Nyheter

Samjouren vid Raseborgs sjukhus läggs ner – Kvarnström: “Ett slag i magen”

HUS-styrelsen går emot de västnyländska kommunernas vilja och stänger samjouren vid Raseborgs sjukhus. Riksdagsledamot Johan Kvarnström kallar beslutet ett magslag och etiskt bottennapp.

ABL

 

Beslutet, som fattades på måndag förmiddag med rösterna 11-5, innebär att inga ingrepp som kräver nedsövning längre utförs på Raseborgs sjukhus. I praktiken innebär det slutet på operationer vid sjukhuset.

 

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har motiverat beslutet med svårigheter att upprätthålla samjouren på grund av personalbrist. I synnerhet har det varit svårt att rekrytera specialistläkare till sjukhuset.

 

“Det är ett slag i magen på kommunernas utlåtanden, de 10 000 invånare som skrivit under uppropet för jouren och framför allt för personalen”

 

Mot beslutet röstade enligt uppgift samtliga socialdemokrater samt SFP:s och Vänsterförbundets representanter. För röstade samtliga samlingspartister och gröna, Centerns och Sannfinländarnas representanter samt en av representanterna från HU. Den andra röstade blankt.

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg kallar beslutet skamligt.

 

– Det är ett slag i magen på kommunernas utlåtanden, de 10 000 invånare som skrivit under uppropet för jouren och framför allt för personalen.

 

 

Att beslutet fattades mitt under pågående coronakris är enligt Kvarnstöm, som uppger att han ännu på måndag morgon vädjade till de grönas och centerns representanter, ett etiskt bottennapp.

 

– Det är ett slag mot regionaldemokratin och god förvaltning. Man lyssnar inte på sin egen arbetsgrupp, inte på ett Västnyland som stått enat över partigränserna. Jag förstår att samkommunens maktfördelning är ordnad enligt invånarantal, men att köra över en hel region på det här sättet väcker stora principfrågor gällande demokratin.

 

 

“Kortsiktigt beslut”

 

Finlands svenska socialdemokraters ordförande Anette Karlsson är också kritisk till beslutet.

 

– Jag är upprörd och besviken. Det är ett oerhört kortsiktigt beslut i det här läget, särskilt med vårdreformen på kommande.

 

Karlsson upprepar FSD:s tidigare uppmaning om att bordlägga beslutet fram till vårdreformen och låta det kommande landskapet i Västnyland ta ställning till frågan. Även om det inte blev så tackar hon SDP:s representanter i HUS-styrelsen för att de lyssnade på distriktet och röstade för en fortsatt samjour.

 

“Då beslutsfattandet tas för långt bort från människorna ökar risken för att deras åsikt inte hörs i beslutsfattandet”

 

Att en så klar majoritet av styrelsen ändå valde understöda förslaget kallar hon oroväckande och kortsiktigt.

 

– Det här talar också för de fem nyländska områden i vårdreformen som SDP har ställt sig bakom. Då beslutsfattandet tas för långt bort från människorna ökar risken för att deras åsikt inte hörs i beslutsfattandet.

 

Artikeln uppdaterad 13:13 med Anette Karlssons kommentarer.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE