Ulkomaat

Saksan sosialidemokraatit oppositioon – äärioikeistolainen AfD jyräsi tiensä liittopäiville

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ennusteita jännitettiin kristillisten vaalinvalvojaisissa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ennusteita jännitettiin kristillisten vaalinvalvojaisissa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ennusteita jännitettiin kristillisten vaalinvalvojaisissa.

Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattien CDU-puolue näyttää ensimmäisten ennusteiden mukaan saavan torjuntavoiton Saksan liittopäivävaaleissa. CDU:n tulos on kuitenkin jäämässä povattua pienemmäksi, vain 32,5 prosenttiin.

Sosialidemokraatit puolestaan tulevat kärsivän vaaleissa tappion. Demarit saivat ovensuukyselyjen mukaan 21 prosenttia äänistä.

Saksassa vaaleja sosialidemokraattien vaalinvalvojaisissa seuraava Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kertoo Demokraatille sosialidemokraattien puheenjohtajan Martin Schulzin julistaneen hetki sitten puheessaan, että demarit siirtyvät oppositioon. Ilmoitus sai Majanderin mukaan yleisöltä raikuvat aplodit.

Schulzin ilmoitus tarkoittaa sitä, että niin kutsutun ”suuren koalition” taru on tältä osin lopussa. Suurella koalitiolla tarkoitetaan Saksan nykyistä sosialidemokraattien ja kristillisdemokraattien muodostamaa hallitusta.

– Suuri koalitio näyttää häviävän vaaleissa yhteensä niin paljon, että on ihme, mikäli hallitus jatkaa, Majander arvio tilannetta hetki ennen Schulzin puhetta.

Martin Schulz pitämässä puhetta ennusteiden julkaisun jälkeen.

Koalition tilalle on Saksassa ennen vaaleja ehdotettu niin sanottua ”Jamaika-koalitiota”, jolloin hallitukseen nousisi CDU:n lisäksi keskusta-oikeistolaiset vapaat demokraatit sekä vihreät. Vihreät ovat saamassa ennustusten mukaan 10 % äänistä, vapaat demokraatit puolestaan 11 prosenttia.

Majander kuitenkin arvelee tuoreeltaan, että vihreiden voi olla hyvin haastavaa lähteä mukaan kyseiseen koalitioon, sillä puolueen linja on täysin eri kuin vapaiden demokraattien.

– Toisaalta, vihreiden tulos näyttää sen verran hyvältä, että puolueella on nyt neuvotteluasemaa.

Vaalihuoneet sulkeutuivat Saksassa vasta vajaa tunti sitten. Aikaisempina vuosina Saksassa uurnien sulkeuduttua annetuja ennusteita on kuitenkin voitu pitää luotettavina.

Tilanne näyttää ennusteiden mukaan tältä:

CDU/CSU 32,5 prosenttia
SPD 20
AfD 13,5
FDP 10,5
Vihreät 9,5
Vasemmisto 9

Jotta puolue voi saada edustajiaan liittopäiville, tulee sen saada vaaleista yli 5 prosentin äänisaalis.

AfD on ennakkotietojen mukaan nousemassa ryminällä Saksan liittopäiville.

Vaalien suurimpana voittajasta ei liene epäselvyyttä. Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) –puolue on ennakkotietojen mukaan nousemassa ryminällä Saksan liittopäiville.

Vuonna 2013 perustetulla äärioikeistolaisella puolueella ei tähän mennessä ole ollut yhtään edustajaa parlamentissa. Nyt puolue näyttää saavan jopa 14 prosenttia kannatuksesta.

Puolueen kärkiehdokas Alexander Gauland ennättikin STT:n mukaan heti uhoamaan ensimmäisten tulosten tultua, että puolue aikoo muuttaa Saksaa ja haastaa liittokansleri Merkelin päätökset.

AfD:lle povatut Luvut ovat suuria Saksassa, jossa äärioikeistolla ei ole ollut juurikaan sijaa toisen maailmansodan jälkeen.

– Asia on varmasti iso Saksalle. Mikään muu puolue ei suostu taatusti tekemään yhteistyötä heidän kanssaan mutta puhujalavan he parlamentista tulevat saamaan, Majander totesi Demokraatille eilen.

Juttua on päivitetty viimeksi klo 19:59.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat