumaan. Onko nyt meidän vuoro? Vihreät Majanderin mukaan sanoivat.

Kannattaa muistaa, että vaalivoitostaan huolimatta vihreät ovat vain neljän prosenttiyksikön päässä vaalikynnyksestä.

Vaikeuskerrointa hallitusneuvottelijoille lisää hyvän vaalituloksen tehnyt liberaalipuolue FDP. Sen johtaja Christian Lindner tunnetaan kivikovana markkinaliberaalina. Hänelle saattaisi olla tarjolla jopa valtiovarainministerin paikka.

Vuonna 2009 CDU:n Wolfgang Schäuble valittiin Merkelin toisen hallituksen valtiovarainministeriksi. Hänet tunnettiin piinkovana talousmiehenä.

– Jos Lindner valitaan valtiovarainministeriksi, saattaa tulla äkkiä kova ikävä Schäublea, Majander kertoo.

Liioiteltua sanoa oikeistopopulisteja natseiksi

Ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen Saksan historiassa on tilanne, jossa äärioikeistolainen puolue nousee parlamenttiin ja kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Vaalikampanjan aikana AfD:tä äidyttiin jo kutsumaan natsien perilliseksi.

– Tämä on liioittelua. Merkelin puolue CDU menetti AfD:lle miljoona äänestäjää, SPD puoli miljoonaa ja vasemmistoliitto Linkekin 0,4 miljoonaa, Majander sanoo.

AfD:stä tulee Majanderin mukaan näkyvä puolue Saksan liittopäiville.

– He saavat mm. useita näkyviä valiokuntapaikkoja, Majander sanoo.

AVAINSANAT

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago

Hondurasin presidentti julistettiin vaalien voittajaksi – Oppositio ei niele virallista vaalitulosta – kehottaa kansaa kadulle

Kuva: AFP PHOTO Orlando Sierra
Amerikan maiden järjestön Hondurasin asioiden  päällikkö  Jorge Tuto Quiroga vastaili toimittajien kysymyksiin Tegucigalpassa eilen.

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Hondurasin vaaliviranomaiset julistivat tuloksen sunnuntaina päivää sen jälkeen, kun Hernandezin vastaehdokas, vasemmistolainen Salvador Nasralla matkusti Yhdysvaltoihin. Nasrallan mukaan hänen tarkoituksensa on kiinnittää huomiota väitettyyn vaalivilppiin.

Vasemmisto-oppositio on sanonut, ettei se suostu tunnustamaan viranomaisten julistamaa vaalitulosta. Oppositio on kehottanut kansaa protestoimaan.

Virallisen vaalituloksen mukaan Hernandez sai 43 ja Nasralla 41 prosenttia äänistä.
Nasralla ja oppositio väittävät, että vaalitulosta peukaloitiin istuvan presidentin eduksi. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat raportoineet ”epätarkkuuksista” vaaleissa. Nasralla on vaatinut uusia vaaleja.

Mellakoinnissa on jo kuollut ihmisiä

Hondurasissa on vaalien jälkeen protestoitu nykyhallintoa vastaan. Mielenosoitukset ovat paikoin yltyneet mellakoinniksi. Levottomuuksissa on kuollut ihmisiä, mutta kuolleiden tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Poliisin mukaan kuolleita on kolme, oppositio puhuu paristakymmenestä kuolleesta ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on raportoinut 14 kuolleen mellakoissa.
Hondurasin perustuslain mukaan istuva presidentti ei saisi pyrkiä jatkokaudelle. Hernandezin konservatiivipuolueen mukaan laki kuitenkin kumottiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2015.

STT-AFP,  Tegucigalpa

 

AVAINSANAT

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta